Video: Jari Kurri 60 vuotta – NHL-uran parhaat palat

Jari Kurri täyttää tänään maanantaina 60 vuotta. Videolla palataan Kurrin pelaajauraan NHL:ssä sen aikaisten pelikavereiden sekä valmentajien muisteluilla.

Jari Kurri on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista jääkiekkoilijoista, monien mielestä jopa paras.

Edmonton Oilers varasi Kurrin vuoden 1980 draftissa numerolla 69. Jokereiden kasvatti suuntasi heti varauksen jälkeisenä kesänä Edmontoniin, ja onnistui vakuuttamaan kiekkohullun kanadalaiskaupungin ensimmäisestä kaudesta alkaen.

”Meillä ei ollut Suomessa paljon mahdollisuuksia seurata NHL:ää siihen aikaan. Ainut pelaaja kenestä olin aikaisemmin kuullut, oli (Wayne) Gretzky. Olin kuullut, että hän on aivan uskomaton”, Kurri muistelee videolla lähtöään Pohjois-Amerikkaan.

Hän teki heti ensimmäisellä kaudellaan 75 ottelussa yhtä monta pistettä.  Tulevilla kausilla vauhti vain kiihtyi. Tehopisteiden muodossa paras kausi oli 1984-1985, jolloin 73 ottelussa Kurri takoi huimat 71 maalia ja antoi lisäksi 64 maaliin johtanutta syöttöä.

Laiturin tontilla viihtynyt suomalainen muistetaan uskomattomien pistesaldojensa lisäksi monipuolisesta pelaamisestaan. Hän muodosti Gretzkyn kanssa supertehokkaan tutkaparin, jossa Gretzkylle jäi hyökkäyspäässä enemmän aikaa tehdä taikojaan, kun Kurri hoiti vierellä puolustusvelvoitteet tunnollisesti.

Kaikkiaan kymmenen kautta Edmontonissa toivat Kurrille peräti viisi Stanley Cupia. Edmonton-kausien jälkeen hän siirtyi Los Angeles Kingsiin, sinne aikaisemmin matkanneen Gretzkyn perässä.

Viiden Los Angelesissa vietetyn vuoden jälkeen hän pelasi vielä lyhyet ajanjaksot New York Rangersissa, Mighty Ducks of Anaheimissa ja uransa viimeisen kauden 1997-1998 Colorado Avalanchessa.

Minkälainen pelaaja oli Jari Kurri? Pelikaverit ja maestro itse muistelevat

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen TÄSTÄ!


KATSO MYÖS: Klassikkovideo: Raisio vastaan Kanada – Aki Berg myllyttää Mario Lemieux’n kanssa