Blogi: Helsinkiin saapui KHL-arki!

pelivihjeet Jokerit SKA Pietari / Pallomeri.net

Minne olet menossa Helsingin Jokerit? Oikeastaan kysymys pitäisi esittää, mihin ovat menossa Jokeri-fanit ja Suomen KHL-huuma? Kylmä fakta on, että Jokerit ei enää kiinnosta suurta kansaa, kuten vuosi sitten. 

KHL-kausi on todella hyvässä vauhdissa ja maailman toiseksi parhaassa sarjassa operoiva Helsingin Jokerit on vaipunut paikkaan, jossa mediahuuma ottaa kovalla kädellä joukkeen jokaiseen hetkeen kiinni negatiivisella sävyllä.

Jokerien KHL-huuma on saavuttamassa pisteen, jossa suurta yleisöä ei enää KHL-kiekko kiinnosta ja samalla huuma on hälvennyt. Helsingin katukuvassa suuresti näkyvä narrimainonta on vain enää pelkkä plakaatti muiden joukossa.

Jokerit oli kahtena ensimmäisenä KHL-kautena koko kansan Jokerit, mutta nyt tämä suurseura on vaipunut pienimuotoisen kuilunpartaalle, sillä yleisöä ei enää virtaa Hartwall Areenalle, kuten voisi odottaa. Joukkue on siis saavuttanut pelaamisessaan arjen, kuten jokaisen meidänkin elämässä tapahtuu jossakin vaiheessa.

KHL on sarjana suuri ja mahtava, mutta tällä hetkellä Jokerien tekeminen ja ennenkaikkea joukkue on sellaisella tasolla, että menestyminen olisi täydellinen pommi.

Mitä tapahtui kesällä?

Jokerien kesä kului varmasti, kuten kaikkien muidenkin joukkueiden. Harjoituksia, taustalla olevan johtoportaan säätämistä ja joukkueen kasaamista. Jokin asia kuitenkin meni vihkoon ja pahasti, sillä johtoporras unohti, että nyt pelataan KHL:ää eikä mitään Suomi-sarjaa.

Jokereiden uudet pelaajahankinnat, eivät kulje mitenkään käsikädessä sen tosiasian kanssa, ketä joukkueesta lähti. Joukkue mullistui täydellisesti kesällä ja lähes puolikas koko menestyksestä päästettiin lähtemään ja otettiin asenne, kyllä me pärjätään, kun me tehtiin sitä viime kaudellakin.

Kylmä fakta on kuitenkin, että nykyisellä joukkueella Jokerit tulee olemaan melkeinpä pelkkä vitsi, kun verrataan nimilistaa kahteen ensimmäiseen KHL-kauteen. Onko tämä sitten kolmannen kauden kirousta vai onko Jokereiden kirstusta rahat lopussa ja tämä kausi mennään ns. säästökuurilla, toivoen samalla kädet ristissä, että menestystä tulee puolivaloilla.

Kesällä tapahtui paljon ja moni kärkipään pelaaja jätti narripaidan pölyttymään vaatekaappiin. Viime kauden ykkösmaalivahti Henrik Karlsson pääsettiin menemään ja tilalle saapui loistavasti Liigassa esiintynyt Ryan Zapolski.

Maalivahtiosasto ei ole Jokereiden heikkokohta, sillä Zapolski on maailmanluokan vahti, mutta mitä tehdä hyvällä maalivahdilla, kun kenttäpelaajien taitotaso ja tekeminen ei tuo riittävää tukea maalinedustalle, kuten viime vuosina.

Jokereiden suurinmuutos tapahtui kenttäpelaajien saralla. Viime kauden paras pelaaja Brandon Kozun otti Helsingistä ponnaspaikan uusiin ympyröihin ja näin jälkikäteen hänet olisi pitänyt pysäyttää lentokentällä suuren rahanipun kanssa, mutta sitä ei tehty.

Kozunin lähdön myötä Jokerien hyökkäyspää heikentyi niin isolla kädellä, että sitä aukkoa ei Joey Hishonin kaltaisille hankinnoilla paikata. Myös puolustuspää heikentyi  Philip Larsenin lähdön jälkeen.

Larsenin lähtö paikattiin tai ainakin yritettiin, kun Chay Genoway saapui, mutta Ossi Väänäsen jättämää isännänpaikkaa ei pystytty paikkaamaan.

Väänänen laittoi hokkarit naulaan ja sille Jokerit ei mitään voinut, mutta Väänäsen lopetettua Jokereista ei lähtenyt vain Ossi vaan sielä lähti isähahmo, joka piti joukkuetta kasassa kuin perhettä. Nyt joukkueen alakerrasta ei öydy ketään paikkaajaa ja se on huolestuttava asia.

Jokerien puolustuksesta puuttuu tällä hetkellä se täydellinen viivapyssy, joka voi kantaa joukkueen pelaamista alakerran kautta. Tanskalainen jääkaappipakastin Oliver Lauridsen on ollut joukkueen selkäranka tällä kaudella, mutta hänen roolinsa ei ole pisteiden tekeminen ja tuo pistelento ei kovinkaan kauaa kestä, sillä häntä ei ole luotu tuohon rooliin.

Puolustus ei ole Jokereiden heikointa antia, sillä hyökkäyspäässä on suuri aukko ja se aukko on kuin peliautomaatti, johon syöttää rahaa saamatta mitään pois. Narripaitojen hyökkäykseen hankittiin pelaajia, joilla ei ole kokemusta näihin karkeloihin, sillä määrällä mitä pitäisi olla.

Liigasta hypännyt Mika Niemi on täyttänyt paikkansa ja siinä vanavedessä myös toinen Porista maailmalle lähtenyt Sakari Salminen, mutta Michael Keränen sekä Hishon ovat olleet täydellisiä floppihankintoja. Tulee oikeastaan mieleen aika, jolloin Liigaan virtasi ECHL-tason pelimiehiä olemaan tähtiä Suomessa.

Sitten tulee iso kysymys. Miksi Jokerit hankki Masi Marjamäen ja Marko Anttilan? Kumpikaan heistä ei pysty pistetehtailuun ja rymistelijä rooliin olisi voinut hankkia muutakin kuin suhteellisen isolla rahalla kaksi liigajyrää.

Jokerit yritti paikata kaikkia lähtijöitä uusilla hankinnoilla, mutta tämän pienimuotoisen kesäfarssin päätteeksi joukkue menetti paljon osaamista, mutta ennenkaikkea he menettivät sen tärkeimmän nimittäin fanien tuen.

Tähän voi vaan todeta, että Jokerit epäonnistui täydellisesti kesällä ja nyt miljoonakuorma on kaatumassa syliin pahemman kerran.

Katseet tähän kauteen ja hetkeen

Jokereiden johto halusi aloittaa kautensa vieraskiertueella ja tähän KHL suostui. Homman tarkoituksena oli saada kausi alkamaan kotimaisemissa samaan aikaan kuin aikanaan Liigassakin, mutta tuo suunnitelma meni täydellisesti penkialle. Jokereiden idea oli saada fanit liikkeelle, mutta se ei onnistunut odotusten mukaan.

Jokerit teki kaikkensa, jotta kotiavaus olisi täydellinen. Halli täynnä ja jäällä joukkue, joka on oikeasti uskottava. Tämä mielikuvitusmaailman siirtäminen tosielämään ei onnistunut, sillä Jokereiden kauden ensimmäinen kotiottelu ei saanut lehtereille edes 10 000 katsojaa, vaikka vastassa oli KHL:än parhaimpiin joukkueisiin lukeutuva Avangard Omsk.

Jokerit taisteli ja yritti parhaansa mukaan saada hallin lentoon, mutta Omsk ei suostunut Jokereiden käsikirjoitukseen vaan korjasi Helsingistä pisteet mukaansa.

Maanantaina Jokerit pääsi uudelleen yrittämään kotihallin täyttöä. Virsi oli kuitenkin vieläkin surullisempi kuin Omsk pelissä. Katsomoon oli raahautunut vain 8474 silmäparia, vaikka vierasjoukkue Sibir Novosibirskin riveissä kiekkoilee suomalainen Joonas Kemppainen.

Jokerit oli Sibirin käsittelyssä täydellinen lammaslauma, joka säntäili pitkin kaukaloa, ilman mitään todellista päämäärää tai tulosta. Sibir voitti ottelun 4-0 ja tästä alkoi täydellinen myräkkä tiedotusvälineiden ja narripaitojen välillä.

Kaikki olisi voinut mennä suhteellisen kivuttomasti, mutta Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen päätti antaa mediankautta ryöpytyksen omilleen, haukkuen heitä sukkahousuissa pelaaviksi ämmiksi.

Tämä asia olisi kannattanut jättää sanomatta, vaikka kuinka paljon päävalmentajaa tappio ottaakin päähän. Oman joukkueen mollaaminen julkisuuden edessä ei missään tapauksessa ole oikea tie ja etenkin Jokereiden kohdalla se tie on vieläkin synkempi, sillä fanit tuskin katsovat hyvään sävyyn valmentajaa, joka haukkuu omiaan minkä ehtii.

Kautta on takana vasta muutama hetki ja nyt jo Jokerien leirissä on kriisi. Voiko tästä enää tulla mitään?

Nöyryyttävä kotitappio Sibirille sai päävalmentaja Jalosen nousemaan puhujan paikalle ja hän kehottikin suojattejaan tutkimaan itseään peilistä, mutta samalla voisi todeta, että Jalosen olisi hyvä itse tehdä samoin, unohtamatta yläkerranherroja, jotka joukkueen kasasivat.

Tänään Jokereilla on kasvojenpesun paikka, kun Hartwallille saapuu KHL:än huonoimpiin joukkueisiin kuuluva Novokuznetsk. Halliin tuskin virtaa kansaa sankoin joukoin ja mikäli Jokerit tänään kyykkää alkaa suurimmankin fanin usko loppua.

Jokereissa ei ole tällä hetkellä mitään sellaista, mikä saisi KHL:ää seuraavat katsojat rientämään hallille. Kärkipään osaaminen puuttuu ja joukosta ei vaan löydy mitään hallin sytyttäjää.

Kun hallilla ei käy väkeä on mahdotonta pyörittää miljoonabisnestä. Toivon mukaan ajat muuttuu ja menestys saavuttaa Jokerit, sillä muuten tarina KHL:ssä voi saavuttaa viimeisen sivun liiankin nopeasti.