Coolbetin Blogi: Suomi – Norja

Accuscore tarjoilee tänäänkin tiukkaa analyysia Leijonien otteluun Coolbetin blogissa. Suomi kohtaa Norjan klo 20:15.

Coolbetin kovin jääkiekkoveikkaaja -kisa! 

Norjalaiset avasivat turnauksen ronskilla 1-5 tappiolla kovavireistä Saksaa vastaan, mutta kuittasivat seuraavassa ottelussa 4-1 voiton Italiasta. Suomi puolestaan avasi kisat niukalla 2-1 voitolla USA:sta, mutta koki toisessa ottelussaan todellisen shokkitappion Kazakstanille. Varsinaisen peliajan hallinta ei tuottanut tulosta ja koko ottelun jyrän alla ollut Kazakstan vei voittolaukauksilla pisteet lukemin 2-1. Laukaukset maalia kohti menivät Suomelle 51-20, mutta maalinteossa onnistui vain Anton Lundell.

Asetelmat Norja-otteluun ovat jälleen päivänselvät. Kuten Kazakstaniakin vastaan, Suomi lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina eikä Norjalla pitäisi olla ottelussa juurikaan mahdollisuuksia. Kisoissa on kuitenkin tähän mennessä nähty melkoisia yllätyksiä, kun esimerkiksi Ruotsi on kontannut sekä Tanskaa että Valko-Venäjää vastaan, joten takki auki ei norjalaisia vastaan kannata lähteä. Jos Suomi kykenee luomaan maalipaikkoja ja hallitsemaan peliä kuten se teki Kazakstania vastaan, tulostakin syntyy vääjäämättä.

Norjan joukkue ei ole järin nimekäs, mutta mukana on suomalaisillekin tuttuja pelaajia. Maalivahti Henrik Haukeland on esiintynyt vahvasti sekä Liigassa että SHL:ssä eikä Norja kaadu maalivahtipeliin. Hyökkäyksen kärkeä edustavat aiemmin SHL:ssä ja sittemmin DEL-liigassa kovaa jälkeä tehneet konkarit Ken Andre ja Mathis Olimb sekä NHL:n portteja kolkutteleva Mathias Emilio Pettersen. Puolustuksen ykkösnimet Erlend Lesund ja Jonas Holos ovat ansainneet kannuksensa SHL:ssä. Vaikka Norjalta löytyy kourallinen laatupelaajia, joukkueen leveys on suuri kysymysmerkki eikä taso ole missään nimessä lähelläkään Suomen kokoonpanoa. Mutta kuten turnauksessa on jo nähty, otteluita ei ratkaista paperilla.

KERTOIMIIN!

Kertoimet ja ennakkoa

Accuscoren simulaatiot ja Coolbetin kertoimet ovat ottelun voimasuhteista melkoisen yksimielisiä. Suomi on simulaatioissa 86% suosikki voittamaan ottelun viimeistään voittolaukauksilla ja Coolbet tarjoaa Leijonien voitosta kertoimen 1.11 (90.1%). Norjalaisten voitto simulaatioissa tapahtuu 14% todennäköisyydellä, eli jättiyllätyksen kerroin tulisi olla yli 7.15 ollakseen pelattavissa – Coolbetilla Norjan kerroin on 6.70, eli pelattavaa ei voittajavetoon löydy.

Sen sijaan maalimäärästä Accuscoren simulaatio ja Coolbet ovat eri linjoilla. Simulaatioissa Suomi iskee keskimäärin 4.4 maalia ja Norjakin onnistuu keskimäärin 2.0 kertaa. Koko ottelun maalimäärä nouseekin yllättäen jopa 6.4 maaliin, mikä on rajusti yli Coolbetin asettamien kerrointen. Coolbet tarjoaa kohteelle yli 4.5 maalia kertoimen 1.70, joka on noin 15% Accuscoren kerroinrajaa korkeampi. Myös kohde yli 5.5 maalia maistuu pelattavaksi kertoimella 2.53, kun simulaatioissa todennäköisyys on lähes 60% ja kerroinraja siten noin 1.75.