Kommentti: Nero nimeltä David Poile teki sen jälleen

David Poile todisti jälleen sen, miksi häntä pidetään nerona.
David Poile todisti jälleen sen, miksi häntä pidetään nerona. Kuva: Getty Images

Nashvillen GM:nä toimiva David Poile on suoranainen nero, mitä tulee jatkosopimusten tekoon. Tämän hän osoitti jälleen viime yönä kaksin kappalein.

David Poile on toiminut Nashville Predatorsin GM:nä koko organisaation olemassaolon ajan. Hän aloitti työnsä Tennesseessä vuonna 1997, eikä loppua näy. Ennen tätä Poile toimi pitkään Washington Capitalsissa samassa roolissa. NHL-joukkueiden toimistotyöt ovat Poilelle tuttua puuhaa todella pitkän ajan takaa, sillä hän aloitti Atlanta Flamesin apulais-GM:nä jo vuonna 1977. Hän oli tuolloin 27-vuotias.

GM:n rooliin hän pääsi lopulta kaudeksi 1982-83, joten miehen kokemus hänen nykyisessä roolissaan on valtava.

Tämä myös näkyy, sillä Poile on tehnyt itsensä tunnetuksi NHL:n palkkakatto-aikakauden suurena nerona. Tämä on näkynyt muun muassa vaihtokauppojen teossa, kuten myös jatkosopimusten vääntämisessä.

Poile on työssään ennenkaikkea rohkea, mikä näkyy suurten vaihtokauppojen merkeissä. Hän on esimerkiksi lähettänyt huippulupaavan puolustajan, Seth Jonesin, Columbus Blue Jacketsiin, mistä se on saanut vaihdossa sentteri Ryan Johansenin. Lisäksi Poile hankki Nashvilleen PK Subbanin, maksaen hänestä seuraikoni Shea Weberin.

Poile hankki kauntrikaupunkiin vuonna 2013 myös muuan Filip Forsbergin, josta hän maksoi Martin Eratin ja Michael Lattan.

Poilen ennakkoluulottomuus ja rohkeus on ajanut Predatorsin myös siihen pisteeseen, että kaudesta 2003-04 seura on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle ainoastaan kolmeen otteeseen. Lisäksi Predators on tällä hetkellä joukkue, joka on yksi suurimpia ennakkosuosikkeja Stanley Cupia ajatellen.

Runko säilyy kasassa, kiitos loistavien sopimusten

Predatorsin kokoonpano on tällä hetkellä täynnä tähtiloistoa, mikä ei ole helppo urakka nykyisellä palkkakatto-aikakaudella. Puolustuksesta löytyvät muun muassa PK Subban, Roman JosiMattias Ekholm ja Ryan Ellis. Hyökkäysosastoa täydentävät esimerkiksi Ryan Johansen, Filip Forsberg, Kyle TurrisViktor ArvidssonNick BoninoCraig Smith sekä Kevin Fiala.

Joukkoa täydentävät Vezina-voittaja Pekka Rinne sekä NHL:n yksi parhaista kakkosveskareista, Juuse Saros. Kaiken tämän lisäksi Predatorsin palkkakatossa on tilaa reilut 9 miljoonaa dollaria, joten teoreettisesti joukkuetta voisi vahvistaa vielä jollakin todellisessa supertähdellä – ainakin siis palkkansa puolesta.

Kaikki tämä on ollut mahdollista Poilen ansiosta. Mies on ansainnut kovalla työllään pelaajien arvostuksen, mikä on johtanut siihen, että pelaajat tuntevat olonsa Nashvillessä hyväksi. Pelaajat ovat uskollisia ja he ovat valmiita jatkamaan seuran riveissä, vaikka se sitten näkyisikin hiukan pienempänä palkkana.

Viimeisin esimerkki tästä on juurikin Saros, joka allekirjoitti viime yönä kolmivuotisen jatkosopimuksen. Pahvin cap hit on vain 1,5 miljoonaa dollaria, mikä on NHL:n nykymarkkinoilla äärimmäisen halpa kontrahti.

Lisäksi Ryan Hartman suostui tekemään seuran kanssa yhden vuoden mittaisen ja 875 000 dollarin arvoisen jatkopahvin. Hartman teki toissa kaudella 19 maalia ja yhteensä 31 tehopistettä ja edellisen sesongin aikana tehot 11+20. Kyseessä ei siis ole tähti, mutta ei myöskään alle miljoonan dollarin arvoinen pelaaja. Poilen ja Hartmanin väliset keskustelut päätyivät kuitenkin siihen, että osapuolet tekivät todella edullisen sopimuksen. Kyseessä on niin sanottu ”bridge-sopimus”, jotka ovat tätä nykyä harvinaisia.

Siinä missä Saros ja Hartman ovat viimeisimpiä esimerkkejä, löytyy vastaavanlaisia tapauksia myös kauempaa. Esimerkiksi Filip Forsberg on jo tätä nykyä NHL-tason tähtipelaaja, mutta tästäkin huolimatta mies teki vuonna 2016 Predatorsin kanssa kuuden vuoden jatkosopimuksen, joka oli kokonaisarvoltaan 36 miljoonaa dollaria, mikä tarkoittaa vain 6 miljoonan cap hitiä.

Viktor Arvidssonin viime vuonna tekemä jatkosopimus oli pituudeltaan seitsemän vuotta ja sen cap hit on ainoastaan 4,25 miljoonaa dollaria. Arvidsson on huidellut kahden edellisen kauden aikana 30 maalin ja 60 tehopisteen hujakoilla. Sen sijaan erinomaiseksi roolipelaajaksi kypsynyt Calle Järnkrok jatkaa Nashvillessä vuoteen 2022 vain 2 miljoonaa dollarin cap hitin turvin.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Puolustuksesta mainitsemisen arvoisia pelaajia ovat muun muassa Roman Josi sekä Mattias Ekholm, jotka ovat molemmat NHL-tason erinomaisia puolustajia. Josin cap hit on tällä hetkellä 4 miljoonaa dollaria ja Ekholmin 3,75 miljoonaa dollaria. Toki Josin sopimus on katkolla kesällä 2020, mutta Ekholm jatkaa Predatorsin riveissä aina kesään 2022 saakka.

Siinä missä esimerkiksi Chicago Blackhawks maksaa kauden aikana kahdelle pelaajalle (Patrick KaneJonathan Toews) yhteensä 21 miljoonaa dollaria, palaa Predatorsilla Viktor Arvidssoniin, Roman Josiin, Mattias Ekholmiin ja Filip Forsbergiin 18 miljoonaa dollaria kaudessa. Tämä summa piti viime kaudella sisällään 301 runkosarjaottelua ja tehot 79+133 (212). Se on kohtalainen suoritus, kun otetaan vielä huomioon, että nelikosta löytyy kaksi puolustajaa.

Lienee siis sanomattakin selvää, että tällä rungolla ja Poilen kaltaisella GM:llä Predators tulee olemaan haastaja vielä monien vuosien ajan. Joukkue on rakennettu loisteliaasti palkkakatto huomioon ottaen, eikä siihen ole tulossa muutoksia vielä pitkään aikaan.

Suosittelemme myös:
Niko Nieminen jättimäisessä haastattelussa – vakuutustaistelu suoraan helvetistä

Predatorsin sopimustilanteen löydät täältä.