Joona Monto suoraan Mestiksestä KHL:ään – ”Uran ensimmäinen matsi laiturina”

Joona Monto debytoi Jokerit-paidassa.
Joona Monto debytoi Jokerit-paidassa.

Joona Monto pelasi eilen uransa ensimmäisen KHL-ottelun, vaikka aiempi kokemus ammattilaiskaukaloista koostuu käytännössä vain Mestiksestä.

Jokerit kohtasi eilisessä kamppailussaan Barys Astanan. Helsinkiläisseuralla oli allaan komeat kahdeksan perättäistä kotivoittoa, mutta sitkeä, työläs ja loistavasti taistellut kazakstanilaisryhmä osoittautui lopulta liian pahaksi palaksi. Jokerit onnistui venyttämään ottelun aina voittolaukauskilpailuun saakka, mutta takataskuun jäi lopulta vain yksi piste.

Ottelun yksi suuria hahmoja oli Liigastakin tuttu Dominik Hrachovina, joka nappasi käsittämättömät 47 torjuntaa. Kamppailun hahmoista puhuttaessa on esiin nostettava myös Jokerien Joona Monto, joka pääsi tekemään eilen KHL-debyyttinsä.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään tuikitavallinen debyytti, sillä Montolla on aiempaa kokemusta ammattilaiskaukaloista käytännössä vain Mestiksestä. Liigassa 24-vuotias hyvinkääläinen on päässyt pelaamaan HPK:n riveissä yhteensä kymmenen ottelua, jotka tulivat kausina 2014-15 sekä 2015-16.

Täksi kaudeksi Monto teki sopimuksen Jokerien kanssa, mutta alkukausi on sujunut tyystin lainapestin turvin Mestis-seura Kiekko-Vantaassa. Jokerien loukkaantumissuma ja loistavat otteet Mestiksessä poikivat lopulta kuitenkin mahdollisuuden KHL:ssä.

– Toki jännitystä oli ilmassa, mutta itse asiassa todella vähän. Alkuun ajattelin, että sitä olisi ollut enemmän, mutta heti alusta alkaen uskalsin pelata omilla vahvuuksilla, Monto kertasi ottelun jälkeen.

– Yritin pelata rohkeasti kiekon kanssa ja ensimmäisessä erässä saatiin luotua muutamakin hyvä maalipaikka ja olin myös itse lähellä maalintekoa.

Sanoihin on helppo yhtyä, sillä Monto pelasi ottelussa heti alusta lähtien ennakkoluulottomasti. Maila ei tärissyt kädessä, vaan otteet olivat vakuuttavia heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien.

Kokeneet ketjukaverit avittivat debyytissä

Tyhmäkin sen tietää, että KHL:n ja Mestiksen pelillinen taso on kuin yö ja päivä. Erityisesti vauhdissa on paljon eroa, mutta tämä ei Montoa yllättänyt.

– Tottakai KHL:n vauhti on paljon kovempia, minkä lisäksi tila ja aika ovat todella vähissä kiekon kanssa. Vastustajat ovat myös aivan Euroopan kärkeä, joten jokaisessa joukkueessa on taitavia ja vaarallisia yksilöitä. Vaikka tiesinkin, että vastustajat ovat isoja ja vahvoja jässiköitä, niin kaukalossa eron Mestikseen todella vasta huomasi.

Montolle kutsu KHL:ään kävi nopealla tahdilla ja valmistautuminen otteluun jäi suhteellisen lyhyeksi. Sopeutumisvaikeuksia ei kuitenkaan ollut, sillä Monto oli joukkueen mukana myös harjoituskaudella. Pelisysteemi oli tuttu, minkä lisäksi kokeneet ketjukaverit, Antti Pihlström sekä Mika Niemi, toimivat isona apuna.

LUE MYÖS: VIDEO: Kaukaloiden Luis Suarez iski – Antoine Roussel puri vastustajaa

– Sopeutuminen ei ollut hankalaa ja oli helppoa lähteä pelaamaan. Sain olla joukkueen mukana alkukaudesta noin muutaman kuukauden ja pelisysteemi oli hyvin muistissa. Myös ketjukaverit Pihlström sekä Niemi auttoivat minua paljon.

KHL-debyytti ei mennyt kuitenkaan täysin kivuttomasti, sillä kaiken muun hyvän lisäksi Monto joutui ottelussa tiukkaan paikkaan. Luontainen sentteri iskettiin nimittäin laiturin tontille. Tämä aiheutti pieniä harmaita hiuksia, mutta omasta mielestään Monto suoriutui haasteesta hyvin.

– Ainoa asia mikä tuntui hiukan oudolta oli laiturin paikka. Kyseessä taisi nimittäin olla uran ensimmäinen matsi laidassa, joten tämänkin suhteen voin olla tyytyväinen omaan peliini.

Jokerit lähtee seuraavaksi kahden ottelun mittaiselle vieraskiertueelle, jonka aikana se kohtaa Dynamo Moskovan sekä Dinamo Minskin. Vielä ei ole selvää onko Monto reissussa mukana, vai jatkuuko kausi jälleen Kiekko-Vantaan riveissä. Joka tapauksessa visiitti Jokereissa oli antoisa ja mies toivookin pääsevänsä KHL-seuran riveihin myös tulevaisuudessa.

– Tottakai tällainen antaa lisää virtaa loppukauteen ja muutenkin tulevaisuuteen. Olisihan se nättiä päästä pelaamaan lisää matseja Jokerit-paita päällä, Monto päätti.