Kauppalehti: Liigaseurojen tilinpäätökset muodostettu monesti keinotekoisesti

Lätkä-kisa Liigan avauskierrokselle.
Lätkä-kisa Liigan avauskierrokselle.

Kauppalehti uutisoi tänään, että monien liigaseurojen tilinpäätökset ovat muodostettu käyttäen keinotekoista rahaa, jota ei ole olemassa.

Liigaseurojen taloudellinen menestys ei aina ole verrattavissa urheilulliseen menestykseen. Tästä esimerkkeinä viime vuosina toimivat mm. Helsingin IFK ja Oulun Kärpät, jotka taloudellisesti ovat Liigan taloudellisesti terveimpiä organisaatioita. Tappara toimii esimerkkinä taas siitä, että sen toiminta on voitokasta sekä urheilullisesti, että taloudellisesti.

Jääkiekon SM-liigassa pelaaminen edellyttää liigaosaketta, joka on arvotettu 1,8 miljoonan euron arvoiseksi Liigaan liittyneiden joukkueiden myötä. Monet taloudellisesti heikosti menestyneet seurat ovatkin tehneet omakätisen arvonkorotuksen osakkeeseen, jotta oman pääoman tunnusluvut näyttäisivät paremmilta.

Liigaseurojen tilinpäätökset vääristyvät ainakin Ilvesessä, JYPissä, KalPassa ja Pelicansissa.

TPS saanut miljoonia Supercell-omistajilta

Esimerkiksi JYP teki liigaosakkeeseensa 1,5 miljoonan euron arvonkorotuksen, jonka myötä sen oma pääoma on yksi Liigan vahvimpia. Ilman arvonkorotusta joukkueen oma pääoma olisi kuitenkin alle 400 000 euroa. Viime kaudella seura teki 450 000 euron tappion, joten vastaavalla tappiolla sen oma pääoma olisi tulevaisuudessa miinusmerkkinen ilman arvonkorotusta. 

Muun muassa TPS ei ole sen sijaan ole tehnyt arvonkorotusta osakkeeseensa, vaikka taloudellisesti seura on yksi Liigan heikoimpia. Taustalla vaikuttavat Supercellin omistajat Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen ovat laittaneet viime kaudellakin omaa rahaansa turkulaisten toimintaan yli kaksi miljoonaa euroa.

TPS:n ongelmana onkin liian pieni liikevaihto, joka on esimerkiksi Helsingin IFK:ta pienempi yli kaksi kertaa ja jopa kaksi miljoonaa euroa pienempi kuin pienellä talousalueella operoivalla JYPillä.

Kauppalehden sivuilta näet kaikkien liigaseurojen taloudellisen tilanteen. Alkuperäisen artikkelin ja seurojen taloustilanteen näet TÄSTÄ LINKISTÄ. (kauppalehti.fi)