Jussi Parkkila tekee ihmeitä Coloradossa – ”Kaikki jahtaavat suomalaisia maalivahtivalmentajia”

Jussi Parkkila on nostanut muun muassa Jonathan Bernierin pelin täysin uudelle tasolle.
Jussi Parkkila on nostanut muun muassa Jonathan Bernierin pelin täysin uudelle tasolle. Kuva: Getty Images

Colorado Avalanchen pitkäaikainen ykkösmaalivahti Semyon Varlamov halusi jo kauan sitten, että Jussi Parkkila olisi lähtenyt hänen mukanaan NHL:ään.

Semyon Varlamov tutustui Jussi Parkkilaan pelatessaan kaudella 2007-08 Lokomotiv Jarolavlissa. Parkkila toimi tuolloin Lokomotivin maalivahtivalmentajana ja auttoi isosti venäläisvahtia kehityksessään.

Suomalaisvalmentajan merkitystä venäläisvahdille kuvaakin kaikkein parhaiten se, että vuonna 2011 Varlamov oli hyvin lähellä siirtoa KHL-seura Pietarin SKA:han – pitkälti siksi, koska Parkkila toimi siellä maalivahtivalmentajana.

– Harkitsin tarjouksia Lokomotivista, SKA:sta ja myös muut KHL-seurat osoittivat kiinnostuksensa. SKA:n suurin plussa oli maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila, Varlamov avasi Yahoo! Sportsille.

– Halusin työskennellä spesialistin kanssa, sillä olin tehnyt hänen kanssaan jo vuosien ajan töitä ja hän oli auttanut minua isosti kehityksessäni.

Lopulta Varlamov päätti kuitenkin jatkaa pelaamista NHL:ssä ja hän yritti tuoda siis jo vuonna 2011 Parkkilan mukanaan Coloradoon.

– Nähdäkseni se päivä, kun Parkkila työskentelee NHL:ssä ei ole kaukana. Toisin hänet mielihyvin mukanani Coloradoon. Se ei ole kuitenkaan kovinkaan helppo asia toteutettavaksi, mutta agentit tekevät kaikkensa sen eteen, Varlamov totesi muutamia vuosia sitten.

”Ovat tuottaneet pienestä maasta niin monta loistavaa maalivahtia”

Kuuden vuoden aikana paljon on ehtinyt vettä virrata, mutta Jussi Parkkila on vihdoin ja viimein siellä, missä Varlamov haluaakin hänen olevan. 40-vuotias suomalainen toimii nimittäin Colorado Avalanchen maalivahtivalmentajana ensimmäistä kauttaan.

Solmiessaan sopimuksen Avalanchen kanssa Parkkila teki myös suomalaista kiekkohistoriaa. Hänestä tuli nimittäin historian ensimmäinen suomalainen maalivahtivalmentaja NHL:ssä.

Parkkilan kädenjälki onkin näkynyt heti alusta alkaen vahvasti Avalanche-maalivahtien tekemisessä. Esimerkiksi Varlamovin torjuntaprosentti on kohentunut viime kaudesta 1,4 prosenttia, joskin tällä hetkellä hän on loukkaantuneena.

Vielä voimakkaampi ilmiö ollaan nähty Jonathan Bernierin kohdalla. 29-vuotias kanadalainen on nimittäin tällä hetkellä NHL:n kuumin maalivahti, hän on voittanut yhdeksän viimeistä starttiaan, hänen torjuntaprosenttinsa näissä otteluissa on 95,52 ja päästettyjen maalien keskiarvo makoisasti alle 1.50.

Avalanchen ei olekaan tarvinnut enää miettiä korvaajan hankkimista loukkaantuneelle Varlamoville, kun Parkkila on saanut Bernierin nousemaan maalivahtina aivan uudelle tasolle.

Kun siis suomalaisvalmentajan jälki on ollut nähdynlaista, ei ole ihme, että Matt Duchene -vaihtokaupan yhteydessä Coloradoon päätynyt maalivahti Andrew Hammond on innoissaan saadessaan olla tällä hetkellä Avalanchen matkassa.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

– Parkkila on valmentaja, joka korostaa pelin teknistä puolta. Ja tekniset jutut ovatkin asioita, joiden kohdalla saatat nimenomaan ottaa harha-askeleita pitkän kauden aikana, Hammond avaa Mile High Sportsille.

– Minulle tämä on siis hieno juttu, että pääsen tänne (AHL:stä NHL:n puolelle) ja keskittymään näihin asioihin. Se on ollut toistaiseksi se kaikkein paras asia.

– Tällä hetkellä trendi onkin se, että kaikki maat jahtaavat suomalaisia maalivahtivalmentajia, koska he ovat tuottaneet pienestä maasta niin monta loistavaa maalivahtia. He selvästikin tekevät jotain oikein, joten yritän ottaa avosylin vastaan kaiken sen, mitä hänellä on sanottavanaan.

Jussi Parkkilan urapolkuun voit tutustua TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
VIDEO: Jesse Puljujärvi ei petä koskaan – jälleen huikea haastattelu