Kommentti: Politiikkaa, politiikkaa! KHL:n tulokasvalinta täysi vitsi!

KHL-tulokasvalinta muodostui täydelliseksi farssiksi: uskomattoman kauden pelannut Eeli Tolvanen jäi nuolemaan näppejään.
KHL-tulokasvalinta muodostui täydelliseksi farssiksi: uskomattoman kauden pelannut Eeli Tolvanen jäi nuolemaan näppejään. Kuva: Getty Images

KHL-tulokasvalinta on täysi vitsi ja puhdasta politiikkaa: Eeli Tolvasen ennätykset ja 36 tehopistettä eivät riittäneet, vaan palkinto meni seitsemän tehopisteen hyökkääjälle.

Jos joku vielä miettii, miksi KHL saa niin paljon kuraa niskaansa politikoinnistaan, sitä voi tarkastella sarjan päätöstä vuoden tulokkaasta.

Ennätyksestä toiseen tulokaspelaajana Helsingin Jokereissa marssinut Eeli Tolvanen, joka teki 49 runkosarjaottelussa tehot 19+17=36 ja pudotuspeleissä 11 otteluun pisteet 6+1, ei tullut valituksi KHL:n vuoden tulokkaaksi, vaan se titteli meni 35 ottelua pelanneelle ja tehot 4+3 iskeneelle Vitali Kravtsoville.

Toki Kravtsov oli pudotuspeleissä vahva, tehden 16 ottelussa tehot 6+5, mutta Eeli Tolvasen puolesta puhuu niin moni yksityiskohta, kuten ne ennätykset.

KHL teki päätöksellään jälleen sarjasta täyden vitsin ja vain vahvisti sitä, miten sarjassa kaikki liittyy enemmän tai vähemmän politiikkaan.

Mutta mitä tekemistä KHL:n päätöksellä ja politiikalla on tässä Tolvasen tapauksessa keskenään?

Siihen on aika helppoa löytää vastaus: Tolvanen lähti välittömästi KHL-kauden päättymisen jälkeen Pohjois-Amerikkaan ja jokainen meistä tietää asetelman NHL:n ja KHL:n välillä.

Onkin täysin naurettavaa, että KHL on julkisesti ilmoittanut pyrkivänsä haastamaan NHL:n tietyn aikajänteen sisällä, mutta samalla se käyttäytyy niin lukemattomissa tilanteissa kuin se pikkupoika, joka ei saa kaupasta mukaansa tikkaria. Pikkumaisuus kuvastaa siis äärimmäisen hyvin koko sarjaa ja yksinkertaisesti tämä kaikki kertoo siitä jättimäisestä epävarmuudesta sekä heikosta itsetunnosta, joka vainoaa KHL:n päättäjiä.

Samalla kärsii myös koko sarjan uskottavuus. Jokainen meistä – ja ihmisistä maailmalla – nimittäin tietää, että Tolvanen oli eittämättä KHL:ssä päättyneellä kaudella paras tulokas.

Ja kuvitelkaapa vastaava ratkaisu NHL:ssä, Liigassa tai missä tahansa muussa jääkiekkosarjassa? Olisi täysin eri asia, mikäli Kravtsov olisi kyennyt pelaamaan kokonaisuudessaan yhtä valovoimaisen kauden kuin Tolvanen, silloin oikeasti potentiaalisia ehdokkaita olisi useampi kuin yksi, mutta kun näin ei valitettavasti ole.

Ei edes pelillisesti.

Pisteet eivät tokikaan määritä kaikkea, ja hyvä niin, mutta näillä spekseillä tulokasvalinnassa ei olisi pitänyt olla kahta sanaa.

Onneksi tämä tuskin hetkauttaa Tolvasta millään tavalla, vaikka tietenkin sitä on aina hienoa saada pelaajana tunnustusta omista onnistumistaan. Ja eihän tällainen yksittäinen päätös hetkauta myöskään KHL:ää, mutta mitä enemmän politiikka seataan urheiluun, sitä enemmän sarjan maine kärsii.

Ja kukaan tuskin voisi väittää, että KHL:n kilpi olisi puhdas. Ei, se on täynnä toinen toistaan suurempia tahroja ja niin kauan kuin niitä tulee lisää, KHL:ää on oikeasti vaikea ottaa sarjana täysin tosissaan.

Tolvasen saavutukset KHL-kaudella 2017-18:

 • Viikon tulokas kuusi kertaa
 • Kuukauden tulokas kaksi kertaa
 • Kuukauden pelaaja
 • Nimeäminen All Star -tapahtumaan
 • 18-vuotiaiden kaikkien aikojen piste-ennätys (ohitti Evgeny Kuznetsovin ja tarvitsi tähän viisi ottelua vähemmän)
 • 18-vuotiaiden kaikkien aikojen maaliennätys (ohitti Evgeny Kuznetsovin ja tarvitsi tähän 13 ottelua vähemmän)
 • 18-vuotiaiden kaikkien aikojen syöttöennätys
 • Kaikkien aikojen toiseksi tehokkain 18-vuotias pelaaja pudotuspeleissä

Kravtsovin saavutukset KHL-kaudella 2017-18:

 • Viikon tulokas kolme kertaa (kaikki kolme pudotuspeleissä)
 • Kuukauden tulokas kaksi kertaa (molemmat pudotuspeleissä)
 • Kaikkien aikojen tehokkain 18-vuotias pelaaja pudotuspeleissä

Ja laitetaanpa nyt tähän loppuun se kaikkein koomisin osuus: KHL:n Vuoden tulokas valitaan runkosarjan perusteella.

Nähtävästi seitsemän pistettä on venäläisellä mittapuulla paljon enemmän kuin 36.

Tolvasen uratilastot löydät täältä.

Suosittelemme myös:
Jesperi Kotkaniemeltä kaunis ele – ”Kiitos kaikesta mittaamattomasta avusta ja tuesta”