Ilya Kovalchuk ei NHL:ään vain pikavisiitille – ”En antaisi ikinä anteeksi itselleni”

Ilya Kovalchuk janoaa pääsyä niin sanottuun kolmen kullan klubiin.
Ilya Kovalchuk janoaa pääsyä niin sanottuun kolmen kullan klubiin. Kuva: Getty Images

Ilya Kovalchuk palaa ensi kaudella NHL:ään. Ainoa seikka, joka voi estää hänen paluunsa olisi se, ettei yksikään NHL-seura haluaisi häntä.

Pietarin SKA:ssa pelaava venäläistähti Ilya Kovalchuk hamusi paluuta taalakaukaloihin jo meneillään olevaksi kaudeksi. Taivaankappaleet eivät olleet kuitenkaan paluun edellyttämässä asennossa.

Asioita hankaloitti merkittävästi se, että hänen pelaajaoikeutensa olivat edelleen New Jersey Devilsillä. Toisin sanoen hänen olisi täytynyt löytää itselleen uusi seura, joka olisi ollut kovan palkan lisäksi valmis maksamaan Devilsille vaihtokappaleita.

Ensi kesänä tilanne on kuitenkin täysin toinen, sillä heinäkuun 1. päivänä Kovalchukista tulee rajoittamaton vapaa agentti. Hän on toisin sanoen täysin vapaa neuvottelemaan haluamiensa seurojen kanssa pelaajasopimuksesta.

Vajaan kuukauden päästä 35 vuotta täyttävä venäläiskonkari ilmoittikin heti olympialaisten jälkeen palaavansa ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan (lue uutinen täältä) ja nyt hän on avannut taustoja päätöksensä takana.

– Minulla on jälleen nälkää NHL:n suhteen, kiitos osittain Pavel Datsyukin, joka liittyi kolmen kullan klubiin: hän on voittanut olympiakultaa, MM-kultaa ja Stanley Cupin, Kovalchuk kommentoi Match TV:n haastattelussa.

– Minulla ei ole vielä Stanley Cupia. Jos en soisi itselleni mahdollisuutta pelata siellä vielä muutaman vuoden ajan, en antaisi vanhempana sitä ikinä anteeksi itselleni.

”Voin hyvillä mielin palata ja valita haluamani joukkueen”

Kovalchuk paljasti myös syynsä sille, miksi hän aikanaan hylkäsi NHL:n ja päätti palata takaisin kotimaahansa. Ennen kaikkea kyse oli tyytymättömyydestä uuteen työehtosopimukseen, joka solmittiin työsulkukauden 2012-13 aikana.

– Ensinnäkin sitä päätöstä edelsi työsulku. Pelasin Venäjällä, SKA Pietarissa, ja pidin kaikesta siellä todella paljon. Minua kohdeltiin hyvin, me menestyimme ja se vain ikään kuin iski minuun.

– Kun NHL:n pelaajayhdistys allekirjoitti uuden työehtosopimuksen liigan kanssa, mitä minä muuten en olisi suostunut missään nimessä allekirjoittamaan, menin lähes välittömästi Lou Lamoriellon – silloisen GM:n – luo ja sanoin haluavani palata kotiin.

– Hän sanoi: ”Ymmärräthän juuri allekirjoittaneesi 100 miljoonan dollarin ja 15 vuoden mittaisen sopimuksen, mistä olet tienannut vasta 6 miljoonaa dollaria. Sinä olet hullu, koska sinulle on tulossa vielä 94 miljoonaa dollaria lisää. Mieti siis tarkkaan.”

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Parhaillaan kolmatta Gagarin Cupiaan jahtaava maalitykki oli kuitenkin päätöksensä tehnyt, eikä hänen päänsä ollut enää käännettävissä.

– Sanoin hänelle jokaisella kerralla, kun juttelimme, että olen jo tehnyt päätökseni. Hän yritti vakuutella minua jäämään kehumalla Devils-joukkuetta, koska olimme juuri olleet Stanley Cup -finaaleissa. En kuitenkaan ollut täysin onnellinen siellä ja minun täytyy olla onnellinen jokaisella kerralla, kun hyppään esimerkiksi treeneissä kaukaloon, koska se on lempijuttuni.

– Hän (Lamoriello) on todella viisas mies ja lopulta hän suostui toivomukseeni. Minusta se oli hyvä asia Devilsille ja myös minulle. Venäjällä minua odottivat uudet haasteet ja olen nyt kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja sekä olympiavoittaja.

– Nyt voin hyvillä mielin palata ensi kaudeksi takaisin ja valita haluamani joukkueen sekä joukkueen, joka haluaa minut.

Kovalchukin pelaajatilastot löydät TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
Liity Telegram-ryhmäämme ja voita 50€ pelirahaa!