B-sarjan MM-kisoissa muhii skandaali – epäillään tulosmanipulaatiota

B-sarjan MM-kisoissa muhii skandaali - epäillään tulosmanipulaatiota
Etelä-Korean nousua jääkiekon A-sarjan MM-kisoihin varjostaa skandaali, sillä MM-kisojen B-sarjan turnauksessa viime keväänä epäillään tulosmanipulaatiota.

Ukrainan maajoukkueen maalivahti Eduard Zahartshenko ja puolustaja Vladimir Varivoda ovat myöntäneet, että heille maksettiin 30 000 dollaria (yli 25 000 euroa) siitä, että he olisivat olleet auttamassa joukkuettaan häviämään turnauksen päätösottelun Etelä-Korealle vähintään kahdella maalilla.

Lopulta Etelä-Korea voitti Ukrainan vasta rankkarikisan jälkeen 2–1, mutta sekin riitti varmistamaan nousun A-sarjaan.

Ukrainalainen Obozrevatel-niminen nettiportaali sai tietoonsa ukrainalaispelaajien allekirjoittamat kirjeet, jossa pelaajat lupasivat palauttaa 30 000 dollarin summan, koska he epäonnistuivat tehtävässään.

Kirjeet oli päivätty 29. päivälle huhtikuuta 2017 eli vuorokausi MM-kisojen B-sarjan päättymisen jälkeen.

Ukrainan jääkiekkoliitto pitää maanantaina kokouksen, jossa sen on tarkoitus aloittaa kurinpitotoimet tulosmanipulaatioon ryhtyneitä pelaajia kohtaan.

Liitto totesi myöhemmin, että sen tietoon oli jo viime maaliskuussa tullut tulosmanipulaatioyrityksiä Ukrainan jääkiekkoliigasta sekä myös muista liigoista, joissa oli pelannut ukrainalaispelaajia.

Myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel sanoi, että IIHF aikoo tutkia ottelun kulun. IIHF perustaa oman tutkintakomission, jossa syytökset Zahartshenkoa ja Varivodaa kohtaan tutkitaan perusteellisesti.

Ukrainan korruptionvastaisten lakien mukaan tulosmanipulaation yrityksestä voi seurata 560 000 Ukrainan hryvnian (18 700 euron) sakot tai jopa 2–5 vuoden vankeustuomio.