Kausiennakko: Porissa muutoksia – kuka nousee Ässistä ratkaisijaksi?

Kausiennakko 2018-19: Ässät.
Kausiennakko 2018-19: Ässät.

Laitataklauksen kausiennakko 2018-19 on täällä. Tällä kertaa pihteihin otetaan Porin Ässät, joka on ollut kesän aikana otsikoissa taloutensa vuoksi.

Liiga-ennakko: Ässät

Kausiennakko – pikakelaus viime kauteen

Ässät sijoittui viime kaudella Liigan sijalle 7., joten se pääsi mukaan pudotuspeleihin. Ensimmäisellä kierroksella se onnistui kaatamaan rakkaan verivihollisensa Rauman Lukon otteluvoitoin 2-0, mutta toisella kierroksella Oulun Kärpät oli liian paha pala, sillä se vei hommat nimiinsä 4-1.

Ässien kausi oli siis moniltakin osin kaksijakoinen, mutta se onnistui nousemaan runkosarjan loppupuolella pahimpien kilpakumppiensa yläpuolelle, mikä vei joukkueen lopulta kevään tosipeleihin. Kärppiä vastaan tuskin millään joukkueella olisi ollut kovinkaan paljoa nokan koputtelemista, joten putoamista toisella kierroksella tulevaa Suomen mestaria vastaan ei voi pitää jättimäisenä pettymyksenä.

Kausiennakko – kuka paikkaa lähteneet tehopisteet?

Ässien kesä tullaan muistamaan erityisesti siitä, että seuran viime kauden tilikausi oli pakkasella lähes puolen miljoonan euron verran. Seura kuitenkin kertoi heti tuoreeltaan, että jo tehtyjen toimenpiteiden ansiosta joukkueen pelaajabudjetti tulee säilymään lähes viime kauden tasolla.

On kuitenkin todettava, että Ässien tilanne pelaajapuolella ei kokenut viime kaudesta parannusta ainakaan paperilla, sillä joukkueen kaksi parasta pistemiestä, Maksim Matushkin ja Antoine Laganière, suuntasivat kesän aikana muille maille. Matushkinin pelit jatkuvat Metallurg Magnitogorskissa ja Laganièren DEL:ssä pelaavan Straubing Tigersin riveissä.

On myös mahdollista, että Ässien viime kauden kolmenneksi tehokkain pelaaja, Jesperi Kotkaniemi, suuntaa kenties jo tulevaksi kaudeksi rapakon taakse. Montreal Canadiens käytti nuorukaiseen kolmannen varausvuoronsa, joten perinteikkäällä seuralla on Kotkaniemeä kohtaan kovat odotukset.

Päätös Kotkaniemen tilanteeseen tullaan saamaan tässä kuussa, kun nuorukainen suuntaa Canadiensin harjoitusleirille.

Muita Ässien lähtijöitä olivat muun muassa Philip McRae (Schwenninger Wild Wings), Ville Korhonen (Schwenninger Wild Wings), Simon Suoranta (TPS), Marco Insam (HC Bolzano), Matti Kuparinen (HC Bolzano) sekä Ben Blood (Cardiff Devils).

Tulijapuolella ei ole ollut vastaavanlaista ruuhkaa, mutta Ässät ei ole myöskään jäänyt tyhjin käsin. Joukkueeseen ovat liittyneet esimerkiksi Aleksi RekonenPeter TiivolaAki Juusela sekä Saku Salmela. Tällä hetkellä kysymys kuitenkin kuuluu; kuka paikkaa muualle lähteneet tehopisteet ja maalit?

Kausiennakko – Maalivahtien parannettava roimasti

Ässät saa terveenä ollessaan jalkasille kohtalaisen kovan nipun, jonka ehdoton kruununjalokivi on sen puolustus. Tommi Taimen viime kauden paluu ässäpaitaan oli tervetullut lisä, minkä lisäksi esimerkiksi Niko PeltolaJere SalmelaJuho Tommila ja Jere Seppälä ovat kelvollisia oman pään luutijoita.

Hyökkäyksestä on poistunut paljon tulivoimaa, kuten jo yllä mainittu. Kysymys ei myöskään muutu edellisestä, sillä Ässien tulevaa kautta tulee määrittelemään pitkälle se, kuka nousee kesällä lähteneiden saappaisiin ja tekee Ässille tarvittavat maalit. Sakari Salmisen vastuu Ässät-hyökkäyksessä tulee olemaan valtava, sillä mies siirtyi Poriin kesken viime kauden.

Salminen aloitti Ässissä lupaavasti, sillä hän teki 15 runkosarjotteluun seitsemän maalia ja yhteensä 16 tehopistettä. Salmisella on valtava kokemus muun muassa KHL:stä, missä hän on pelannut vuodet 2013-15 sekä 2016-18. Hän siirtyi Ässiin Dynamo Moskovan riveistä.

Salminen on erinomainen pelaaja Liiga-tasolle, mutta kysymys kuulukin, että onko miehen harteille asetetut odotukset kasvaneet jo liian suuriksi? Salmisen apuna tulee toimimaan myös Jarno Kärki, joka pelasi viime kaudella Ässien riveissä 39 ottelua tehoin 14+14. Hän aloitti sesongin Tapparan riveissä, mutta sopimus purettiin heikosti menneen alkukauden vuoksi. Ässissä rooli on kuitenkin suurempi, kuten myös odotukset.

Maalivahtiosaston on tehtävä viime kaudesta valtava parannus, sillä sekä Andreas Bernard että Henri Kiviaho epäonnistuivat molemmat pahasti. Bernard pelasi Ässien tolppien välissä 51 runkosarjaottelua tilastoin 90,8/2.59. Kiviahon vastaavat olivat 88,2/3.59. Mies pelasi menneellä kaudella 15 runkosarjakamppailua.

Laitataklaus.com:n veikkaus: Ässät sijoittuu tulevalla Liiga-kaudella sijalle 12.

Seuraa häntä: Jarno Kärki

23-vuotias Kärki ehti toimia Ässien hyökkäyskaluston vakiomiehenä kolmen kauden ajan, kunnes hän siirtyi viime vuonna Tapparan riveihin kaksivuotisella sopimuksella. Miehen startti oli kuitenkin umpisurkea, sillä hän teki 19 Liiga-otteluun tehot 0+1 ja seitsemään CHL-kamppailuun kaksi maalia. Kärjen sopimus Tapparan kanssa purettiin ja jo seuraavana päivänä miehen tiedotettiin palaavan takaisin Ässiin.

Nyt rooli ja vastuu Porissa on kenties suurempi kuin koskaan, joten on mielenkiintoista nähdä, minkälaiselle tasolle Kärki onnistuu nousemaan. On jopa mahdollista, että tulevalla kaudella Kärki saattaa tehdä lopullisen läpimurtonsa Liigan todelliseen eliittiin.

Tiesitkö tätä?

Ässien historian ensimmäisen SM-sarjakauden (1967-68) päävalmentajana toimi Rauli Virtanen, joka oli pelannut vielä vuonna 1962 kaksi ottelua Suomen jalkapallomaajoukkueessa. Virtanen teki pelaamissaan kamppailuissa yhden maalin.

Ässien Valitse mut!

Jos et saa twiittiä näkyviin, löydät sen myös täältä.

Suosittelemme myös:
Liiga-ennakko 2018-19: Jukureilla edessä tuskaisen pitkä kausi