Kommentti: Jukka Jalonen palaa ruoriin – kulta kultaa muistot!

Tuleeko Jukka Jalosesta seuraava eurooppalainen NHL-valmentaja?
Tuleeko Jukka Jalosesta seuraava eurooppalainen NHL-valmentaja? Kuva: Getty Images

Leijonien päävalmentaja vaihtuu, kun Lauri Marjamäen pesti päättyi hänen omasta tahdostaan tähän kevääseen, ja tilalle astelee Jukka Jalonen.

Kun Suomi hävisi pettymyksellisesti torstaisessa MM-puolivälierässä Sveitsille, huuto kajahti kuin yhdestä suusta: ”Onneksi päästään Lauri Marjamäestä eroon, saadaan Jukka Jalonen takaisin ja palataan mitaleille!”

[dropcap]V[/dropcap]aan palataanko? Aika – kaikesta päätellen – kultaa muistot ja kulta tekee niistä vieläkin kauniimpia.

Kyllä, Jalonen onnistui voittamaan Suomen jääkiekkohistorian toisen aikuisten MM-kullan edellisen leijona-pestinsä aikana, mutta entäpä ne neljä muuta MM-turnausta, jotka hän toimi Leijonien päävalmentajana?

Kaksi neljättä sijaa ja kaksi putoamista puolivälierissä. Huonompi alku kuin Marjamäellä.

Onkin jotenkin uskomatonta, miten hyvä, mutta samaan aikaan niin lyhyt, ihmisten muisti on.

Jaloselle huudettiin nimittäin kaksien ensimmäisten MM-kisojen jälkeen, sekä Suomen kansan että median toimesta, potkuja lähes samalla volyymilla kuin Marjamäelle on huudettu parin vuoden ajan.

Sitten tuli kolmas MM-turnaus, joka muutti kaiken – hetkellisesti. MM-kullan jälkeisten kaksien seuraavien MM-kisojen myötä oltiin nimittäin taas jo sitä mieltä, että Leijonien penkin taakse tarvitaan uutta verta.

[dropcap]T[/dropcap]ällä hetkellä mielessä pyöriikin kysymys: olisiko myös Marjamäelle toiminut sanonta ”kolmas kerta toden sanoo”?

Siihen me emme tule koskaan saamaan vastausta, mutta suunta oli oikea – siitäkin huolimatta, että matka päättyi tällä kertaa jo puolivälierissä.

Leijonat pelasi Tanskan kisoissa nykypäivän vaatimusten mukaista jääkiekkoa, jota ilman voittaminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Leijonien penkin takana seisoo jatkossa valtaisaa kansansuosiota nauttiva valmentaja, joka nähdään etenkin Marjamäen lyhyen aikakauden jälkeen jonkinlaisena messiaana.

Mutta muistakaa, että historia ei takaa automaattisesti yhtikäs mitään.

Edelleenkään valmentaja ei ole se, joka siellä kaukalossa pelaa, vaan pelaajat.

Jalosen valmentajaprofiilin löydät täältä.

Suosittelemme myös:
Videopeliaddiktio tuhoaa huippulupauksen uran? ”Ei tule koskaan pelaamaan NHL:ssä”