Kommentti: Tuhosiko Patrik Laine Winnipeg Jetsin pukukopin?

Patrik Laineen kommenteilla voi olla kauaskantoiset seuraukset.
Patrik Laineen kommenteilla voi olla kauaskantoiset seuraukset. Kuva: Getty Images

Patrik Laine puhui Iltalehden haastattelussa suunsa puhtaaksi. Kommentit ovat tavoittaneet luonnollisesti myös Pohjois-Amerikan piirit.

Erityisesti ammattiurheilijoilla pukukoppi on paikka, missä pitää ehdottomasti viihtyä. Sinne saavutaan joka päivä, siellä vietetään paljon aikaa ja koko pitkän kauden se on paikka, mistä löytyy parhaat ystäväsi – vähintään mitä tulee työympäristöön.

Se on myös monilta osin paikka, missä menestystä rakennetaan; jos homma toimii kuten pitää, pelaavat kaverit toisilleen jokainen ilta. Yhdessä mennään, yhdessä tullaan. Yhdessä noustaan, yhdessä kaadutaan. Se on yhteisö, jonka on toimittava, sillä jos ilmapiiri on myrkyllinen, heijastuu se myös peliin.

Stanley Cupia ei pelkästään hyvällä pukukopilla voiteta, mutta se on loistava alku.

Winnipegissä tilanne on nyt kuitenkin se, että henki ei ole ylimmillään. Tai näin voisi ainakin olettaa. Tämä johtuu Patrik Laineen eilen julkitulleista kommenteista, joissa hän antoi rapaa sekä päävalmentaja Paul Mauricelle että sentteri Bryan Littlelle.

Pelaajat ovat tottuneet olemaan jatkuvan paineen alla, sillä etenkin Kanadassa toimittajat ja fanit saattavat olla ajoittain hyvinkin raadollisia. Tilanne on kuitenkin siinä vaiheessa hyvin erilainen, kun paine ja suoraan sanottuna haukut tulevat oman joukkueen pelaajalta. Mikä tässä tapauksessa pahinta, omalta ketjukaverilta.

Persoonan pitää olla hyvin vahva, että hän pystyy käsittelemään tällaiset lausahdukset. Käytännön tasolla Laine tokaisi Littlelle, että ”olet liian huono pelaamaan minun kanssani”. Ja vielä median avustuksella.

Spekulointi alkanut?

Vain ja ainoastaan spekulatiivisesti ajateltuna Jetsin harjoitusleirillä saattaa käydä tällä hetkellä suuri kuhina. ”Näitkö mitä Laine sanoi?”, ”Kuulitko jo Laineen kommentit?” ja niin edelleen. Kaiken keskiössä on luonnollisesti Little itse, jolle tilanne on kaikista haastavin. Kauteen pitäisi valmistua parhaalla mahdollisella tavalla, mutta monivuotinen pelikaverisi kertoi sinulle juuri käytännössä, että olet liian paska hänen rinnalleen.

Miten Jetsin nuoret pelaajat näkevät tilanteen on myös hyvä kysymys. Monelle Winnipegin harjoitusleiri on ensimmäinen maistiainen todellisesta huippu-urheilusta, eikä vastaavaan mediamyllytykseen ole jouduttu uralla vielä koskaan. Kuitenkin median pääpaino on tällä hetkellä vain ja ainoastaan Laineen kommenteissa, mikä ei tee hyvää jo valmiiksi valtavan paineen alla oleville nuorille pelaajille.

Vaikka kyseiset kaverit eivät olekaan niitä pelaajia, jotka joutuvat vastailemaan aiheesta toimittajien kysymyksiin, vie se huomiota takuuvarmasti muualle kuin kaikista oleellisimmasta.

Päävalmentaja Mauricelle tilanne ei ole myöskään kaikista helpoin, mutta valmentajan rooliin kuuluu myös pelaajien suusta tuleva arvostelu. Ongelma on kuitenkin sama kuin muilla, sillä nyt Mauricen huomio karkailee varmasti ajottain vääriin asioihin.

Pahin vasta edessä

Tällä hetkellä Laineen jatkaminen Winnipegissä ei ole niin varmaa kuin muilla RFA-hyökkääjillä. Ongelmana ei ole pelkkä raha, joka sekin on suuri ongelma Jetsin palkkakattotilanteen vuoksi, mutta nyt suomalaiselle pitäisi löytää myös oikea pelipaikka, jotta maalitykki saataisiin tyytyväiseksi.

Kuvitellaan kuitenkin tilanne, jossa Laine tekisi jatkosopimuksen manitobalaisseuran kanssa. Kuvitellaan tilanne, kun hän saapuu pitkästä aikaa takaisin joukkueen pukukoppiin. Miten reagoi Little? Entäpä muut? Tunnelma saattaa olla hyvinkin hyytävä. Tai ei saata olla, vaan on – ainakin joissain määrin.

Joukkueen kapteeni Blake Wheeler on hoitanut asian tyylikkäästi, eikä hän lähtenyt syyllistelemään ketään. Wheelerin kommenteista pystyy aistimaan, kuinka damage control on jo aloitettu pahoittamatta kenenkään mieltä. Todennäköisesti Laine joutuu kuitenkin vielä mahdollisen Winnipeg-paluun jälkeen Wheelerin käsittelyyn, miten asioita tulisi jatkossa hoitaa.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

On totta, että menestyvässä urheilujoukkueessa johtavien pelaajien pitää olla sopivassa määrin kusipäitä. Liian hauskaa ei saa olla, koska jatkuva myötäily johtaa vain samojen virheiden toistumisiin. Kritiikkiä pitää ja saa antaa. Katsokaa vaikka koripallon puolelta Kobe Bryantia tai LeBron Jamesia. Tai jalkapallosta Cristiano Ronaldoa. Kolmikko ei takuuvarmasti ole aina hauskinta seuraa, mutta kyseinen trio on tottunut voittamaan.

Kritiikki tulisi kuitenkin antaa päin naamaa – joko sitten pukuhuoneessa tai vaihtoaitiossa. Ja oikealla tavalla. Ei tuhansien kilometrien päästä Iltalehden välityksellä.