Haastattelu: Loistavia otteita illasta toiseen – Juuse Saros viihtyy Nashvillessa

Juuse Saros nollasi Minnesota Wildin ja johdatti samalla Nashville Predatorsin pudotuspeleihin.
Juuse Saros nollasi Minnesota Wildin ja johdatti samalla Nashville Predatorsin pudotuspeleihin.

Laitataklaus.comin toimitus otti luurin käteen. Milwaukeen sykkeessä tiistaina puhelimeen vastasi Juuse Saros. Ilma oli keväinen +8 astetta. Aamujäät Milwaukee Admiralsin kanssa olivat ohi ja vuorossa oli lounas.

”Ootas hetki niin tilaan jotain”, Saros keskeytti. Joukkuekavereiden kanssa sushille päätynyt suomalaisvahti tilasi sushia ja alkuun miso-keiton. ”Toivottavasti tilasin hyvät. Ainakin hyvällä rallienglannilla”, mies pohti kielitaitoaan.

Toista kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava Forssassa ensiaskeleensa ottanut maalivahti on kehittynyt englannin kielen lisäksi myös maalivahtina. Tällä kaudella Saros on pelannut AHL-joukkue Milwaukee Admiralsissa 15 ottelua torjuntaprosentilla 93,4 ja NHL:ssä Nashville Predatorsin riveissä 12 ottelua prosentilla 93,3. Tilastot puhuvat siis puolestaan. Mies on iskussa.

– Ihan hyvin on mennyt. Reissaaminen Milwaukeen ja Nashvillen välillä on tullut tutuksi, joten siten tämä kausi on ollut vähän erilainen viime kauteen verrattuna.

Jokaisella NHL-joukkueella on tällä kaudella viiden päivän pelitön jakso jossain vaiheessa kautta. Sunnuntaina se alkoi Nashvillella, jonka vuoksi Saros matkasi Milwaukeen.
– Keskiviikkona (viime yönä) pelaan Milwaukeen pelin ja perjantaina lennän takaisin Nashvilleen, kun meillä on silloin peli. Kun lähdin viikonloppuna Nashvillesta, näin muitakin pelaajia lentokentällä. He olivat menossa kuka Jamaikalle ja kuka Bahamalle. Itse tulin sitten Milwaukeen.

Tosin tämä järjestely aurinkorannikoihin verrattuna ei nuorukaista haittaa. Jalat maassa –asenne huokuu läpi.
– Kiva tänne oli tulla, kun pääsee pelaamaan. Ei sitä näin nuorena vielä voi valita ja on vaan hyvä, kun saa pelejä alle.

Juuse Saros 2

Useaan kertaan NHL:n ja AHL:n välillä lentämisessä on myös Saroksen mukaan puolensa. Kutsu ylös saattaa tulla nopeallakin aikataululla.
– Tähän on tottunut eikä siitä pidä ottaa stressiä. En ole oikeastaan keskittynyt siihen. Maalivahtivalmentaja yleensä ilmoittaa, milloin lähden ylös tai tulen Milwaukeen. Joskus se tulee nopeallakin aikataululla, jopa samana päivänä, että pitää lähteä. Sitten vaan lähdetään, Saros kertoo.

Kuukausi sitten Saros sai alkaa etsiä asuntoa Nashvillesta. Milwaukeen asunto on nyt irtisanottu ja loppukauden suunnitelmana on olla pääosin NHL:ssa.
– Toki jos tulee pidempiä pätkiä etten pelaa, niin käyn pieniä pätkiä Milwaukeessa pelaamassa, jotta pysyy tuntuma. Mikään ei kuitenkaan ikinä ole täällä varmaa, mutta tämä on suunnitelma.

Asunnon etsiminen ja käytännön hommat jään ulkopuolella tuovat oman haasteensa. Suomessa ulkomaalaisille järjestetään asuntoa ja nettiyhteyttä myöden yleensä kaikki valmiiksi. Tämä sääntö ei NHL-glamourissa päde.
– Välillä olin ihan hukassa, kun piti kävellä sähköliikkeeseen tekemään sähkösopimusta ja hommata nettiä ja jutella välitysfirman kanssa asunnoista. Onneksi kävin Milwaukeessa saman rumban viime kaudella, niin nyt osasi jo vähän toimia.

Viime kaudella Milwaukeessa pelanneet Miikka Salomäki ja Kristian Näkyvä auttoivat paljon.
– Ilman niitä jätkiä olisi hommat olleet paljon vaikeampaa. Onneksi he tiesivät, miten homma toimii ja auttoivat.

Vapaa-aika kuluu muiden suomalaisten kanssa

Juuse Saros asui training campin ajan Pekka Rinteen luona ja Rinne majoitti hänet myös viikon pätkän alkukaudesta.
– Siellä oli hyvä olla ja palvelu pelasi, Saros virnistää. Olen mä hotellissakin ollut, mutta nyt kun on oma kämppä hallin läheltä, missä lähellä asuu muitakin pelaajia, niin ei ole enää sitä säätöä.

Muutenkin uusi kotikaupunki Nashville miellyttää Sarosta.
– Keskusta on tosi kiva ja keskustan ulkopuolellakin on kivoja alueita. Kyllä täällä viihtyy.

Lempipaikkaa Saros mietti hetken, mutta sitten se tuli kuin apteekin hyllyltä.
– Kyllä se Pekan (Rinne) allas on!

Vapaa-aika on jääkiekon ympärillä kortilla, mutta jos sellaista on, se kuluu enimmikseen suomalaisten kanssa.
– Salomäen ja Rinteen kanssa vietän jonkin verran aikaa, jos sitä on. Toki pelireissuilla käydään syömässä isommallakin porukalla. Hyviä tyyppejä kaikki täällä on.

Myös tulokkaiden perinteinen rookie-dinner on jo hoidettu pois päiväjärjestyksestä.
– Kuukausi sitten oltiin Vancouverissa pelireissulla, niin siellä piti tarjota. Onneksi en ihan yksin ollut tulokkaana maksumiehenä, niin sai jakaa laskua.

Tuliko kalliiksi? – No ei puhuta siitä, Saros kuittasi.

Yhteys Suomeen säilyy netin välityksellä. Kaverit ja perhe pysyy kärryillä Saroksen tekemisistä viestien muodossa.
– About kerran kahdessa viikossa soitellaan perheen kanssa. Kavereiden kanssa sitä pystyy olemaan päivittäin yhteydessä Suomeen, niin tietää miten siellä sujuu. Vanhoista pelikavereista yhteyttä pidän enimmikseen Nikkilän Petteriin ja Tuulolan Joniin.

Weberillä ”karmea pommi”

Myös kasvattiseuran HPK:n otteet kiinnostavat. Joukkueen tämän kauden hyvät otteet eivät ole Sarosta yllättäneet.
– Kyllä mä aina tulokset katson ja ottelukoosteita silloin tällöin. Kesällä kun treenasin joukkueen mukana, niin oli aistittavissa hyvä meininki. Hyvältä on HPK:n touhu näyttänyt ja se on todella positiivinen asia.

Sparrausta otteisiin Nashvillen maalivahtivalmennuksen lisäksi antaa suomalainen veskaritaikuri Kari Lehtonen, joka valmensi Sarosta HPK:ssa. Lehtonen vaikuttaa nyt KooKoo:n maalivahtien takana.
– Lekelle laitan ääniviestejä aina omien pelien jälkeen, miten on mennyt. Sitten käydään vähän yhdessä hommia läpi ja samalla kuulee, miten Lekellä menee.

Varsinkin NHL:n puolella pelaajien taitotaso saa ylistystä suomalaiselta. Se onkin suurin ero AHL:n ja NHL:n välillä.
– NHL:ssä pelaajat laittavat kiekon juuri sinne, minne haluavat. Barkovin kanssa olen pelannut junnunakin paljon ja se on yksi liigan taitavimpia. Ihan kaikkia vastaan en ole vielä päässyt pelaamaan, mutta St. Louisin Tarasenko ja Calgaryn Gadreau nyt tulee ainakin mieleen, jotka ovat tosi taitavia.

Uransa ensimmäisen nollapelinsä NHL:ssa Saros pelasi juuri Tarasenkon St. Louis Bluesia vastaan vuoden vaihteessa.

Viime kaudella Juuse Saros pääsi harjoituksissa torjumaan NHL:n kovimpaa laukovan Shea Weberin kuteja.
– Onhan se karmea pommi. Siniseltäkin kun se vetää, niin tarkkaan saa katsoa, missä sitä itse on, että saisi vedon kiinni.

Viime aikoina NHL-maalivahtien varusteita on pienennetty. Juuse Saros joutui ottamaan pienemmät patjat käyttöön viime kaudella, kun siirtyi Liigasta Pohjois-Amerikkaan. Lisäksi mailan lapa pieneni.
Viimeksi pienentyi housut ja ensi kaudella rintapanssari.
– Patjojen pieneneminen oli tosi hyvä juttu. Olen tykännyt pienemmistä patjoista, enkä ottaisi enää niin isoja kuin mitä ne Suomessa oli. Housut pieneni juuri ja nyt vedot ehkä vähän tuntuu enemmän ja joskus pomppii ihmeellisesti. Toivottavasti kenellekään ei näiden muutosten takia satu mitään.

Juuse Saros 3

Pelien yhteydessä tapaa myös paljon suomalaisia ja ajasta riippuen vaihdetaan sanaa.
– Vihellysten välissä kesken pelin saatetaan morot heittää, mutta välillä on kiire pelien jälkeen. Montrealissa ehdin onneksi vähän pidempään jutella Lehkosen Arsin kanssa.

Arki NHL:ssä on pääosin siis pelkkää lätkää. Tavoite on selvä ja nuorukaisen otteet maalin suulla ovat illasta toiseen vakuuttavia.
– Tavoite on pelata mahdollisimman paljon, enkä koe rangaistuksena sitä, että välillä pelaan AHL:ssa, Saros toteaa.

Viime yönä Juuse Saros torjui 13. voittonsa Milwaukeessa pysäyttäen 25 laukausta. Saros on voittanut AHL:ssa pelaamistaan otteluista 13 ja hävinnyt vain kaksi.