Kommentti: Liiga, milloin olette valmiita tekemään ennakkotapauksen?

Liiga asetti Juhani Tyrväisen vain kuuden ottelun mittaiseen pelikieltoon.
Liiga asetti Juhani Tyrväisen vain kuuden ottelun mittaiseen pelikieltoon.

Liiga, ja tässä tapauksessa sen kurinpitoelin, on tehnyt viime vuosien aikana itsestään sellaisen vitsin, ettei kukaan ole perillä sen toimintaperiaatteista.

Liigasta on muodostunut etenkin viime vuosien aikana todellinen sikailujen temmellyskenttä, eikä kukaan tunnu olevan turvassa askiin hypätessään.

Lähestulkoon jokaisella Liiga-kierroksella – hieman karrikoiden – tapahtuu jotain sellaista, johon kurinpitoryhmä joutuu tavalla tai toisella ottamaan kantaa.

Jokaisella kierroksella jonkun pelaajan terveys on enemmän tai vähemmän uhattuna ja nimenomaan ylilyöntien vuoksi.

[dropcap]M[/dropcap]utta, miten tällaiseen tilanteeseen ollaan sitten ajauduttu?

Siitä yksinkertaisesta syystä, ettei kenelläkään tunnu olevan tällä hetkellä mitään käryä siitä, mitä kaukalossa saa ja ennen kaikkea mitä siellä ei saa tehdä.

Toki kaikki tietävät sääntökirjan, mutta se mitä ylilyönneistä seuraa – se on kuin pahemman luokan murhamysteeri.

Ja tällä hetkellä osa pelaajista myös toimii kurinpitäjän mahdollistamalla tavalla: ylilyöntejä nähdään yhä enenevissä määrin, eikä tämä trendi tule nykymenolla kääntymään ainakaan laskusuhdanteiseksi.

Monien fanien mielissä onkin yksi kysymys ylitse muiden: mitä niin vakavaa täytyy tapahtua, että Liiga oikeasti uskaltaa asettaa törttöilijän sellaiseen vastuuseen kuin kuuluu?

Eikö edes tahallinen vahingoittamisyritys riitä tuomaan kunnon kakkua?

Ja miten ihmeessä se, että tilanteessa ei tapahdu loukkaantumista, voidaan nähdä lieventävänä asianhaarana? Nyt on nimittäin syytä myöntää tosiasiat – tämä on se karu todellisuus.

[dropcap]L[/dropcap]iigassa tapahtuu valitettavan paljon päähän kohdistuneita taklauksia.

Niistä on tullut ikään kuin jonkinasteinen normi, joka tulee hyväksyä osaksi peliä; välillä niihin puututaan parin ottelun mittaisella pelikiellolla – välillä kakkua saattaa tulla jopa kymmenkunta ottelua – mutta toisinaan niitä katsotaan läpi sormien.

Itse olen ollut aina sitä mieltä, että tahallisen vahingoittamisyrityksen kohdalla rikkeen tekevän pelaajan tulisi olla yhtä pitkään sivussa kuin loukkaantuneen.

Tämä olisi ihan oikeasti ainoa tapa kitkeä tosissaan pois esimerkiksi nämä aivovammoja aiheuttavat päähän kohdistuneet taklaukset.

Ja kyllä – aivotärähdys on todellisuudessa kaunisteltu ja kansanomainen versio aivovammasta. Aivotärähdys saa sen vain kuulostamaan vähäpätöisemmältä.

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat kuitenkin aina selkeästi haasteellisempia luokitella tahallisuuden osalta.

Niihin nimittäin vaikuttavat isosti kahden pelaajan yhtäaikaisesti tapahtuvat toimet, vieläpä äärimmäisen lyhyen aikajanan sisällä, ja on olemassa tilanteita, joissa kumpikaan ei tee tilanteessa mitään väärää – kyse on puhtaasti monen yhtäaikaisesti tapahtuvan asian summasta.

[dropcap]S[/dropcap]en sijaan näissä ”juhanityrväisissä” ei ole mitään epäselvää.

Jotkut lätkäfanit ovat puolustelleet kyseisen ”herrasmiehen” viimeisintä temppua sillä, että poikittaista mailaa annetaan pelien aikana jatkuvasti esimerkiksi alaselkään, joka on isoilta osin suojaamaton alue.

Ja tottahan se on – niitä nähdään jokaisessa ottelussa ja uskallan jopa väittää, että useita kymmeniä.

Ne kuitenkin kuuluvat pelin luonteeseen – halusi sitä tai ei – ja ovat aina kuuluneet. Ja ei, niissä ei ole kyse toisen tahallisesta vahingoittamisyrityksestä ellei se sitten tapahdu rumalla tavalla esimerkiksi laitojen läheisyydessä.

Vaan Juhani Tyrväisen poikittainen maila Kristian Vesalaisen polvitaipeisiin on täysin oma lukunsa.

Kyse ei ollut mistään muusta kuin toisen tahallisesta vahingoittamisyrityksestä ja omalta osaltaan jopa harkitusta sellaisesta; sen konkretisoi video, josta on nähtävissä, että Tyrväinen miettii ratkaisuaan ennen toteutusta.

”Onnistuessaan” se ratkaisu olisi päättänyt nuoren suomalaislupauksen kauden – jopa paljon pahempaa.

Haluankin kysyä avoimesti Liigan päättäjiltä ja kurinpitoelimeltä: miksi teillä ei ole pokkaa tehdä kovia ratkaisuja ja osoittaa Tyrväisen kaltaisille toistuville rikkojille, ettei tällaista enää hyväksytä?

Nämä kuuden ottelun mittaiset pelikiellot eivät ole mitään muuta kuin pyllistys pelaajien turvallisuutta kohtaan.

Ennen kaikkea Liigan tulisi tehdä näistä toistuvista rikkojista varoittava esimerkki jokaiselle Liiga-kaukaloon hyppäävälle pelaajalle.

[dropcap]L[/dropcap]iigan tulisikin tehdä näin rajuissa ylilyönneissä – etenkin, kun pelaajalla on toistuvaa kurinpidollista historiaa – yhtä raju ratkaisu kuin NHL teki muutama kausi takaperin Raffi Torresin kohdalla.

Torres tunnettiin kaukalossa enemmän tai vähemmän jatkuvana sikailijana, ja kun hän harjoituskaudella taklasi pimeästä kulmasta Anaheim Ducksin Jakob Silfverbergiä suoraan päähän, hänelle iskettiin 41 ottelun pelikielto.

Sen jälkeen Torresilla ei ollut käytännössä ottaen enää mitään asiaa takaisin NHL-kaukaloon, sillä hänestä tuli eräänlainen hylkiö maailman kovimmassa kiekkoliigassa; voisinpa veikata, että näin saattaisi käydä myös ”näiden tyrväisten” kohdalla.

Päivänselvää on se, että näitä ylilyöntejä ei ole koskaan mahdollista kitkeä sataprosenttisesti pois lajista nimeltä jääkiekko, mutta huomattavasti ankarammat toimet laittaisivat jokaisen pelaajan, myös ne toistuvat sääntöjen rikkojat, ajattelemaan toimiaan kaukalossa uudemman kerran ennen sitä konkreettista toteutusta.

Haluankin kohdistaa viimeisen kysymykseni suoraan asianosaisille – toisin sanoen mahdollistajille: Liiga, milloin olette valmiita tekemään jostain pelaajasta sen ennakkotapauksen?

Tyrväisen ja Vesalaisen välisen tilanteen voit katsoa TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
Tuomio tuli – Juhani Tyrväinen asetettiin pelikieltoon