Kausiennakko: Kokenut JYP iskee vielä kerran

Kausiennakko JYP
Kausiennakko JYP

Laitataklauksen kausiennakko 2018-19 on täällä. Tässä analyysissä pureudutaan Jyväskylän ikiomaan kiekkoylpeyteen, eli JYP:iin.

Liiga-ennakko: JYP

Kausiennakko – pikakelaus viime kauteen

JYP selvisi runkosarjassa sijalle neljä, mutta pudotuspelissä HIFK onnistui päihittämään jyväskyläläiset välierävaiheessa. Tämä ei ollut 108 runkosarjapistettä kerryttäneelle JYP:lle missään nimessä riittävä suoritus.

Liigan kestomenestyjä oli viime kaudella Liigan parhaimpia maalintekijöitä, sillä JYP onnistui nakuttamaan yhteensä 187 täysosumaa. JYP:n maalilaulurenkutus soi useaan otteeseen ja Jyväskylässä meuhasi hurrikaani. Loppuiko kokeneelta nipulta bensa pudotuspeleissä, kun HIFK tuli ja meni ohi.

Kausiennakko – Isojen menetyksien tilalle tuotiin hyviä paikkaajia

Pistepörssikärki Antti Suomela teki JYP:ssä tuhoisaa jälkeä, ja hän jatkoi matkaansa odotetusti San Joseen. Suomelan 60 tehopinnaa on vaikea paikkailla, ja kun siihen lisätään Juuso Puustisen lähtö, niin on selkeää, että JYP:n ydinkärki lähti.

Lähtevän erän joukossa oli myös Jake Newtonin, Jussi Olkinuoran, Joonas Nättisen ja Nolan Yonkmanin kaltaisia nimiä. Jyväskylässä koettiin Liiga-mittakaavalla järkyttävän kokoinen menetys, kun edellä mainitut nimet siirtyivät pois Jyväskylästä. Myös päävalmentaja Marko Virtanen sai lähteä JYP-ruorista.

Menetykset ovat giganttisia, mutta hyviä paikkaajia löytyi, kun JYP reagoi menetyksiin. Entuudestaan tuttu seuralegenda, Éric Perrin, tuli päättämään uransa Jyväskylään. Lavalin leijona osaa pelata ja hänellä on vielä paljon annettavaa jyväskyläläisille. Miika Lahden toipuminen pelikuntoon on JYP:lle tärkeä asia, ja Markus Jokinen oli hyvä haku Mestis-mestari KeuPan riveistä.

Maalivahtiosastolle tuli Lahdesta lahjakas Joona Voutilainen, jolla on eväitä huippuveskariksi, mutta onko sen aika nyt? Ulkomaalaisväriä Jyväskylään tuo 22-vuotias David Tomasek, joka on JYP:n näköinen hankinta. Pardubicesta siirtynyt Tomasek nakutti pisteitä aikanaan OHL:ssä, ja viime kaudella Tshekin liigassa syntyi viime kaudella 27 pinnaa.

Kausiennakko – traktori raapii voittoja yllättävän nopealla jääkiekolla

Perrin, Juha-Pekka Hytönen, Ossi Louhivaara, Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen ja Mikko Mäenpää. Nimilistalla on nimiä, jotka kuulostavat lähes yhtä vanhoilta kuin dinosaurukset. Onko hätää? Vastaus on: ei ole. Immonen teki viime kaudella 50 pistettä, Tuppurainen 54, Mäenpää 27, Hytönen 36 ja homma toimii edelleen.

Kokemuksen ohella rosterista löytyy nuoria lahjakkuuksia, kuten Jerry Turkulainen, Anttoni Honka, Samuli Ratinen ja Alex Lindroos. Varsinkin Turkulainen ja Honka ovat niin pirteitä jääkiekkoyksilöitä, että he voivat tuoda aurinkoa keskelle marraskuun pimeneviä iltoja. Näistä herroista kannattaa nauttia nyt, kun he pelaavat vielä Suomessa.

Hyökkäyksessä riittää tehoja, kun katselee esimerkiksi Tuppuraisen liikettä, niin voi todeta, että kokeneidenkin pelaajien jalat liikkuvat kun pohjat ovat kunnossa. JYP on kokenut, mutta ei ikimaailmassa hidas. Kiekko ja miehet liikkuvat, joten muilla Liiga-joukkueilla tulee hiki, kun he yrittävät luistella jyväskyläläisen traktorin perässä.

Myös puolustus on kunnossa, ja rivistä löytyy Mikko Kalteva, Ossi Ikosen ja Mikko Kuukan kaltaisia rutinoituneita A-luokan Liiga-pakkeja. Mäenpää ja Honka hoitavat puolustajien hyökkäysvastuuta ja viivapelaamista. Voidaan todeta, että JYP-kokonpano on kunnossa. Tuoreen päävalmentajan, Lauri Merikiven, lähtökohdat ovat ehdottomasti hyvät.

Ainoa kysmysmerkki on maalivahtikaksikko, mutta Voutilaisen ja Eetu Laurikaisen hartiat voivat olla jo tarpeeksi leveät vastuunkantamiseen. Nuoren veskarikaksikon edessä seisoo Liigan jämerimpiin kuuluva pakkikalusto. JYP taitaa olla valmis taistelemaan mestaruudesta, kun kokeneesta rungosta revitään viimeiset pelimehut irti nuorten tulevaisuuden tähtien kirittämänä.

Laitataklauksen veikkaus: JYP sijoittuu tulevalla Liiga-kaudella sijalle 2.

Seuraa häntä: Jerry Turkulainen

19-vuotias Jerry Turkulainen on ihastuttanut koko Liigaa seuraavan Suomen otteillaan. JYP:n junnuissa pitkään pelannut Jukurit-kasvatti on tullut Liiga-kentille ryminällä, ja viime kaudella syntyi 33 tehopistettä. Nuoresta iästään huolimatta Turkulainen on pelannut jo 100 Liiga-kamppailua.

äärinopea luistelija, sekä taitava kiekonkäsittelijä luikertelee isojen pakkien välistä tekopaikoille ja hän osaa laittaa kiekon verkkoon. Peliäly on viiltävä, ja Turkulainen on pienestä koostaan välittämättä jättiläismäinen pala JYP-ylivoimaa.

Tiesitkö tätä?

Éric Perrin voitti Stanley Cupin Tampa Bay Lightningissä vuonna 2004. Hän pelasi silloin vain neljä NHL-runkosarjaottelua, mutta pudotuspeleissä vastuu laajeni 12 peliin. Tehopisteitä syntyi yhden syöttöpinnan verran.

JYP:n Valitse mut!

Liigapörssi pilalle

Suosittelemme myös:

Kausiennakko: HIFK kasannut paperille väkivahvan ryhmän