Kommentti: Myydään kaikki pois! Voiko Liiga enää syvemmälle vajota?

Liigan touhu kaikkine tyhjennysmyynteineen on menossa jatkuvasti naurettavampaan suuntaan.
Liigan touhu kaikkine tyhjennysmyynteineen on menossa jatkuvasti naurettavampaan suuntaan.

Kotimaan jääkiekon pääsarja Liiga on tällä hetkellä fanien silmiin heikko tuote. Mitä toimenpiteitä tätä varten on sitten tehty? No ei yhtikäs mitään.

Kun Liigan runkosarja on kääntynyt loppusuoralle, ovat fanit saaneet todistaa jokavuotista ilmiötä; pudotuspeleistä ulos jäävät seurat myyvät pelaajansa mestaruudesta pelaaviin joukkueisiin, jotta tilikausi saataisiin raahattua jollakin ilveellä plussalle.

Muun muassa Markus Nenonen on siirtynyt Tapparaan, Zach Budish ja Oula Palve TPS:ään, Kristian Vesalainen Kärppiin, Jake Newton JYP:iin ja niin edelleen.

Ensinnäkin tämä on myyviltä seuroilta totaalinen pyllistys faneja kohtaan. Parhaat pelaajat vaihtavat vuosi toisensa jälkeen maisemaa kärkiseuroihin ja kannattajat jäävät vikisemään.

Mestaruudesta pelaavat seurat ovat taasen tehneet kovasti töitä läpi pitkän kauden, ja nyt osan pelaajan palkintona on joutua poppariosastolle uusien värväysten tieltä. Lopussa kiitos seisoo, vai miten se vanha sanonta nyt menikään.

Kevään tyhjennysmyyntiä katsellessa sitä on taas ajautunut ajattelemaan, että onko tässä yksinkertaisesti mitään järkeä?

Pajatson tyhjennykset ovat olleet Liigan vitsaus jo vuosikausia, joten ongelma on kaikille tuttuakin tutumpi. No miten Liiga tähän sitten reagoi? Tietenkin lykkäämällä siirtotakarajaa yhä vain pidemmälle kevääseen, jotta yhä useampi joukkue olisi pudotuspelikuvioista ulkona ja siirtojen määrä sen kun vain kasvaisi. Käy upeasti järkeen!

Miettikääpä vielä tätä: jos siirtoraja olisi ollut tänä vuonna normaalisti 15.2., ei tietyt joukkueet olisi voineet tyhjentää kokoonpanojaan. Taistelu viimeisestä pudotuspelipaikasta oli nimittäin kiivaimmillaan, eikä seuroilla olisi ollut varaa luopua tähtipelaajistaan.

Liiga ongelmia täynnä

Pajatson tyhjennykset ovat mahdollistettu suljetun sarja myötä – se ei ole salaisuus. Suomesta kuitenkaan tuskin löytyy yhtä ainutta kiekkofania, joka puhuisi suljetun sarjan puolesta. Liigan johdossa ei siltikään suostuta edes keskustelemaan Liigan avaamisesta, saatika mainitsemaan tätä ääneen.

Se on myös asia, jonka perään on turha haikailla ennen kuin suomalaisessa jääkiekossa nähdään valtava rakenteellinen muutos. Tällaista ei tuskin ole odotettavissa ainakaan lähiaikoina, joten suljetulla sarjalla mennään. Valitettavasti.

Suljettu sarja ei kuitenkaan ole ainut valtava ongelma, joka riivaa suomalaista pääsarjatason jääkiekkoa. Liigassa on nimittäin mahdollista tehdä sopimuksia toisiin joukkueisiin kesken kauden!

Tilanne onkin ajautunut siihen, että pelaajat tekevät tulevan kauden sopimuksensa jo hyvissä ajoin aivan kausien alussa. Riittää siis vallan mainiosta, että aloitat kautesi hyvin, teet rahakkaan sopimuksen, ja loppukauden näytöillä, kuten nyt esimerkiksi pudotuspeleillä, ei ole tulevaan Liiga-sopimukseesi minkäänlaista merkitystä.

Tämä on oksettavalla tavalla väärin. Tulevan sopimuksesi arvo pitäisi olla sidottu koko kauden näyttöihin; miten olet esiintynyt läpi pitkän kauden ja mikä sen vaikutus on ollut joukkueen lopulliseen tulokseen. Siis siihen, mikä on todellinen arvosi.

Mikä ratkaisuksi?

Jokainen meistä on varmasti parantunut suomalaista jääkiekkoa sosiaalisten medioiden kommenttikentissä, keskusteluryhmissä, kahvipöydissä tai saunan lauteilla. Jokaisella tuntuu olevan jonkinlainen ratkaisu, miten suomalaista pääsarjatason jääkiekkoa parannettaisiin. Toimittajat ovat puoltaneet sarjan avaamista ja esittäneet omat ratkaisunsa siihen, mitä se tarkoittaisi käytännössä ja mitä se tekisi Liigalle.

Jotakin näistä ideoista ovat ainakin paperilla loistavia ja kokeilemisen arvoisia. Itseltänikin tällainen ratkaisu löytyy (ei välttämättä loistava, mutta jonkinlainen), mutta joskus on vain parempi olla realisti: mikään ei muutu, ennen kuin asialle tehdään konkreettisesti jotakin. Siis siellä elimessä, joka näitä ratkaisuita pystyy vaikutusvallallaan tekemään.

Haihattelu ei auta niin kauan, kun Liigan johdossa puuhastelevat nykyiset herrat, joille kilpaurheilu ja fanit ovat mitättömiä tekijöitä. Siis ne tekijät, joiden vuoksi ammattilaisurheilu on ammattilaisurheilua.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Niin pitkään, kun Liigan johdossa on herroja, joiden mielestä suljettu sarja on hyvä asia, eivät asiat etene mihinkään. Niin pitkään, kun Liiga on suljettu sarja, jatkuvat kevään pajatson tyhjennykset hamaan tulevaisuuteen saakka, koska pelkoa tippumisesta ei ole.

Mitä pidemmälle tämä kaikki jatkuu, tippuu Liigan mielenkiinto yhä entisestään. Mitä alemmaksi Liigan mielenkiinto tippuu, sitä vaikeampi sieltä on nousta.

Joten vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen ”Voiko Liiga enää syvemmälle vajota” on: Kyllä voi. Pohjakosketus on jo otettu ja nyt Liigan toimistolla kaivetaan lapiolla yhä syvempää kuoppaa, jotta matka alemmas jatkuisi entisestään.

Mutta ei siinä. Viiden vuoden päästä jumboseurat tulevat luultavasti kauppaamaan myös huoltajat ja hierojat mestarisuosikkeihin, jotta tilikausi saataisiin edes joiltakin osin plussalle.

Liigan sarjataulukon löydät TÄÄLTÄ.

Tätä et löydä muualta Suomesta – kaikki NHL:n siirrot:
Liveseuranta: NHL Trade Deadline 2018