Kommentti: Epäammattimaista käytöstä – HPK:n TJ Antti Toivanen, ota se kritiikki vastaan

HPK on Suomen mestari vuosimallia 2019!
HPK on Suomen mestari vuosimallia 2019!

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen on avautunut jälleen omalla Facebook-seinällään siitä, kuinka HPK:n saama kritiikki on väärin seuraa kohtaan.

Jääkiekon Liiga on Suomen suurin ja seuratuin urheilusarja. Kyseessä on miljoonabisnes, ja joukkueiden edesottamuksia käyvät seuraamassa kierros kierrokselta tuhannet ja taas tuhannet ihmiset.

Liiga on bisnes, jonka kommervenkkejä seurataan herkeämättä. Tai oikeastaan voisi sanoa, että Liigan seurojen tekemisiä seurataan tarkalla silmällä. Onhan kyseessä, vielä kertauksen vuoksi, Suomen seuratuin urheilusarja.

Tekivät seurojen seurajohdot sitten mitä tahansa, ei kaikkia voi aina miellyttää. Vaikka joukkue voittaisi viisi mestaruutta putkeen, aina löytyy joku, jonka mielestä tekemistä voisi parantaa yhä entisestään. Aina löytyy joku, jonka mielestä asiat voisi hoitaa toisella tavalla. Aina.

Sama pätee myös pelaajien edesottamuksiin. Kun Patrik Laine rikkoi juuri teini-ikäisenä pelaajana 40 maalin rajapyykin, synnyttää hänen tekemisensä joidenkin ihmisten keskuudessa yhä kritiikkiä.

Vaikka tuomari viheltäisi ottelussa kuinka hyvin tahansa, voidaan olla varmoja, että joidenkin ihmisten keskuudessa syntyy kritiikkiä. Näin käy myös valmentajien kanssa. Vaikka joukkue porskuttaisi 20 ottelun mittaisessa voittoputkessa, joidenkin ihmisten keskuudessa syntyy polemiikkia siitä, kuinka joukkue voisi pelata vielä paremmin.

Samat sanat voitaneen sanoa myös muista aloista, joissa asioita tehdään ihmisten viihdyttämisen vuoksi.  Jos artisti tekee albumin, joka rikkoo kaikki ennätykset ja vie kaikki palkinnot, ei tämä luonnollisesti miellytä kaikkia ihmisiä. Toisin sanoen myös tästä syntyy kritiikkiä.

Tai jos jokin elokuva rikkoo yllä mainitun albumin tavoin kaikki ennätykset ja nappaa kaikki Oscarit haltuunsa, katsoo osa ihmisistä kyseistä rainaa kriittisin silmin.

Viimeistään tässä vaiheessa kaikki ovat varmasti saaneet pointistani kiinni; kaikkia ei voi miellyttää. Ei etenkään show-bisneksessä. Ja kyllä, jääkiekon perimmäinen tarkoitus on tuottaa ihmisille viihdettä, joka taas tuo seurojen kassoihin rahaa. Kyseessä siis on omalla tavallaan show-bisnes.

Kuinka montaa kertaa olette kuitenkin nähneet, että yllä mainitut henkilöt – pelaajat, tuomarit, valmentajat, artistit ja näyttelijät – olisivat osoittaneet mieltään saamastaan kritiikistä sosiaalisissa medioissa? Näitä kertoja löytyy varmasti jokunen, mutta yleinen ilmapiiri on se, että kritiikki pitää ottaa vastaan. Tämä pelkästään siksi, että kaikkia ei voi miellyttää.

Oletteko nähneet, että Patrik Laine olisi joskus kirjoittanut omalle Twitter-tililleen tai Facebook-seinälleen, että ”Minä teen mielestäni kaiken oikein ja se näkyy tulostaululla. Voisitteko siis ihmiset lopettaa sen kritiikin viljelemisen minua kohtaan”?

Antti Toivanen rikkoo rajoja

Kaikki eivät ole kuitenkaan ymmärtäneet täysin sitä, että kritiikkiä syntyy, teit asiat miten tahansa. Urheilumaailmassa kritiikkiä syntyy erityisen paljon siinä vaiheessa, kun joukkue (tai pelaaja) alisuorittaa.

Näin on käynyt myös Liiga-seura HPK:n kohdalla. Kerho lähti kauteen nimellisesti kohtalaisen hyvällä nipulla ja erinomaisella valmennustiimillä, mutta lopputuloksena oli kuitenkin Liigan runkosarjan 12. sija. Seuraava on vain ja ainoastaan allekirjoittaneen mielipide; mielestäni HPK oli lähes koko kauden ajan alisuorittaja.

Lisäksi HPK on saanut kritiikkiä siitä, että se ei ole palkannut itselleen urheilujohtajaa. Siis asiantuntevaa kaveria rakentamaan Kerholle tarpeeksi kilpailukykyistä kokoonpanoa.

Näistä ja monista muista asioista HPK on saanut kontolleen paljon rapaa etenkin paikallislehti Hämeen Sanomien jääkiekkotoimittajilta, Petteri Sihvoselta ja Samuel Savolaiselta. Kaksikko on antanut läpi kauden kritiikkiä HPK:n toimista. Paljon negatiivista palautetta on saanut myös HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Tässä vaiheessa on syytä palata artikkelin ensimmäiseen kappaleeseen, ja siihen, kuinka kritiikkiä tulee, teit asiat miten tahansa. Sitten otetaan vielä pikakelaus kohtaan: ”Urheilumaailmassa kritiikkiä syntyy erityisen paljon siinä vaiheessa, kun joukkue (tai pelaaja) alisuorittaa”.

Mutta mitä tekeekään Toivanen?

Mies kirjoittaa omalle Facebook-seinälleen julkisen kannanoton siitä, kuinka Hämeen Sanomat ”yrittää kampittaa HPK:n liiketoimintaa”. Toivanen myönsi päivityksessään, että toimittajien arvostelu ja arviointi joukkueiden pelillistä otteista ”on erittäin hienoa”. Hän ei kuitenkaan ottanut lainkaan negatiivista palautetta vastaan siitä, mitä HPK on saanut esimerkiksi urheilujohtajan puuttumisesta.

Toivanen kirjoittaa Facebook-päivityksessään seuraavaasti:

Täytyy kiittää paikallissanomia siitä huomiosta mitä saamme….olemme varmasti ainoa osakeyhtiö, jonka liiketoimintaa yritetään kaikin voimin kampittaa…. se että urheilukriitikot/toimittajat käsittelevät, arvostelevat ja arvioivat meidän suorituksia otteluissa on mielestäni erittäin hienoa. Mutta paikallisena, entisenä aktiivisuuden ylläpitäjänä sekä yhteenkokoavana toimijana Hämeen Sanomat on päättänyt ryhtyä painostamaan osakeyhtiötä päätöksiin myös yhtiörakenteissa omien jääkiekkokriitikoidensa toimesta. Minä olen valmis siirtymään syrjään heti kun HPK Liiga Oy.n omistajat niin vaativat, mutta mitä Hämeen Sanomien osakkeen omistajat ovat mieltä omista työntekijöistään……

Jos et saa tilapäivitystä näkyviin, löydät sen myös täältä.

Kritiikki otettava vastaan

En ota tässä vaiheessa lainkaan kantaa siihen, ovatko herrat Sihvonen ja Savolainen oikeassa, vaiko kenties Toivanen. En ota lainkaan kantaa siihen, onko HPK:n saama negatiivinen palaute Hämeen Sanomilta ollut liian rajua. En ota lainkaan kantaa siihen, tarvitseeko HPK todellisuudessa urheilujohtajaa vai ei. En ota lainkaan kantaa siihen, johtaako HPK:ta oikea toimistoväki vai ei.

Myös minulla on näiden asioiden suhteen omat mielipiteeni, mutta todellisuudessa niillä ei ole tässä vaiheessa merkitystä. Toivanen on selvästi saanut palautteen vastaan, eikä hän ole pitänyt lukemastaan.

Tähän liittyen on kuitenkin todettava, että toimitusjohtaja Toivasen on muutettava rajusti käyttäytymistään sen suhteen, miten hän reagoi negatiiviseen palautteeseen. Nykyinen toimintamalli, eli avautuminen julkisella Facebook-tilillä, luo pelkästään sen kuvan, että hän on ainoastaan ja vain seuran fani, joka ei kestä kuulla negatiivista palautetta rakkaasta HPK:staan.

Tämä taas luo – ainakin omalla kohdallani – todella epäammattimaisen kuvan seuran toimitusjohtajasta, jonka on ehdottomasti kyettävä työtehtävänsä vuoksi negatiiviseen ja kriittiseen ajatteluun joukkueen tulevaisuuden kannalta. Jos Liiga-seuran toimitusjohtaja ei tähän kykene, on organisaatiolla edessään synkät ajat.

Asioita on nimittäin ajateltava sekä hyvässä että pahassa. Asioita on ajateltava kriittisin silmin; mikä on todellisuudessa tälle seuralle kaikista parasta? Mitä voin tehdä toisella tavoin, että tämän kauden sijoitus paranee ensi kaudelle?

Joten HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen, tässä sinulle ilmanen vinkki: ota se kritiikki vastaan.

Suosittelemme myös:
VIDEO: Tätä et näe joka päivä – AHL-maalivahti teki maalin!