Näin tuhotaan NHL-organisaatio – Chiarellin aikakauden karmea tarina

Peter Chiarellin aikakauden Edmonton Oilersilla oli lupaava alku ja katastrofaalinen loppu.
Peter Chiarellin aikakauden Edmonton Oilersilla oli lupaava alku ja katastrofaalinen loppu. Kuva: Getty Images

Peter Chiarellin aikakauden Edmonton Oilers oli alunperin lupaava, lahjakas ja muutaman vuoden päässä menestyksestä. Nyt jäljellä on pelkät rauniot.

Ennen Edmonton Oilersia Peter Chiarelli toimi Boston Bruinsin GM:nä. Hän voitti seuran riveissä jopa Stanley Cupin, mutta Bostonissa hänet tullaan aina muistamaan miehenä, joka kauppasi Tyler Seguinin käytännössä Louie Erikssoniin.

Chiarelli toimi Bruinsin GM:nä vuodet 2006-2015 ja pestin loppupuolella alkoi vaikuttamaan, että aika alkaa jättämään miehestä. Hän sai lopulta potkut Bruinsin GM:n tontilta, mutta huhtikuun 24. päivä 2015 Edmonton Oilers palkkasi miehen organisaatioonsa.

Heti ensitöikseen Chiarelli sai kunnian varata Connor McDavidin Edmontoniin varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana, mikä jäikin hänen Oilers-uransa parhaaksi valinnaksi. Surullista mutta totta, ei Chiarelli ollut vaikuttanut tähän millään tavalla, saatika olisi missään ulottuvuudessa varannut ketään toista pelaajaa.

Organisaation toiveet olivat kuitenkin korkealla. Se oli päässyt varaamaan hyviä pelaajia viime vuosina, mutta nyt McDavidin tulon myötä seuran todellinen nousu oli valmis alkamaan. McDavid on kuitenkin pelaaja, joita syntyy yksi per sukupolvi, joten mikään ei enää pysäyttäisi Öljymiehiä uudelta tulemiselta.

Pikkuhiljaa kävi kuitenkin selväksi, että Chiarelli halusi varastaa show’n.

Oilers tuhottiin pala kerrallaan

Siinä missä Chiarelli varasi vuonna 2015 Connor McDavidin, teki hän ensimmäisen suuren luokan mokansa samaisessa draftissa. Oilersilla oli hallussaan kaksi ykköskierroksen varausvuoroa, joista toinen oli tullut Pittsburgh Penguinsilta ja vuoronumero oli 16.

Oilers tarvitsi riveihinsä uuden puolustajan, joten Chiarelli lähetti kyseisen vuoron (yhdessä kakkoskierroksen varauksen kanssa) New York Islandersiin, mistä se sai vastineeksi puolustaja Griffin Reinhartin. Vuoden 2012 nelosvaraus oli pelannut tähän mennessä yhden NHL-ottelun ja muutoinkin hänen tekemisensä oli ottanut juniorivuosilta takapakkia. Reinhart pelasi Oilersin riveissä lopulta 29 ottelua tehoin 0+1.

Niin, ja Islanders käytti saamansa ykköskierroksen varausvuoron muuan Mathew Barzaliin.

Lopulta vuosi 2015 meni enemmän ja vähemmän rauhallisesti. Helmikuussa 2016 Chiarelli päätti kaupata puolustaja Justin Schultzin Pittsburgh Penguinsiin vaihdossa kolmoskierroksen varausvuoroon. On toki sanottava, että Schultz ei ollut vastannut Edmontonissa odotuksiin, joten myös valmennus saa ottaa tästä syyt niskoilleen. Lopulta Schultz teki ensimmäisellä täydellä Penguins-kaudellaan 51 tehopistettä pakin tontilta.

Kesällä 2016 tapahtui katastrofien katastrofi ja farssien farssi; Taylor Hall, vuoden 2010 ykkösvaraus, vaihdettiin yksi-yhteen-periaatteella New Jersey Devilsin puolustaja Adam Larssoniin. Kyseinen treidi kirottiin välittömästi sen tultua julki, joskin osa vielä puolusteli Chiarellia sillä perusteella, että laatupuolustajien markkina-arvo on tällä hetkellä kova.

Larsson ei missään nimessä ole huono pelaaja, mutta miehen rooli on enemmän tai vähemmän puolustava puolustaja, joten treidi haukuttiin erityisesti siitä syystä, että Oilers ei saanut kylkeen edes varausvuoroja. Hall valittiin viime kauden päätteeksi NHL:n parhaaksi pelaajaksi, kun taasen Larsson pelasi 63 ottelua (21:56 minuuttia per peli) tehoin 4+9.

Samaisena kesänä Chiarelli kiinnitti vapailta markkinoilta Milan Lucicin seitsemän vuoden mittaiseen sopimukseen, joka oli arvoltaan yhteensä 42 miljoonaa dollaria. Oilers siis maksaa Lucicille, joka on tehnyt tämän kauden 50 otteluun viisi maalia ja yhteensä 12 tehopistettä, 6 miljoonaa dollaria aina kauteen 2022-23 saakka.

Mark Messierin perintö tahrattu

Chiarelli ei suostunut jättämään hölmöjä siirtojaan tähän. Kesäkuun 22. päivä 2017 Chiarelli kauppasi Jordan Eberlen New York Islandersiin, mistä se sai vaihdossa Ryan Stromen. Eberle teki ensimmäisellä kaudellaan Islandersin paidassa tehot 25+34, kun taasen Stromen tehot 82 kamppailuun olivat 13+21.

Tällä kaudella Strome teki ensimmäiseen 18 otteluun vain 1+1 ja lopulta hänet kaupattiin New York Rangersiin, vaihdossa Ryan Spooneriin. Spooner asetettiin äskettäin waiver-listalle, joten tässäkin tapauksessa Chiarelli on luopunut Eberlestä vaihdossa ei käytännössä kehenkään.

Lisäksi Chiarelli tahrasi samalla Mark Messierin perintöä, sillä Eberle oli alunperin seurausta Messierin vaihtokaupasta vuodelta 1991. Tarina on toki kaukaa haettu, mutta se istuu Chiarellin kohdalla kuin nenä päähän.

Mikko Koskisen Chiarellin viimeinen teko oli kolmen vuoden jatkosopimus, joka oli arvoltaan 13,5 miljoonaa dollaria. Myös tämä sai ainakin sosiaalisen median perusteella fanit suorastaan raivon valtaan, sillä moni koki, että Koskinen ei ole vielä tähänastisilla näytöillään ansainnut kovapalkkaista ja etenkään monivuotista jatkosopimusta.

Kun Chiarelli astui albertalaisseuran ruoriin, oli Oilers lupaava joukkue, täynnä nuoria ja superlahjakkaita pelaajia. Lopulta joukkue eteni miehen aikana vain kertaalleen pudotuspeleihin, ja nyt matka kevään kliimaksiin näyttää likipitäen mahdottomalta. Toistaiseksi nimeämättömällä seuraajalla tuleekin olemaan tuskien taival rakentaa Oilersista jälleen menestyvän organisaatio.

Rapaa on annettava myös Oilersin johtoportaaseen, joka odotti ja antoi Chiarellin tehdä tuhojaan monen vuoden ajan ilman seuraamuksia. Myös omistajat joutuvat ottamaan suuren vastuun siitä, missä edmontonilaisten suurin ylpeys tällä hetkellä rypee.

Chiarellin tekemät kaikki vaihtokaupat löydät täältä.