Olympialaiset 2018: Kaikki mitä sinun tulee tietää Etelä-Korean jääkiekkoturnauksesta

Leijonat julkaisi kokoonpanonsa Pyeongchangin olympiaturnaukseen
Leijonat julkaisi kokoonpanonsa Pyeongchangin olympiaturnaukseen

Talviolympialaiset vuosimallia 2018 järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa. Jääkiekon osalta kisat alkavat 14.2. ja päättyvät 25.2.

Olympiakuume kasvaa kasvamistaan, vaikka kisat tulevatkin tänä vuonna olemaan monien kiekkofanien mielestä todellinen torso.

Jääkiekkoväen harmiksi turnauksessa ei nimittäin tulla näkemään yhtä ainutta NHL-pelaajaa, sillä liiga ei erinäisistä syistä johtuen osallistu tämän vuoden ”odotetuimpaan” turnaukseen. Ilman NHL-väriä kisoja ei kuitenkaan pelata, sillä esimerkiksi Yhdysvaltojen joukkueesta löytyy rutkasti kokemusta maailman parhaasta kiekkoliigasta.

Yhdysvallat nimittäin nimesi olympiajoukkueensa eilen. Sen riveissä tulee pelaamaan muun muassa yli 1 000 NHL-ottelun Brian Gionta.

Kisoihin osallistuu 12 joukkuetta, jotka ovat jaettu kolmeen lohkoon. Suomi pelaa ottelunsa C-lohkossa yhdessä Ruotsin, Norjan sekä Saksan kanssa. Leijonien ensimmäinen ottelu on torstaina 15.2., kun se kohtaa klo 05:10 alkavassa kamppailussa Saksan.

Alkulohko pelataan läpi vain kertaalleen, eli joukkueet saavat alkumittelöissä tililleen vain kolme ottelua.

Puolivälieriin etenevät automaattisesti lohkojen ykköset sekä paras lohkokakkonen. Loput joukkueet pelaavat tämän jälkeen playoffit (karsintakierros), josta parhaimmat pääsevät mukaan puolivälieriin. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka joukkue olisi lohkonsa viimeinen, on sillä yhä mahdollisuudet edetä puolivälieriin.

Jatkopelit, jotka siis alkavat karsintakierroksella, alkavat tiistaina 20.2., eli alkulohkovaihe kestää ainoastaan vain viisi päivää (14.2.-18.2.).

Puolivälierät pelataan taasen vain päivä karsintakierroksen jälkeen, eli 21.2. Tämän jälkeen edessä on jälleen yksi välipäivä, ja kisat jatkuvat välierillä 23.2. Pronssipelin vuoro on 24.2. ja finaalin 25.2. Tahti on siis kiivas.

Turnaus pelataan eurooppalaisille tutussa isossa kaukalossa, mikä on etu etenkin Suomen, Ruotsin ja Venäjän kaltaisille maille. Lisäksi turnauksessa käytetään IIHF:n sääntökirjaa. Merkittäviä eroja NHL:n sääntökirjaan ovat esimerkiksi ne, että maalivahti saa pelata kiekkoa maalin takana ilman rajoituksia, ja että tappelusta pelaajat heitetään suoraan suihkun puolelle.

Joukkueet saavat suorasta voitosta kolme pistettä. Jos voitto irtoaa jatkoajalla tai voittolaukaksilla, on tästä luvassa kaksi pistettä, kun taasen hävinnyt osapuoli nettoaa tililleen yhden paunan.

Olympialaisiin osallistuvat IIHF:n rankingin (2015) kahdeksan parasta maata, jotka olivat tuolloin Ruotsi, Suomi, Kanada, Yhdysvallat, Venäjä, Tshekki, Sveitsi sekä Slovakia. Karsinnoista kisoihin taasen selvisivät Slovenia, Saksa ja Norja. Isäntämaa Etelä-Korea sai olympialaisiin automaattisen osallistumisoikeuden.