Accuscoren MM-kisaennakko: Suomi – USA

Suomi kohtaa jääkiekon MM-kisojen avausottelussaan lohkon kovimpiin joukkueisiin kuuluvan USA:n ja Accuscore analysoi tuttuun tapaan Leijonien otteita.

Lohko alkoi eilen todellisella jymypaukulla, kun Latvia vei voiton ennakkosuosikista Kanadasta ja toisessa ottelussa Saksa murskasi Italian. Kanadan tappion myötä sekä Suomella että USA:lla on oivallinen mahdollisuus napata jopa lohkon kärkipaikka, mutta eipä mennä asioiden edelle.

Kisojen avausottelu on ollut usein Leijonille vaikea eikä nälkäinen USA tule olemaan helppo vastustaja, vaikka jenkkien kokoonpano ei olekaan yhtä vakuuttava kuin yleensä. Kuten Kanadalla eilen, myös USA:lla aikaero saattaa painaa jaloissa ja myös joukkueiden leiritykset ovat olleet minimissä käytännössä USA ei ole päässyt harjoittelemaan yhteispeliä lainkaan. Myös Suomen harjoittelu on ollut normaalia vähäisempää, mutta joukkueen valinnut päävalmentaja Jukka Jalonen tietää mitä tekee. Hallitsevan mestarin kokoonpanossa on tarkat roolitukset ja riittävästi taitoa jokaiselle pelipaikalle.

Vaikka useat pelaajat niin NHL- kuin KHL-jäiltäkin joko kieltäytyivät kutsusta tai jätettiin pois joukkueesta muista syistä, saa Suomi jalkeille kilpailukykyisen joukkueen, joka haastaa jälleen tosissaan jopa mestaruuden uusimisesta. Hyökkäyksessä nuorten ja nälkäisten läpimurtopelaajien kuten Arttu Ruotsalainen, Jere Innala ja Anton Lundell lisäksi joukkueeseen tuotiin myös kokemusta esimerkiksi Liigan pistepörssin ykkösnimen, aina tunnollisen Petri Kontiolan sekä edellisen maailmanmestaruuden takuumiehen Marko Anttilan johdolla. Pari Stanley Cupia voittanut Olli Määttä on puolustuksen ykkösnimi, mutta tulitukea tuovat erinomaisen KHL-kauden pelanneet Oliwer Kaski, Ville Pokka ja Atte Ohtamaa. Puolustuksessa Suomella onkin – hieman yllättäen – pullat erittäin hyvin uunissa. Maalivahtiosasto Suomella on aina rautaa, niin nytkin: Harri Säteri ja Juho Olkinuora pelasivat loistavat kauden KHL:ssä eikä Suomen menestys jää ainakaan maalivahdeista kiinni.

USA:n kokoonpano noudattaa samaa kaavaa kuin Suomella: joukkueessa ei ole supertähtiä, mutta valtavasti taitoa ja nuoruuden intoa jokaiseen rooliin. NHL:ssä komean kauden pelanneet Jason Robertson ja Conor Garland edustavat hyökkäyspäässä kärkiosaamista ja varsinkin ykkösvahti Cal Petersen löi itsensä läpi NHL:n maalivahtieliittiin. Puolustus USA:lla on melko nimetön, mutta varsinkin puolustussuuntaan raudanluja. USA:n joukkueen yllä on, kuten lähes aina, paljon kysymysmerkkejä, mutta palasten loksahtaessa kohdilleen amerikkalaiset ovat jälleen yllätysvalmiita aina mestaruuteen asti.

Accuscoren simulaatiot vs Coolbetin kertoimet

Accuscoren koko turnauksen simulaatioissa sekä Suomi että USA olivat astetta kertoimia parempia ja molempien joukkueiden mestaruuskertoimissa löytyi ilmaa. Keskinäisessä ottelussa Suomi on niskan päällä, kun simulaatioissa Leijonat avaa turnauksen voitolla 61.8% todennäköisyydellä.

Coolbetin kertoimissa Suomi on myös ennakkosuosikki ja saa lopullisesta voitosta kertoimen 1.60 (62.5%). USA:n kerroin 2.35 (42.6%) ei myöskään riitä ylikertoimeksi, joten voittajaveto ottelusta jääköön vetämättä. Myös 1×2-kohteissa kertoimet ovat kohdillaan.

Pelattavia kohteita kuitenkin löytyy listoilta maalintekijöiden muodossa. Joukkueiden todennäköisimmät maalintekijät ovat samat kuin Coolbetin kerrointen perusteella, mutta sekä Arttu Ruotsalaisen että Jason Robertsonin kertoimet ovat hienoisesti yläkanttiin: simulaatioissa Ruotsalainen osuu lähes 40% todennäköisyydellä ja Robertson puolestaan noin 33% todennäköisyydellä. Ruotsalaisen kerroin on Coolbetilla 2.75 (36.4%) ja Robertsonin 3.50 (28.6%) – molemmat siis mukavasti pelattavissa!

KERTOIMIIN!