Kommentti: Jarmo Kekäläinen pisti kaiken peliin – potissa oma uskottavuus ja työpaikka

Jarmo Kekäläinen pisti kaiken peliin ja nyt uhkapeli on tuottanut tulosta.
Jarmo Kekäläinen pisti kaiken peliin ja nyt uhkapeli on tuottanut tulosta. Kuva: Getty Images

Jarmo Kekäläinen pisti kaiken peliin NHL:n siirtotakarajalla. Nyt tämä uhkapeli on paljastautunut todelliseksi lottovoitoksi.

Ilman sinivalkoisin lasien läpi katsomista on enemmän kuin helppo tokaista, että NHL:ssä ei ole toista Jarmo Kekäläisen vastaavaa GM:ää.

Kun Kekäläinen palkattiin Columbus Blue Jacketsin general manageriksi 13. helmikuuta 2012, riitti hänellä epäilijöitä. NHL:n historian ensimmäinen eurooppalainen GM palkattiin organisaatioon, missä ei ollut lainkaan voittamisen kulttuuria. Itse asiassa Blue Jackets oli päässyt tähän mennessä vain kertaalleen pudotuspeleihin, eikä se ollut voittanut karkeloissa ottelun ottelua.

Kekäläinen halusi kuitenkin voittaa ja se kävi selväksi lähes alusta lähtien. Vain vajaa kaksi kuukautta myöhemmin hän teki ensimmäisen ison liikkeensä, kun hän hankki vaihtokaupan myötä Marian Gaborikin Ohion osavaltioon, vaikka slovakialaisen sopimus oli katkolla tulevalla kaudella.

Kesän aikana hän teki toisen riskin, kun hän teki seitsemän vuoden mittaisen sopimuksen loukkaantumisherkän Nathan Hortonin kanssa. Molemmat liikkeistä osoittautuivat lopulta epäonnistuneiksi, mutta Blue Jackets eteni kaikesta huolimatta seuraavalla kaudella NHL:n pudotuspeleihin, voittaen siellä jopa muutaman ottelun.

Kekäläinen oli ehtinyt todistaa tässä vaiheessa kuitenkin kaikille, että hän ei ollut ollut tullut pelleilemään. Suomalainen halusi voittaa ja oli valmis ottamaan tämän eteen myös riskejä.

Jarmo Kekäläinen pisti kaiken peliin siirtotakarajalla

Kekäläisen voitonnälkä ei ole taantunut edes kuutta vuotta myöhemmin. Kun Artemi Panarinin sekä Sergei Bobrovskyn sopimukset ovat katkolla tulevana kesänä ja molempia on huhuttu toisaalle käytännössä koko kauden ajan, uskoi moni, että Kekäläinen olisi laittanut miehet lihoiksi NHL:n siirtotakarajan aikana.

Mutta mitä vielä.

Panarin ja Bobrovsky eivät lähteneet minnekään, minkä lisäksi Kekäläinen hankki Columbukseen niin ikään viimeistä sopimusvuottaan pelaavan Matt Duchenen sekä esimerkiksi Ryan Dzingelin sekä Adam McQuaidin ja lähetti samalla muille seuroille selvän viestin; haluamme voittaa ja haluamme voittaa nyt.

Homma meinasi mennä pipariksi heti kättelyssä, sillä Blue Jackets taisteli pääsystä pudotuspeleihin aina aivan viimeisille kierroksille asti. Kevään peleissä se sai vastaansa ylivoimaisen ennakkosuosikin ja runkosarjan selvän voittajan, Tampa Bay Lightningin eikä Columbusta kohtaan löytynyt kovinkaan monien papereissa vahvaa luottoa.

Niin vain Blue Jackets lähetti Tampan historiallisella tavalla laulukuoroon otteluvoitoin 4-0 ja viimeistään nyt kaikki ottavat Kekäläisen ja Blue Jacketsin tosissaan. On myös mainittava, että siirtotakarajalla hankittu Matt Duchene on tehnyt nyt neljään peliin kolme maalia ja yhteensä seitsemän tehopistettä, millä irtoaa pudotuspelien pistepörssin neljäs sija.

Testaa, kuka suomalainen NHL-hyökkääjä olet ja voita matka lätkän MM-kisoihin!