Kommentti: Jaromir Jagrin telominen sen alleviivasi – poliisit saatava takaisin!

Jaromir Jagrin loukkaantumiseen johtanut tilanne osoitti, että tämän päivän jääkiekossa mikään ei ole pyhää.
Jaromir Jagrin loukkaantumiseen johtanut tilanne osoitti, että tämän päivän jääkiekossa mikään ei ole pyhää. Kuva: Getty Images

Jääkiekko on nykyisin monilta osin parempaa kuin koskaan, mutta Jaromir Jagrin telominen (lue lisää täältä) viikonloppuna alleviivasi yhden konkreettisen puutteen.

Kun Martin Sikora päätti taklata selkä jäälle päin ollutta Jaromir Jagria, jonka peliasento oli juuri tapahtumassa olleen kääntymisen myötä todella matala, lopputulos oli valitettavasti päivänselvä: 46-vuotiaalla tshekkikonkarilla ei ollut mitään mahdollisuutta selvitä tilanteesta ilman loukkaantumista.

Ei, vaikka hän olisi nähnyt sen tulevan.

[dropcap]A[/dropcap]llekirjoittaneella ensimmäinen reaktio Jaromir Jagrin vakavaan loukkaantumiseen johtaneen tilanteen jälkeen tuli useiden kysymyksien muodossa: Miksi? Miten tuollainen voi olla mahdollista? Missä on toisen pelaajan kunnioitus? Missä on elävän legendan kunnioitus?

Huomasin myös välittömästi hakevani vertailukohtaa Wayne Gretzkyyn.

Kaikkien aikojen parasta jääkiekkoilijaa, tai vähintäänkin yhtä parhaista, ei nimittäin juurikaan taklattu.

Ja, jos taklattiin, siitä maksettiin isoa hintaa.

En nyt suinkaan ole ehdottamassa tässä paluuta entisaikoihin, sillä pelaajiin täytyy voida koskea, oli selässä sitten mikä nimi tahansa; en toisin sanoen halua nähdä yhdenkään pelaajan saavan erityiskohtelun muodossa kahta metriä ilmaista tilaa – tämä, kun oli valitettavan usein tilanne Gretzkyn kohdalla.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, etten enää koskaan halua todistaa tilannetta, jossa kunnioitus yhtä kaikkien aikojen parasta jääkiekkoilijaa kohtaan on tällä tasolla. Tai ylipäätään ketään pelaajaa kohtaan.

Olen edelleen shokissa, sillä vaikka vastustajien kunnioituksen puute on myös NHL:ssä ongelma, siellä vastaavaa ei oltaisi nähty ikipäivänä.

Ei ainakaan Jaromir Jagrin kohdalla.

[dropcap]M[/dropcap]eistä jääkiekon ystävistä jokainen tietää, että tässä kauniissa lajissa kunnioituksen puute on jättimäinen ongelma pelaajasta riippumatta.

Sen puute taas aiheuttaa toistuvia aivotärähdyksiä, muita vakavia loukkaantumisia ja se on itse asiassa johtanut myös siihen, että pelaajien terveys on aidosti uhan alla.

”Ennen oli paremmin” on yksi väsyneimmistä kuulemistani sanonnoista, mutta tässä kohtaa se osuu suoraan asian ytimeen: kun kaukalossa olivat mukana poliisit, ylilyöntejä nähtiin paljon harvemmin.

Todella paljon harvemmin.

Entisaikana tällainen tilanne, jonka jälkeen Jagr kuljetettiin aivotärähdyksen saattelemana sairaalaan, ei olisi ollut mahdollista.

Sitä ei olisi ikinä tapahtunut, koska sen jälkeen joukkueen poliisi olisi käynyt tekemässä niin pahaa jälkeä taklaajalle, että jääkiekkoon oltaisiin nykystandardein läiskäisty K18-tarrat.

Tätä ajatusta – siis poliisien läsnäoloa – vastustavat ihmiset perustelevat asiaa sillä, että toisten pelaajien mukiloiminen ei kuulu enää nykypäivän jääkiekkoon.

Vaan ei tässä tarvitsisi siihen edes palata. Se nimittäin riittäisi, että jokaiseen vaihtoaitioon tuotaisiin yksi mörkö, joka toimisi pelotteena kaikille vastustajille.

Ja, ettei nyt vain kenenkään ”pelaavan pelaajan” paikka kokoonpanossa katoa näille jääkiekkokaukalon gooneille, niin lisätään tarpeen vaatiessa pelaajaluetteloon yksi kokoonpanopaikka lisää.

[dropcap]E[/dropcap]nnen kaikkea haluan heittää ilmoille kysymyksen: Haluammeko me todella, että tämän päivän lätkä tullaan muistamaan näistä raukkamaisista taklauksista ja upeiden pelaajien asettamisesta jopa hengenvaaraan? Onko tämä se perintö, jonka haluamme jälkeemme jättää?

Pitääkö jonkun pelaajan kirjaimellisesti menettää henkensä jonkin törkeän päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena, ennen kuin asioihin oikeasti puututaan? Kyseinen skenaario ei ole nimittäin liioiteltua.

Ennen kuin tyrmäät idean poliisien palauttamisesta kaukaloon, suosittelen jokaista katsomaan jo pidemmän aikaa sitten Netflixiin julkaistun Ice Guardians -dokumentin.

Se nimittäin avaa kummasti silmiä. Tai näin se teki ainakin omalla kohdallani ja on tehnyt myös monen muun kohdalla.

Summa summarum: on aivan turha syyttää Jaromir Jagrin loukkaantumista hänen peliasennostaan, taklauksen heikosta vastaanottamisesta tai edes siitä vääränlaisesta kypärästä, vaikkakin se satavarmasti pahensi tilannetta.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Kyse ei ollut mistään näistä, sillä Jagrilla ei ollut tehtävissä noin nopeasti syntyneessä tilanteessa yhtään mitään – huomasi hän sen syntymistä tai ei.

Edes Sikoraa ei tule ristiinnaulita raukkamaisesta tempustaan huolimatta.

Sen sijaan ainoa todellinen syyllinen on jääkiekossa vallitseva kulttuuri. Totaalinen kunnioituksen puute.

Aloitin tämän tekstin lukuisilla kysymyksillä ja poistun sen parista tasan tarkkaan yhden kysymyksen saattelemana:

Jääkiekko, mitä aiot asialle tehdä?

Mikäli haluat analysoida itse Jagrin loukkaantumiseen johtaneen tilanteen, se onnistuu TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
Kommentti: Hetkinen.. Voittiko Leijonat häviämällä?