Pitäkää häntä silmällä illan ottelussa – Tanskan Jacob Schmidt-Svejstrup kovatasoisen juniorisarjan pörssikärki!

Nuoret Leijonat kohtaa tänä iltana Tanskan. Siinä samalla Suomi saa vastaansa kovatasoisen juniorisarja USHL:n pörssikärjen, Jacob Schmidt-Svejstrupin.

Monien mielestä nuorten MM-kisat tarjoaa parasta jääkiekkoa maan päällä, eikä tätä väitettä ole helppoa lähteä kumoamaan. Toki kauneus riippuu aina katsojan silmästä, mutta usein tavanomainen fani nauttii eritoten viihdyttävästä ja vauhdikkaasta jääkiekosta, ja nämä ovat juuri niitä asioita, joita nuorten kisat niin usein tarjoavat.

Tämän lisäksi nuorten kisat ovat kutkuttavat juurikin siitä syystä, että kaukalossa nähdään valtava määrä superlahjakkaita kiekkoilijoita, joista parhaista parhailla on mahdollisuus kasvaa aina vaikka NHL:n tähtitason pelaajia.

Useimmiten nämä kyseiset pelaajat tulevat Kanadasta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä – siis suurista kiekkomaista. Sääntöihin on toki olemassa myös poikkeuksia, kuten Sveitsin Nico Hischier viime kaudella osoitti. Hän nimittäin löi itsensä suuren massan tietoisuuteen juuri nuorten kisoissa, ja lopulta hänet varattiin New Jersey Devilsiin koko draftin ykkösnimenä.

Kun Suomi kohtaa tänä iltana kello 19:00 alkavassa ottelussa Tanskan, saa se samalla vastaansa todellisen lahjakkuuden; Jacob Schmidt-Svejstrupin.

Svejstrup siirtyi Pohjois-Amerikan kapeisiin kaukaloihin ensimmäistä kertaa kaudella 2013-14, kun hän aloitti pelinsä juniorisarja USPHL:ssä. Hän pelasi junnuliigassa lopulta kolmen kauden ajan, joista kaksi ensimmäistä meni kuitenkin alle 16-vuotiaiden sarjassa.

– Minun piti olla siellä (Yhdysvalloissa) vain yhden vuoden ajan. Olin koulunkäynnissäni edellä ja minulla tuli välivuosi, joten halusin vain hetkeksi pois ja oppia kieltä paremmin. Päädyin lopulta sisäoppilaitokseen ja halusin käydä koulua sekä pelata jääkiekkoa yhdellä paikkakunnalla, sillä en halunnut reissata jatkuvasti, Svejstrup kertasi IIHF:n verkkosivuille.

Lahjakkaampi pelaaja kuin itse uskoi

Lopulta Svejstrupin reissu lätäkön toiselle puolelle ei ollutkaan aivan vuoden mittainen, mistä suurin kiitos kuuluu hänen lahjoilleen jääkiekon suhteen.

19-vuotiaan oikean laiturin mukaan hän alkoi saada tarjouksia ja yhteydenottoja yliopistoilta, joten hän päättikin jäädä jahtaamaan unelmaansa jääkiekon saralla. Ennen tätä Svejstrup ei ollut elätellyt suuria haaveita lätkän suhteen, mutta moni asia on muuttunut sitten vuoden 2013, jolloin hän saapui ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin.

Ensi kaudella tanskalaishyökkääjä aloittaakin sitten pelinsä yliopistosarja NCAA:ssa, kun hän päätyi lopulta valitsemaan Mainen yliopiston. Ennen tätä hän valmistelee itseään tulevaan koitokseen kovatasoisessa juniorisarjassa, USHL:ssä, joka on juurikin se liiga, mistä kovimmat yliopistolupaukset tulevat.

Tällä hetkellä Svejstrup edustaa USHL:n Fargo Forcea, minkä riveissä hän on nyt pelannut 23 ottelua. Näissä tanskalainen on kerännyt tililleen komeat 17 maalia ja yhteensä 29 tehopistettä, jotka oikeuttavat sekä maali- että pistepörssin kärkipaikkaan.

Joten vaikka Tanskan materiaali ei muutoin päätä huimaa, saavat suomalaiset olla tänä iltana tarkkana juurikin Svejstrupin kanssa. On nimittäin selvää, että tämä nuorukainen osaa pelata jääkiekkoa.