Muistuuko mieleen nimi Petr Ton? 44-vuotias tshekkipeluri ripusti hokkarit naulaan

Petr Ton pelasi Suomessa reippaat viisi kautta, edustaen neljää eri Liiga-seuraa.
Petr Ton pelasi Suomessa reippaat viisi kautta, edustaen neljää eri Liiga-seuraa.

Liigassa peräti 273 runkosarjaottelua pelannut Petr Ton tunnettiin yhtenä parhaista Suomessa nähdyistä ulkomaalaisvahvistuksista.

Nykyisin 44-vuotias Petr Ton saapui ensimmäisen kerran pelaamaan Suomeen, kun hän siirtyi kesken kauden 1997-98 Helsingin Jokerien väreihin.

Aika Helsingissä jäi kuitenkin lyhyeksi ja tie vei hänet ensiksi yhdeksi kaudeksi Espoo Bluesiin, sieltä kolmeksi kaudeksi JYPiin ja lopulta viimeiset pelinsä hän pelasi silloisessa SM-liigassa Oulun Kärppien väreissä.

Kaiken kaikkiaan tshekkihyökkääjä viiletti Suomessa 273 runkosarjaottelussa ja teki niissä upeasti tehopisteet 106+115=221. Tonille kaikkein tehokkain kausi oli 1999-2000, kun hän naulasi 54 JYP-paidassa pelaamassaan runkosarjaottelussa tauluun tehot 24+30=54.

Lopulta tshekkipeluri palasi yhden pronssisen ja yhden hopeisen SM-mitalin kanssa kotimaahansa kaudeksi 2003-04. Hän suuntasi Sparta Prahaan, jossa hän hääri peräti 12 kauden ajan yhtenä sarjan suurimmista tähdistä.

Kaikkein käsittämättömintä hänen Prahan ajoissaan oli se, että henkilökohtaisella tasolla Tonin tehokkain kautensa nähtiin, kun hän oli 40-vuotias. Hän nimittäin tehtaili 50 runkosarjaotteluun tehot 35+32=67 ja hänen tehotilastonsa oli +27.

Seuraavat pari kautta hän vietti HC Kometa Brnossa, joista jälkimmäisen pilasi kuitenkin loukkaantuminen. Niinpä hän päätyi kaudeksi 2016-17 Tshekin kakkosliigassa pelaavaan Kladnoon, johon myös muuan Jaromir Jagr juuri siirtyi, ja siellä hän pelasi viimeiseksi jääneellä kaudellaan 49 ottelua pistein 16+22=38.

Petr Ton: ”En voi allekirjoittaa pelaajasopimusta hyvällä omallatunnolla”

Vaan nyt on kuitenkin koittanut se hetki, kun Petr Ton ripustaa hokkarit naulaan. Hän nimittäin ilmoitti lopettamisestaan ja paljasti samalla kieltäytyneensä useista ulkomailta tulleista tarjouksista.

Samaan aikaan kuitenkin vaikuttaa siltä, että hän oli vielä halukas jatkamaan pelaajauraansa, mutta loukkaantumiset tekivät päätöksen ikään kuin hänen puolestaan.

– En ole riittävän terve, jotta voisin allekirjoittaa pelaajasopimuksen hyvällä omallatunnolla, ja pitkien pohdintojen jälkeen totesin, ettei se tule olemaan mahdollista, Ton avaa Hokej.cz-sivustolle.

– Kyse ei ole mistään vakavasta, mutta tämä on tilanteeni.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Ton näkee tulevaisuutensa olevan täysin auki, joskin hän myöntää olevansa kiinnostunut valmentamisesta – ainakin jossain vaiheessa.

– Tässä kohtaa minulla ei ole vielä mitään suunnitelmia viritteillä, mutta haluan jossain vaiheessa suorittaa valmentajan tutkinnon. Tai kenties alan työskennellä nuorten kanssa ja kouluttaudun fysiikkavalmentajaksi.

– Voisin olla valmis aloittaa työskentelyn Kladnon junioreiden kanssa jo ensi kaudella, mutta kaikki on auki.

Koko Petr Tonin uran näet tilastojen muodossa TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
VIDEO: Kenen kanssa juttelet, Marc-Andre Fleury? Peilikuvan?!