Kommentti: Lauri Marjamäki, miksi juuri nyt ja miksi ei aiemmin?

Lauri Marjamäki on muuttanut Leijonien pelitapaa melkoisesti.
Lauri Marjamäki on muuttanut Leijonien pelitapaa melkoisesti. Kuva: Getty Images

Lauri Marjamäki on marssittanut tämän vuoden MM-kisoihin totaalisen erilaista jääkiekkoa pelaavan Leijona-lauman. Miksi juuri nyt ja miksi ei aiemmin?

Lauri Marjamäelle pesti Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä on ollut vähintäänkin vuoristorataa ja todella monien mielestä pelkkää alamäkeä.

Kaikkihan ne väsyneet ”giffit” ja kuvat jo tietävät.

Kritiikkiä on tullut siinä mielessä aiheesta, ettei Leijonat ole pelannut Marjamäen alaisuudessa nykystandardien mukaista jääkiekkoa. Samaan aikaan kritiikki on ollut aivan liian julmaa, sillä hänellä ei ole ollut käsissään joukkuetta, jonka kautta viedä suomalaista jääkiekkoa moderniin suuntaan.

Toki tässä kohtaa joku voisi sanoa, että ”Marjamäkihän ne pelaajat on valinnut”, mikä muuten sekin on aikamoinen harhakuva, sillä GM Jere Lehtisellä on vähintään yhtä suuri rooli näissä asioistta. Moni kuitenkin tuntuu unohtaneen sen pelaajamateriaalin, josta Marjamäki ja Lehtinen ovat joutuneet joukkueensa kasaamaan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarjolla ei ole ollut riittävästi pelaajia, jotka olisivat kyenneet täyttämään vauhtikiekon vaatimukset ja monella niistä, jotka olisivat näihin mittapuihin istuneet, taso ei olisi puolestaan riittänyt.

[dropcap]K[/dropcap]eväisin pelattavien MM-kisojen ohella samat sanat ovat päteneet sekä syksyn 2016 World Cupiin että Pyeongchangin olympialaisiin.

Ei Lauri Marjamäki nimittäin lähtenyt pelisysteemiään muuttamaan parissa kuukaudessa sen takia, että joukkue hävisi helmikuussa käytyjen olympialaisten puolivälierissä 0-1 Kanadalle – vaan siksi, että NHL-pelaajat tulivat käyttöön ja he olivat ennen kaikkea valmiita vauhtikiekon vaatimuksiin.

Ennen kaikkea se muutos aiempiin arvoturnauksiin verrattuna on tapahtunut Leijonien puolustuksessa, sillä nyt Tanskassa jalkeilla oleva alakerta kykenee aidosti pelaamaan vauhdikasta jääkiekkoa. Eikä se tarkoita pelkästään kykyä luistella, vaan se tarkoittaa oikea-aikaista ajoitusta, jolla päästä pois paineen alta sekä nopeita avaavia syöttöjä, jotka lähtevät ennen vastustajan antamaa painetta.

Yksi ensimmäisistä journalismin koulutusohjelmassa olevista neuvoista on se, että mikäli kysyt jotain, muista myös vastata siihen.

Joten vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen ”Miksi juuri nyt ja miksi ei aiemmin?” kuuluu, erittäin yksinkertaisella kaavalla, seuraavasti: aiemmin ei ollut tarjolla oikeanlaisia pelaajia – nyt oli.

Ja niin on myös tulevaisuudessa.

Tanskan MM-kisojen viralliset sivut löydät täältä.

Suosittelemme myös:
Nashvillelta valtaisa luottamuslause: Pekka Rinne jatkaa ykkösvahtina!