Jääkiekkoselostajan päivä askel askeleelta

Jääkiekkoselostajan päivä
Jääkiekkoselostajan päivä

Tämän tekstin ideana on avata, että mitä kaikkea jääkiekkoselostajan päivä pitää sisällään. Valmistautuminen ja latautuminen ovat tärkeässä roolissa.

Jääkiekkoselostajat ovat omituinen rotu. Selostajat puhuu pari tuntia yksin kopissa urheilulähetyksen päälle ja he yrittävät luoda otteluun lisätunnelmaa. Selostaja tulkitsee peliä kotikatsomoihin parin tunnin ajan, mutta mitä ennen sitä on pitänyt tapahtua?

Yksi ottelu vaatii todella paljon pohjatyötä ja valmistatuminen vie heittämällä enemmän aikaa, kun itse suoritus. Myös henkinen valmistautuminen ja itsensä lataaminen selostus-moodiin on tärkeä vaihe ennen peliä.

Jääkiekkoselostajan päivä – valmistautuminen

Kävin selostamassa eilen Metallurg Magnitogorskin ja Lokomotiv Yaroslavlin välisen kamppailun Viasatilla, joten tuota päivää voi käyttää esimerkkinä. Kaiken kaikkiaan päivät noudattavat jokseenkin samaa kaavaa. Tämä on itselleni neljäs kausi, kun selostan jääkiekkoa, ja tämä on myös ensimmäinen kausi KHL-selostajana.

Pelipäivä on juhlapäivä selostajallekin, ja pelipäivän aamu alkaa ottelua koskevien uutisten tankkaamisella sekä tilastojen tutkimisella. Tämä on viimeistä hiontaa, sillä varsinaiset muistiinpanot on tehtynä jo aiemmin. Muistiinpanoihin menee, tekotahdista riippuen, 2-5 tuntia. Pelipäivä on muuten pyhitetty muistiinpanojen laajemmalta väkertämiseltä, mutta viimeiset pikkufaktat ja tilastotiedot on saatava vielä lisättyä. Se on rutiini.

Hyvin nopeasti heräämisen jälkeen alkaa myös se henkinen valmistautuminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sitä vain on vähän enemmän ajatuksissaan ja keskittynyt, että on kohta valmiina selostamaan. Latautuminen selostukseen on vähän samanlaista touhua, kuin vaikka jääkiekkoveskareiden pelipäivien kummallinen puhumattomuus.

Ottelut selostetaan Helsingissä TV-studiolla, joten minun osaltani se tarkoittaa myöskin sitä, että automatkailua tulee yhteensä parin tunnin verran. Eilinen lähetys alkoi 14.55, joten lähdin Lahdesta 12.00, jotta kerkiäisin paria tuntia ennen peliä paikalle. Se ei ole pakollista, mutta tahdon toimia niin.

Paikan päällä on ajomatkan jälkeen mukava ottaa kuppi kahvia, ja hengähtää hetki. Samalla käydään nopeasti tuleva lähetys läpi ohjaajan kanssa, ja vaihdetaan kuulumiset. Ohjaaja kertoo, että mihin koppiin mennään tänään höpisemään, ja sitten alkaa sisustaminen.

Edellä mainitut muistiinpanolaput asettelen pöydälle tarkkaan järjestykseen. Pelaajatilastoille, infolapuille, sarjataulukoille ja otteluohjelmilla on omat paikkansa, jotka ovat aina samat. A4-lappusia on yhteensä 10 kappaletta. Pitää muistaa, että läppärille pitää löytyä oma tila pöydältä.

Jääkiekkoselostajan päivä – ottelu

Ottelu alkaa lähestyä ja pieni jännitys hiipii joka kerta puseroon ennen selostusta. Uskoisin senkin kuuluvan jollain tavalla rutiineihin. Viimeinen vartti ennen peliä on itsensä herättelyä ja energian hakemista. Se on kummallista toimintaa, jota en lähde avaamaan, mutta on sanomattakin selvää, että siinä täytyy olla eriskummallisessa olotilassa, kun puhuu pari tuntia putkeen vaihdellen tempoa ja sykkien jääkiekkoilulle.

Lopulta luureista kuuluu; ”5, 4, 3, 2, 1, ja nyt sä oot suoras, ole hyvä.” Siitä se lähtee etenemään, selostus. Tätä varten on nähty mieletön vaiva, ja joku toinen saisi totaalisen jääkiekkoähkyn, kun minä taas tahdon lisää ja lisää infoa. Sitten selostetaan ja useasti koko lähetys menee kuin pienessä sumussa, ja omat sanomisetkaan eivät ole ihan kirkkaana mielessä esimerkiksi erätauoilla.

Selostuksen ja ottelun aikana pitää keskittyä tiukasti peliin ja siihen mitä on tekemässä. Tässä kohtaa pitää olla terävimmillään ja valmis. Selostus ei ole läpijuoksu, mutta sen aikana ei tule ajateltua juuri mitään. Tulee fiilis, jota on hyvin vaikea avata.

Lopulta kun selostus loppuu, niin on kaikkensa antanut olo ja monesti todella hyvä fiilis. Omasta selostuksesta tietää heti, että menikö hyvin vai jäikö itselle valju fiilis.

Selostuksen jälkeen lähdetään takki tyhjänä kotiin ja palaudutaan ”selostus-moodista” takaisin. Itselläni on tapana katsoa pelit seuraavana päivänä, ja jos koen jonkin maneerin tai muun vastaavan häiritsevänä tekijänä, niin seuraavassa lähetyksessä siitä yrittää päästä eroon.

Selostaminen on lopulta tajunnanvirtaa, ja massiiviset valmistelutyöt ovat tajunnanvirran herättelyä. Lopulta ottelu määrittää selostuksen, eikä selostusta voi käsikirjoittaa. Selostaminen on upeaa, mutta vaativaa hommaa.

Suosittelemme myös:

NHL 19 on kaupoissa – lue Laitataklauksen intohimoinen peliarvostelu