Mahdollisuus kaikkien aikojen maalintekijäksi – Alexander Ovechkinin uskomattomat saavutukset

Alexander Ovechkinin saavutukset hakevat monilta osin vertaistaan.
Alexander Ovechkinin saavutukset hakevat monilta osin vertaistaan.

Alexander Ovechkinin saavutukset hakevat vertaistaan. Hänellä on esimerkiksi mahdollisuudet nousta liigan kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi.

Washington Capitalsin megatähti Alexander Ovechkin on jo nyt monien mielestä kaikkien aikojen paras maalintekijä. Venäläinen rikkoi äskettäin 600 maalin rajapyykin NHL:n kolmanneksi nopeiten. Miehen edellä tässä tilastossa ovat ainoastaan Wayne Gretzky sekä Mario Lemieux.

Ovechkin on tehnyt uransa alusta lähtien 195 maalia enemmän kuin kukaan muu. Kakkosena tässä tilastosarakkeessa on Sidney Crosby. Lisäksi Ovechkinin maalikeskiarvo, 0.61, on valovuoden Steven Stamkosia edellä, jonka vastaava tilasto on 0.50.

Ovechkinilla on mahdollisuudet nousta vielä liigan kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi. Valtikkaa pitää tällä hetkellä hallussaan itse Gretzky, joka teki uransa aikana 894 osumaa. Moni voisi pitää tätä mahdottomana, mutta on syytä muistaa, että Gretzky pelasi viimeisen 40 maalin kauden, kun hän oli 30-vuotias.

Lisäksi Gretzkyn viimeinen 30 maalin kausi nähtiin vastaavasti miehen 33 ikävuoden kohdalla. Ovechkin ei ole sen sijaan vielä koskaan tehnyt alle 32 maalia, minkä lisäksi hän pääsi 500 maalista 600 maaliin ainoastaan 189 ottelussa. Voitaneen siis hyvällä omatunnolla sanoa, että Ovechkin on vieläkin loistavassa iskussa.

Alexander Ovechkinin tahti kaikkien aikojen paras?

Vaikka Ovechkin on vielä tällä hetkellä kaukana NHL:n kaikkien aikojen kärjestä, voidaan sanoa, että hänen maalitahtinsa on kenties liigan kenties kaikkien aikojen paras.

Muun muassa Gretzky, Lemieux sekä Brett Hull pelasivat NHL:ssä aikakaudella, jolloin maaleja syntyi huomattavasti kiivaammalla tahdilla. Tämä tietenkin hankaloittaa vertailua, mutta nykyajan tilastoviidakosta löydät työkaluja, jotka helpottavat aikakausien välistä vertailua.

Tilastosivu Hockey Reference käyttää tämän suhteen apunaan työkalua, joka ottaa huomioon aikataulut, kokoopanojen koot ja miten kiivaasti maaleja iskettiin. Kun nykyaikaa ja esimerkiksi Gretzkyn aikaa verrataan keskenään, ja ne asetetaan samalle viivalle, olisi Ovechkin tämän perusteella kaikkien aikojen paras maalitykki. Tilastosivulle pääset tästä.

Jos et saa twiittiä näkyviin, löydät sen myös täältä.

NHL.com:n mukaan Ovechkinin ura on täynnä myös muita kovia suorituksia. Tässä muutama listattuna:

  • Ovechkin on tehnyt ottelun avausmaalin 109 kertaa, tasoittanut pelin 112 kertaa ja siirtänyt joukkueensa johtoon 208 kertaa (22 jatkoaikamaalia). Lisäksi Ovechkin on tuonut joukkueensa yhden maalin päähän 53 kertaa ja siirtänyt Capitalsin kahden maalin johtoon 112 kertaa. Joten sen lisäksi, että Ovechkin on kova maalintekijä, tekee hän myös valtavasti tärkeitä maaleja.
  • Ovechkin on tehnyt maaleistaan 44 ensimmäisen viiden minuutin aikana ja 10 ensimmäisen minuutin aikana. Lisäksi venäläinen on tehnyt 76 maalia viimeisen viiden minuutin aikana ja 35 viimeisen minuutin aikana.
  • Ovechkin on tehnyt vähintään kaksi maalia 119 kamppailussa, joka on liigan 16. kovin suoritus. Seuraavaksi kovin aktiivipelaaja kyseisessä tilastossa on Sidney Crosby, joilla vähintään kahden maalin pelejä on 80 kappaletta.
  • Ovechkin on tehnyt vähintään maalin 46,2 % pelaamistaan otteluista (457/990).

Suosittelemme myös:
Kommentti: Laine vs. Ovechkin – nykyhetki, menneisyys ja tulevaisuus