Jaromir Jagr ja salainen ase: ”Harjoituksista selviäminen Calgaryssa on taidetta”

Jaromir Jagr on pudottanut painoa uuden kauden lähestyessä.
Jaromir Jagr on pudottanut painoa uuden kauden lähestyessä.

Vastoin monien odotuksia, ja ennen kaikkea pelkoja, Jaromir Jagr kykeni pelaamaan paluuottelussaan upeasti yli 20 minuuttia.

Monet pelkäsivät Kladnon ja Benatkyn välisen ottelun alla, että Jaromir Jagr oltaisiin nähty kaukalossa vain yhden tai kahden vaihdon verran, sillä hänet oli loukkaantumisistaan huolimatta yksinkertaisesti nimetä ottelun rosteriin, jotta hänet voidaan nimetä nousukarsintaotteluihin.

Tilanne arvelutti myös Jagria itseään, mutta kaikki sujui lopulta olosuhteisiin nähden todella hyvin.

– Pystyin pelaamaan koko ottelun. Pelkäsin, etten pystyisi tukeutumaan polveeni, mutta loppujen lopuksi kaikki sujui aika hyvin. Ja toki vauhti on ihan erilainen kuin NHL:ssä, joten siksikin pystyin tähän ilman säännöllistä treenaamista.

– Vaikka en olekaan ollut jäällä kuukauteen, harjoittelu Calgaryssa on täysin eri tasolla. Valmentaja siellä on täysin hullu harjoittelun suhteen. Harjoituksista selviäminen Calgaryssa on taidetta, koska siellä treenataan korkeassa ilmanalassa ja ilma on todella ohutta.

– Se siis auttoi minua, koska minulla ei ollut mitään ongelmia hengittämisen kanssa. Eikä ongelma ole ylipäätään jaksamisessa, vaan yksinkertaisesti jalkani ovat hitaat.

Jagr sai ottelussa, aivan kuten vastustajan paidassa takaisin kaukaloihin palannut 46-vuotias Petr Nedved, yli 20 minuuttia jääaikaa. Se oli melkoinen saavutus tshekki-ikonilta, koska hän joutui pelata ottelun polvitukea käyttäen.

– Oikeastaan ainoa ongelma oli se, että jouduin pelata ottelun käyttäen (polvi)tukea, johon en ole tottunut.

Jaromir Jagr toi mukanaan erilaisen haasteen joukkuekavereilleen

Siitä hetkestä lähtien, kun Jaromir Jagrin lento Calgarysta laskeutui takaisin Tshekkeihin, 45-vuotiaan legendan saama vastaanotto on ollut kertakaikkisen mykistävä.

– Saapumisestani lähtien olen saanut faneilta valtavasti tukea. Yritän nyt vain nauttia siitä, joskin samalla tavoitteenani on auttaa Kladno mahdollisimman nopeasti takaisin pääsarjaan.

Tämä valtaisa tuki näkyi myös itse ottelussa: vaikka kyse oli Benatkyn kotiottelusta, joka tosin pelattiin Liberecissä, Jagr sai kaukalossa loppuunmyydyltä areenalta ”standing ovationit”.

– Me tiesimme, että se tulee olemaan tällaista. En halua sanoa sirkusta, mutta… Joka tapauksessa ainoa tavoitteemme oli voittaa, ottaa kolme pistettä ja pelata hyvää jääkiekkoa.

– Emme tehneet niin kahden ensimmäisen erän aikana, vaan olimme ongelmissa, mutta loppu sujui hyvin. Meillä riittää kuitenkin haastetta pyrkiessämme parantamaan tekemistämme joka päivä.

Jagrin mukaantulon myötä osa hänen joukkuekavereistaan joutui outoon tilanteeseen, kun toiseksi korkeimmalla sarjatasolla halli oli loppuunmyyty ja katsojia oli paikalla yli 7 000.

Tämä tuleekin olemaan ”uusi normaali” Kladnolle ja joukkueen on sopeuduttava siihen mahdollisimman nopeasti. Vaan vaikuttiko se tässä ottelussa joukkuekavereiden tekemiseen?

– Vaikea sanoa, mutta eihän se ole normaalia, että 7 000 ihmistä tulee katsomaan peliä, kun olet kakkosliigassa… Osa pelaajista, jotka eivät ole pelanneet pääsarjassa tai pudotuspeleissä, eivät ole tottuneita siihen.

– Mutta mitä nopeammin totumme tähän, sitä parempi: uskon, että pudotuspelit tulevat olemaan loppuunmyytyjä ja on meistä itsestämme kiinni, miten nopeasti totumme tähän.

”Tänä päivänä liian harva uskaltaa ottaa roolia”

Siinä, missä Jaromir Jagr toi villinä käyvän hypetyksen muodossa uudenlaisen haasteen joukkuekavereilleen, toi hän myös valtavan määrän tietotaitoa.

NHL:ssä kaikkien aikojen kolmanneksi eniten runkosarjaotteluita pelannut tshekki-ikoni kommunikoikin ottelussa erittäin paljon joukkuekavereidensa kanssa. Miksikään mentoriksi hän ei kuitenkaan halunnut itseään asettaa.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

– Ei kyse ole siitä, että olisin neuvonut muita. Kyse on vain viiden kaverin välisestä kommunikoinnista. Ei meillä ole mitään telepaattista kykyä kommunikoida, Jagr naureskeli.

Samalla Jaromir Jagr halusi kuitenkin painottaa kommunikoinnin merkitystä, sillä hän näkee sen puutteen yhtenä isona ongelmana nykypäivän jääkiekossa.

– Tänä päivänä jääkiekossa liian harva uskaltaa ottaa roolia ja puhua siitä, miten tulisi pelata. Se on huono asia, sillä on yksinkertaisesti parempi, että kaikki viisi ovat samalla sivulla. Jääkiekko on yksinkertaisempaa, kun pelaajat tuntevat toinen toisensa. Kun siis yksityiskohdat ovat kunnossa, myös tulokset ovat parempia.

Jagrin ensimmäisen ottelun tarkemmat tilastot löydät TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
VIDEO: Jagr ja Nedved varastivat show’n – ikää 91 vuotta, tehot 1+4!