Kommentti: Elämä potkii Matt Duchenea päähän, Ottawan sekoilulla katastrofaaliset seuraukset

Matt Duchene siirtyy Columbukseen!
Matt Duchene siirtyy Columbukseen! Kuva: Getty Images

Ottawan sekoilulla ei ole tällä hetkellä mitään rajaa ja toissa vuoden konferenssifinalistin kurssi on kääntymässä kovaa vauhtia katastrofaaliseen suuntaan.

[dropcap]M[/dropcap]itä voi tapahtua vuodessa, kun puhutaan sarjasta nimeltä NHL? Paljon. Todella paljon. Karmaisevan paljon.

Kysykää vaikka Ottawa Senatorsin faneilta, omistajalta tai ylipäätään seurajohdolta. Tai vielä parempi (lue: pahempi): Matt Duchenelta.

Kun Ottawa Senators osallistui viime marraskuussa jättimäiseen vaihtokauppaan, jossa mukana olivat kanadalaisseuran lisäksi Colorado Avalanche ja Nashville Predators, kaiken piti muuttua parempaan.

Vastavirtaan alkukauden ajelehtineen Senatorsin piti korjata kurssi ja jatkaa menoaan eteenpäin siitä, mihin se edelliskeväänä oli jäänyt – siis konferenssifinaaleihin ja maalin päähän paikasta Stanley Cup -finaaleissa.

Lopputulos oli kuitenkin päinvastainen. Virta kävi yhä voimakkaammaksi ja lopulta Senatorsin pyyhki kartalta sellainen hyökyaalto, ettei paremmasta väliä.

Joukkue sijoittui koko NHL:n runkosarjan toiseksi viimeiselle sijalle ja jokainen hyökyaallon alle jäänyt mietti, mitä oikein tapahtui.

[dropcap]S[/dropcap]e on edelleen täysi mysteeri, miten konferenssifinalistista tuli sarjan toiseksi surkein joukkue, mutta sillä ei ole enää mitään merkitystä.

Edessä on nimittäin tsunami ja ihmiset seuran ympärillä pohtivat, että tuleeko Senators ikinä selviämään siitä. Aito uhkakuva, kun on, että Senators saattaa muuttaa kokonaan uuteen kaupunkiin – onhan itse seuraomistaja pelotellut sillä.

Mitä sitten Ottawassa oikein tapahtuu tällä hetkellä? Yritetään pitää tämä mahdollisimman tiiviinä.

 • Joukkueen suurin tähti ja kapteeni, Erik Karlsson, on lähtökuopissa ja viimeisimpien tietojen mukaan hän on jättänyt seurajohdolle siirtopyynnön
 • Mike Hoffmanin – siis yhden Senatorsin arvokkaimmista vaihtokappaleista – vaihtoarvo on romahtanut ja häntä ei tällä hetkellä halua yksikään NHL-seura, kiitos hänen tyttöystävän, joka kohdisti väitteiden mukaan totaalisen sairasta häirintää Erik Karlssonin vaimoon, Melinda Karlssoniin
 • Vuoden 2019 ykköskierroksen varaus on Colorado Avalanchen hallussa
 • Kyle Turris on poissa
 • Derick Brassard on poissa
 • Mike Hoffman on ennemmin tai myöhemmin poissa
 • Mark Stonen sopimus on katkolla tänä kesänä – tuskin haluja jatkaa Ottawassa; offer sheetia odotellessa
 • Kotihallista on jouduttu sulkemaan katsomonosa – hallia ei saatu loppuunmyytyä edes kevään 2017 konferenssifinaaleihin
 • Fanit vihaavat omistaja Eugene Melnykiä; uhkaa viedä seuran toiseen kaupunkiin
 • Päävalmentaja Guy Boucherille on vaadittu fanien toimesta potkuja
 • GM Pierre Dorionille on vaadittu fanien toimesta potkuja

Lyhyesti ja ytimekkäästi voidaan siis todeta, että Senators on kriisissä. Totaalisessa sellaisessa.

[dropcap]N[/dropcap]ostetaanpa sitten esille tapaus Matt Duchene, joka oikeastaan kaikessa yksinkertaisuudessaan kuvastaa täydellisesti sitä sekoilua, joka Ottawassa on tällä hetkellä meneillään.

Duchenen piti olla seuran ratkaisu uudeksi ykkössentteriksi. Nykyisin Nashvillessa kiekkoilevalle Kyle Turrisille ei oltu valmiita tarjoamaan hänen haluamaansa jatkosopimusta, Senators kun on budjettijoukkue, ja niinpä Duchene hankittiin hänen korvaajakseen.

Samalla Senators luopui jostain sellaisesta, jota on vaikea tässä kohtaa ymmärtää: ykköskierroksen varausvuorostaan kesälle 2019.

Seuran nykymenoa katsellessa tuo kyseinen vuoro tarkoittaa kyseisen varausikäluokan tulevaa supertähteä Jack Hughesia – kyllä, sellaista hänestä eittämättä odotetaan.

Täydellinen pala uudelleenrakennusta suorittavalle seuralle vai mitä? No, tällä menolla tuo pala on menossa Colorado Avalanchelle, joka siis vastaanotti edellä mainitun varausvuoron.

Nyt oleellisten kysymysten äärelle: Eikö kenelläkään Senators-organisaatiossa ollut oikeasti mitään käryä siitä, millainen alamäki sillä saattaisi olla edessä? Eikö edes siinä vaiheessa, kun Karlsson vihjaili lähdöllään jo ennen kauden 2017-18 alkua tai edes heikosti sujuneen alkukauden perusteella?

Eikö se punainen varoitusvalo välkähtänyt yhden ainoata kertaa?

Ja tarvitsiko se todella Duchenea, jonka ura Coloradossa oli rajussa alamäessä, niin paljon, että sen kannatti luopua niin paljosta? Esimerkiksi siitä ykköskierroksen varauksestaan.

Ratkaisua voidaan peilata tässä kohtaa Erik Karlssonin tulevan treidin kautta.

Mikäli Senators haluaisi ensi kesän ykkösvuoronsa takaisin, ja sitä kautta Hughesin kaltaisen pelaajan riveihinsä, sen olisi luovuttava Karlssonista. Se taas puolestaan tarkoittaisi sitä, että Ottawassa oltaisiin maksettu Duchenesta käytännössä ottaen Kyle Turris, Erik Karlsson ja muita palasia.

[dropcap]T[/dropcap]ämä koko Senators-organisaation sekoilu on tällä hetkellä sellaisella tasolla, että sitä on erittäin vaikea pukea sanoiksi.

Oikeastaan ainoa keino, jolla asia voidaan selittää järkevästi, on se, että Senatorsista on tulossa seura, jolla ei ole siitä vuoden takaisesta konferenssifinalistijoukkueesta Erik Karlssonia, Kyle Turrisia, Derich Brassardia, Mark Stonea, Dion Phaneufia tai Marc Methotia, joka muuten oli elintärkeä pelaaja Karlssonille.

Eikä sitä ykköskierroksen varausvuoroa.

Koko menestyksen perusta on poissa ja isosti myös sen tulevaisuuden.

Kaikkein eniten tässä käy sääliksi Duchenea.

Pelaajaa, jonka piti päästä pelaamaan uudessa seurassaan pudotuspelikiekkoa.

Pudotuspelikiekon sijaan hän vetää tulevalla kaudella ylleen joukkueen pelipaidan, mikä on vielä valovuosia pahemmassa kriisissä kuin Colorado Avalanche koskaan oli.

Ja kaiken kukkuraksi hän joutuu tulevat vuodet seuraamaan vierestä, kun hänen nykyinen joukkueensa vajoaa yhä syvemmälle ja samaan aikaan entisestä seurasta rakentuu pudotuspelien vakiokävijä – kuka tietää, kenties yksi mestarisuosikeista.

Ja siihen päälle se ex-seura varastaa Hughesin muodossa valtaisan osan Senatorsin tulevaisuutta. Sellaisen osan, joka olisi ollut jonkin uuden alku. Lupaus paremmasta huomisesta.

Ei ole helppo olla Matt Duchene.

Senatorsin pelaajarosterin löydät täältä.

Suosittelemme myös:
Lähtö lähenee? Huhujen mukaan Erik Karlsson on pyytänyt siirtoa