Liiga-ennakko 2019-20 – Kärpät suurin ennakkosuosikki

Liiga-ennakko 2019-20 on nyt täällä! Kuka nostelee kannua kauden päätteeksi?
Liiga-ennakko 2019-20 on nyt täällä! Kuka nostelee kannua kauden päätteeksi?

Liiga-kausi 2019-20 on aivan oven takana. Luvassa on jälleen tiukka ja jännittävä kausi, joskin kauteen lähdettäessä yksi joukkue nousee ylitse muiden.

HPK todisti kaikille viime kaudella, että Liigassa mikä vain on mahdollista. Kerho lähti kauteen kaikkena muuna kuin ennakkosuosikkina, mutta onnistui lopulta voittamaan Suomen mestaruuden. Pudotuspeleissä HPK peittosi kovat joukkueet, TPS:n, Tapparan sekä finaaleissa Kärpät.

Mukana on tuttuun tyyliin 15 joukkuetta, joista 10 pääsee pudotuspeleihin. Sijoilla 7.-10. olevat pelaavat aluksi paras kolmesta -systeemillä niin sanotut ”sääliplayoffit”, jonka jälkeen voittajat etenevät varsinaisiin pudotuspeleihin.

Jokainen joukkue tulee pelaamaan Liigan runkosarjassa 60 ottelua, mikä tarkoittaa kaiken kaikkiaan 450 kamppailua. Liiga-kausi 2019-20 tarjoaa eniten otteluita perjantaisin ja lauantaisin, jolloin pelataan 62 % kaikista Liigan runkosarjan peleistä.

Liigan runkosarja tulee päättymään 14. maaliskuuta ja Liigan pudotuspelit starttaavat hetkeä myöhemmin, 17.3.2020.

PARHAAT LÄTKÄKERTOIMET!

AVAA TILI COOLBETILLE!

LUE MYÖS: Liigan otteluohjelma 2019-2020 selvillä – kausi käyntiin syyskuussa

Alla olevat kertoimet ovat otettu artikkelin kirjoitushetkellä, joten ne saattavat muuttua.

Liiga-ennakko 2019-20:

Kärpät (kerroin mestaruuteen 3.15)

Kärpät on ollut viime kausien takuumenestyjä. Se on voittanut mestaruuden muun muassa vuosina 2014, 2015 sekä 2018. Tällä kertaa se on Liigan suurin ennakkosuosikki, sillä sen kerroin mestaruuteen on 3.15. Mitaleille kerroin on niinkin pieni kuin 1.50.

Kärppien viime kausi päättyi kotiotteluun HPK:ta vastaan, jonka vieraat veivät nimiinsä jatkoerän jälkeen lukemin 2-1. Kärpät saa hämeenlinnalaisseurasta välittömän revanssin, sillä se kohtaa HPK:n vieraskentällä huomisen ainoassa ottelussa.

Kärppien kokoonpano on elänyt viime kauden jälkeen kohtalaisen paljon. Lähtijöiden joukosta löytyvät muun muassa Teemu KivihalmeJani HakanpääVeini VehviläinenJussi Rynnäs, Aleksi HeponiemiNicklas Lasu sekä Ville Leskinen.

Tulijapuolelta löytyvät vastaavasti Janne PesonenLudwig ByströmJakub KrejcikPatrik RybarJuho Lammikko sekä seuraan paluun tekevä Jesse Puljujärvi.

Kovista lähtijöistä huolimatta Kärpät on saanut kuitenkin tilkittyä kokoonpanoon syntyneitä aukkoja, minkä johdosta se lähteekin kauteen suurimpana ennakkosuosikkina.

HIFK (4.50)

HIFK on ollut vuosikausia yksi Liigan rikkaimpia seuroja. Tästäkin huolimatta joukkueen edellinen mestaruus on keväältä 2011. Kuitenkin tämän jälkeen alkoi useamman vuoden heikompi jakso. Kurssia on korjattu pikkuhiljaa viime kausien aikana, ja se eteni muun muassa finaaleihin vuonna 2016. Kolme edellistä kautta HIFK on pelannut pronssiottelussa, voittaen mitalin kertaalleen (2018).

Tähtäin onkin nyt vain ja ainoastaan mestaruudessa ja tämä näkyy myös seuran hankinnoissa. Haaviin on tarttunut muun muassa HPK:sta saapuva kaksikko Otto Paajanen Teemu Turunen. Erityisesti Turuselta HIFK odottaa kovia tehoja.

Muita tulijoita ovat esimerkiksi maalivahti Frans Tuohimaa sekä kenttäpelaajat Rony AhonenMikko KousaJesse SaarinenSebastian DykJere Sallinen ja superlupaus Brad Lambert. Toisaalle ovat suunnanneet muun muassa Joonas RaskJuhani TyrväinenRyan O’ConnorErik ThorellTeemu EronenMarkus Ruusu sekä Jasse Ikonen.

HIFK:n kokoonpano on jälleen paperilla huippuluokkaa ja joukkueen kerroin mestaruuteen on 4.50. Mitalipeleihin HIFK saa sen sijaan kertoimen 1.80. Paljon HIFK:n lähtökohdista kertoo myös se, että runkosarjasijoituksessa sen kerroin Kärppiä vastaan on 2.30.

Tappara (5.10)

Tapparan dynastia tuli viime kaudella päätökseensä, sillä sen kuuden vuoden finaaliputki katkesi välierissä HPK:ta vastaan. Suunta Tampereella on siis pelkästään ylöspäin, sillä menestykseen tottuneet Tappara-fanit eivät tyydy enää toiseen perättäiseen pronssiotteluun.

Tappara on uusinut kesän aikana kokoonpanoaan. Muualle suuntasivat esimerkiksi Tomas ZaborskyAleksi ElorinneJan-Mikael JärvinenMatti JärvinenJoona LuotoAntti Erkinjuntti sekä Otso Rantakari. Vahvistusten joukosta löytyvät sen sijaan muun muassa Charles BertrandTyler MorleyOlavi VauhkonenAlexander YtterellPatrik Virta ja Michael Garteig.

Tappara koki kesällä myös yhden pahan takaiskun, sillä sen tuore hankinta Emil Larmi suuntasikin Tampereen sijasta Pittsburgh Penguinsin riveihin.

Isoista muutoksista huolimatta Tapparan ryhmä on paperilla äärimmäisen kova ja se lähtee tulevaan kauteen kolmanneksi suurimpana ennakkosuosikkina. Tapparan mestaruuskerroin on 5.10 ja mitaleille 1.90.

Ilves (10.00)

Kärkikolmikon jälkeen alkaa huipputasainen ryhmä, jonka kärjessä ainakin kertoimien perusteella löytyy Tampereen Ilves. Ilveksen harjoituskausi sujui loistavasti ja se on hivuttautunut tämän perusteella lähemmäs ja lähemmäs kohti ultimaattista kärkeä. Ilveksen kerroin mestaruuteen on 10.00 ja mitaleille 2.75, joten Ilves saattaa hyvinkin olla tulevan kauden yksi mustia hevosia.

HPK:n mestaruus on luonut uskoa Liigan muihin seuroihin, sillä se todisti, että mestaruuteen voi nousta käytännössä mikä tahansa joukkue. Ilves onkin ottanut neuvosta vaarin ja koonnut kasaan nuorekkaan ja hyvin liikkuvan ryhmän. Erityisesti vasta 18-vuotias Matias Maccelli on heittämällä yksi Liigan mielenkiintoisimpia pelaajia.

Myös HPK:n riveissä Suomen mestaruuden voittanut Robert Leino tuo nuoreen joukkueeseen valtavan määrän kokemusta ja tätä nykyä myös voittamisen kulttuuria. Leinolla on alla 304 Liigan runkosarjaottelua, joissa hän on tehnyt 133 tehopistettä. Viime kaudella Leino toimi HPK:n varakapteenina.

Joukkueen suurimpiin tähtiin lukeutuva ja seuran kapteeni Eemeli Suomi saa pistepörssin voittoon kertoimeksi 12.00 ja maalipörssin voittajaksi 10.00, jotka ovat molemmat erinomaisia pelikohteita.

Lukko (14.00)

Liigan pienin paikkakunta Rauma on joutunut pettymään vuosi toisensa jälkeen. Jokaiselle kaudelle viimeisten vuosien aikana jonkinlaisena suosikkina lähtenyt Lukko ei ole nimittäin onnistunut voittamaan kuin pronssia kahdesti. 2000-luvun ainoat mitalit ovat tulleet vuosina 2011 sekä 2014.

Tälläkin kertaa Lukko on kertoimien valossa yksi suosikeista, sillä sen kerroin mestaruuteen on 14.00. Mitaleille vastaava on sen sijaan 3.50. Myös Lukon puolivälieräpaikkaa pidetään suorastaan varmana, sillä sen kerroin on ainoastaan 1.35.

Nyt kysymys kuulukin (jälleen); kestääkö Lukko paineet, vai onko edessä jälleen yksi pettymys lisää. Lähtijäpuoli on vakuuttava, kun taas tulijoiden joukossa löytyy useampikin tyhjä arpa. Toisaalle ovat siirtyneet muun muassa Arttu IlomäkiRony AhonenBrandon DeFazioJakub KrejcikTarmo ReunanenJanne Keränen sekä Ville Heinola.

Raumalle on sen sijaan saapunut vain yksi suomalaispelaaja, sillä loput hankinnat ovat ulkomaalaisia. Näiden joukossa ovat muun muassa ruotsalaiskaksoset Pathrik ja Ponthus Westerholm, jotka siirtyvät Lukkoon SHL-seura Frölundan riveistä. Kokoonpano vahvistuu myös KHL:ssä viime kaudella pelanneella Lukas Klokilla.

Kaiken kaikkiaan Lukon riveissä pelaa kahdeksan ulkomaalaista pelaajaa, joista seitsemän on uusia hankintoja. Kemioiden löytymiseen saattaa siis kulua hetki.

Pelicans (16.00)

Pelicans oli yksi viime kauden yllättäjistä, sillä se sijoittui runkosarjassa sijalle kolme. Tulevaan sesonkiin joukkue lähtee uusien haasteiden kera, sillä lahtelaisten(kin) kokoonpano on muovautunut isolla kädellä kesän tiimellyksessä. Muutoksista huolimatta Pelicans saattaa tehdä jälleen kovaa tulosta vähintään runkosarjassa päävalmentaja Ville Niemisen johdolla.

Kuten todettu, on Pelicansin kokoonpano elänyt paljon sitten viime kauden. Niko KiveläHynek ZohornaJesse SaarinenMikko KousaJuho Olkinuora sekä Oliwer Kaski ovat painuneet muille maille, kun taasen tuoreiden hankintojen puolelta löytyvät muun muassa Otto NieminenJonatan TanusFrank GymerTopi Jaakola ja Tomi Karhunen.

Pelicansin kerroin mestaruuteen on 16.00 ja mitaleille 3.75. Joukkuetta kohtaan löytyy siis uskoa, joskin mestaruuteen on vielä pitkä matka. Kuitenkin, kuten jo aiemmin useaan kertaan todettu, todisti HPK viime kaudella, että Liigan mestaruuteen voi yltää lähes mikä joukkue tahansa.

Joukkueen tähtipelaaja Juhamatti Aaltosella on artikkelin kirjoitushetkellä kaikista pienin kerroin Liigan pistepörssin voittoon, sillä Aaltoselle tarjotaan kertoimeksi 8.00.

JYP (25.00)

Vuosina 2010, 2013, 2015 sekä 2017 Suomen mestaruutta juhlinut Keski-Suomen jääkiekkojätti JYP sijoittui viime kauden runkosarjassa sijalle 10., joten jonkin oli muututtava. JYP onkin uudistanut identiteettiään ja pestannut uudeksi päävalmentajaksi Pekka Tirkkosen.

JYP ei kuitenkaan lähtenyt riehumaan kesän markkinoilla. Eric Perrin lopetti odotetusti uransa, mutta muutoin joukkue ei ole kokenut pelillisesti sen suurempia menetyksiä. Myöskään tulijapuolella ei ole sen suurempia kummallisuuksia, mutta maalivahtiosastonsa JYP laittoi uusiksi hankkiessaan riveihinsä Markus Ruusun sekä Riku Heleniuksen.

JYP:llä on yhä kasassa suhteellisen vaarallinen ryhmä ja siinä on sopiva annos nuoruutta ja kokemusta. Entisvuosien tasolla se ei kuitenkaan ole, minkä johdosta JYP tulee olemaan yksi joukkueista, jotka tappelevat pääsystä kuuden parhaan joukkoon. Tähän jyväskyläläisillä on kuitenkin hyvä mahdollisuus, sillä sen kerroin puolivälieriin on 1.60. Mitalien suhteen tuleekin olemaan tiukempaa, sillä Top 3 -sijoitukseen JYP saa kertoimekseen 5.50.

Vain aika tulee näyttämään, onnistuuko Tirkkonen ulosmittaamaan ryhmästään parhaan mahdollisen tuloksen, vai onko edessä samanlainen pannukakku kuin viime kaudella.

HPK (25.00)

Hallitseva Suomen mestari lähtee uuteen kauteen haasteellisista asetelmista. Kärkipelaajista pois ovat lähteneet Robert Leino, Otto Paajanen, Teemu Turunen, Emil Larmi sekä Eetu Tuulola. Kokoonpano on elänyt paljon myös kärkipelaajien ulkopuolelta, ja esimerkiksi oman pään luutija Niclas Almari siirtyi Pittsburgh Penguinsin riveihin.

Nimekkäin vahvistus on kaksi edellistä kautta SaiPassa pelannut Cody Kunyk, joka on rikkonut molemmilla sesongeilla 30 tehopisteen rajan. Muutoin tulijapuolella ei nimimiehiä ole, mutta kuten viime kaudella nähtiin, on päävalmentaja Antti Pennanen mestarillinen esimerkki saamaan pelaajistaan kaiken mahdollisen irti. Pennasen kerroin ensimmäisiin valmentajapotkuihin onkin yksi Liigan suurimmista, 30.00.

HPK on käytännössä nyt samassa tilanteessa kuin vuosi sitten, joten koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Paperilla vaikuttaa kuitenkin siltä, että hämeenlinnalaisseuran mestaruuden uusiminen on hyvin haasteellinen urakka. Mestaruuteen HPK saa kertoimen 25.00 ja mitaleille 6.00.

TPS (30.00)

TPS oli viime kauden runkosarjassa neljäs, mutta kausi päättyi lopulta neljännesvälierissä HPK:ta vastaan otteluvoitoin 4-1.

Joukkueen pahin menetys kesällä oli Oula Palve, joka lähti jahtaamaan NHL-unelmaansa Pittsburgh Penguinsin riveihin. Myös Kaapo Kakko siirtyi tunnetusti rapakon taakse, sillä nuorukaisen uusi osoite on New York Rangers. San Jose Sharks kaappasi sen sijaan riveihinsä puolustaja Tony Sundin, jonka oli tarkoitus siirtyä Turkuun tulevaksi kaudeksi. SHL-joukkue Färjestad nappasi takalinjoilleen Lucas Ekeståhl Jonssonin.

TPS on saanut viime aikoina myös kritiikkiä tavasta, miten se on hoitanut Jonne Virtasen tilanteen. TPS tiedotti hyvin niukkasanaisesti Virtasen hyllytyksestä ja hänen jatkaminen Turussa on epävarmaa.

TPS ei ole onnistunut hankkimaan suoranaisia korvaajia koville lähtijöilleen, mutta löytyypä tulijoiden joukosta muun muassa Topi NättisenOskari LehtisenPetteri WirtasenFilip WindlertinHenrik Larssonin sekä Anton Holmin nimet. Näistä kolme viimeisintä saapuu Turkuun Allsvenskanista.

TPS:n tilannetta pahentaa päävalmentaja Kalle Kaskisen tilanne, sillä hänen kertoimensa ensimmäisiin valmentajapotkuihin on kaikista pienin, ainoastaan 3.00.

KalPa (50.00)

KalPan viime kausi oli murheita täynnä ja se jäikin lopulta rannalle ruikuttamaan, sillä joukkueen sijoitus runkosarjassa oli vasta 12. Sen taakse jäivät lopulta vain KooKoo, Jukurit sekä Ässät.

KalPassa onkin reagoitu heikkoon kauteen ja sen riveihin ovat liittyneet keväästä lähtien muun muassa Samu PerhonenEero KilpeläinenMiikka PitkänenMikko VirtanenMatti Järvinen sekä Janne Keränen. Sen sijaan Otto Leskinen ja Eetu Luostarinen suuntasivat rapakon taakse, Frank Gymer Pelicansiin, Topi Piipponen SaiPaan ja Jaakko Rissanen Linköpingiin.

Lisäksi KalPa on pestannut uudeksi päävalmentajakseen seuran entisen kapteenin, Tommi Miettisen. Miettinen toimi viime kaudella KalPan A-juniorien päävalmentajana, kunnes hänet pestatattiin kesken sesongin Mestis-joukkue IPK:n pääkäskijäksi.

KalPan kauden ainoa tavoite tuleekin olemaan päästä takaisin pudotuspeleihin, eli toisin sanoen kymmenen parhaan joukkoon. Puolivälieriin KalPan kertoimeksi tarjotaan 2.50, joten kuuden parhaan sakkiin pääseminen on tämän perusteella mahdollista. Mitaleille KalPan kerroin on niinkin suuri kuin 15.00.

Sport (80.00)

Sportin nykyinen Liiga-visiitti alkoi kaudella 2014-15, ja tämän ajan sisään Sport on ollut vain kertaalleen kymmenen parhaan joukkueen sakissa. Kyseinen harvinaisuus tapahtui kaudella 2015-16, mutta tuolloinkin joukkueen sijoitus runkosarjassa oli 10.

Vaasalaisten fanaattinen fanijoukko janoaakin edes jonkinlaista menestystä, sillä keväinen jääkiekko on kaupungissa hyvin harvinaista herkkua. Pudotuspelipaikka tuleekin olemaan Sportille jälleen suurenmoinen haaste, joskin viime kaudella joukkue sijoittui sijalle 11. ja jäi pudotuspeleistä rannalle vain pisteen erolla JYP:iin.

Uusina tulijoina joukkueeseen ovat saapuneet Stefan StéenSteven SaigoTuro AsplundKristian TuohilampiPaul GeigerSamu Markkula, Aaron VidgrenJuho LiuksialaJared WilsonChris DeSousa sekä Antti Erkinjuntti. Lähtijöistä on helppo nimetä yksi yli muiden, sillä erinomaisen kauden pelannut Tony Sund siirtyi lopulta San Jose Sharksin organisaatioon.

Viime kaudella Sportin kohtalaiseen hyvään tulokseen luotsannutta päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluomaa kohtaan seurassa löytyy luottoa, sillä seura rustasi miehen kanssa jatkosopimuksen vain muutamaa päivää ennen Liiga-kauden starttia.

Muutoksista ja kohtalaisen hyvästä viime kaudesta huolimatta Sportin kerroin jumbosijaan on 8.00.

KooKoo (100.00)

KooKoo oli viime kaudella yhtä kuin Malte Strömwall, joka iski 52 runkosarjaotteluun 30 maalia ja yhteensä 57 tehopistettä, voittaen samalla Liigan pistepörssin. Nyt Strömwall kiekkoilee kuitenkin Venäjän maalla, kun taasen kovat tehot iskenyt Miikka Pitkänen siirtyi KalPaan.

KooKoon haaste tulee siis olemaan suuri, sillä sen tehomiehet ovat siirtyneet muihin maisemiin. Kaiken lisäksi Kouvolassa ei olla totuttu minkäänlaiseen Liiga-menestykseen, sillä se ei ole päässyt pudotuspeleihin vielä kertaakaan. Tälläkin kertaa jumbosija on todennäköisempi lopputulos kuin pudotuspeleihin pääsy.

KooKoon kerroin jumbosijaan onkin vain 7.00, mikä on yksi parhaita kohteita, mitä tulee kouvolalaisseuran tulevaan kauteen.

Ässät (125.00)

Se oli katastrofi. Nimittäin Ässien viime kausi. Se alkoi huonosti, meni huonosti ja joukkue tyhjeni karmealla tavalla. Viime kaudella Ässät näytti kaikelta muulta kuin Liiga-joukkueelta, etenkin loppukaudesta. Ässät jäi toiseksi viimeisestä sijasta täysin käsittämättömät 20 pistettä, joten nyt Porissa suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin.

Uuteen nousuun Ässät lähtee uuden päävalmentaja Ari-Pekka Selinin johdolla, mikä olis porilaisseuralta loistava veto. Jämäkkä ja auktoriteettinen valmentaja oli nimittäin Ässille juuri sitä, mitä se kaipasi.

Haaste tulee olemaan kuitenkin todella vaikea. Erityisesti Sakari Salmisen lähtö Ruotsiin satuttaa, mutta joukkuetta on vahvistettu muun muassa Lauri KulmalallaNiko KivelälläMarkus NiemeläiselläSami AittokalliollaEdwin Hedbergillä sekä kanadalaisilla kaksosilla, Tylor ja Tyson Spinkillä.

Kaikesta huolimatta Ässien kerroin jumbosijaan on 6.00, mikä on koko Liigan kolmanneksi pienin. Tärkeintä Porissa tulee kuitenkin olemaan se, että surkea viime kausi saadaan unohtaa tyystin ja paremman tulevaisuuden rakentaminen alkaa välittömästi katastrofaalisen edellisen sesongin jälkeen.

SaiPa (125.00)

Lappeenrantalaisiin ei löydy uskoa, ainakaan sen suhteen, mitä tulee kertoimiin. Jumbosijalle tarjotaan kertoimeksi 5.50, mikä on koko Liigan toiseksi pienin.

Joukkue on vahvistunut kesällä kahdella nimimiehellä, kun sekä Teemu Ramstedt että Tomas Zaborsky päättivät siirtyä Lappeenrantaan. Muita tulijoita ovat esimerkiksi Simo-Pekka RiikolaTopi PiipponenMario Grman sekä John Persson.

Lähtijöiden joukossa ovat sen sijaan muun muassa Kalle MaalahtiTopi NättinenJonatan TanusAhti OksanenOskari LehtinenFrans TuohimaaCody Kunyk sekä Tyler Morley.

Kahdesta isosta nimimiehestä huolimatta kokoonpano on kokenut viime kauteen verrattuna kolauksen. Edellisellä sesongilla SaiPa kampesi itsensä runkosarjassa sijalle 9. ja se oli Ilvestä vastaan vain voiton päässä puolivälieräpaikasta.

Jukurit (200.00)

Kertoimien perusteella Jukurit lähtee tulevaan kauteen kaikista suurimpana altavastaajana. Sen kertoo jo kerroin mestaruuteen, joka on hurjat 200.00. Sekin kertoo jo paljon, että Jukurien kerroin ei-puolivälieriin on 1.06. Jumbosijalle Jukurit saa sen sijaan kertoimeksi hulppean 2.30.

Jukurit sijoittui viime kaudella runkosarjassa sijalle 14., ja tämäkin vain Ässien umpisurkean sesongin johdosta. Kokoonpanosta ei löydy nimimiehiä, eikä sellaisia ole myöskään luvassa. Mikkeliläisseuran vetovoima on nimittäin luultavasti Liigan heikoin.

Mestiksessä loistanut Jukurit nostettiin Liigaan kaudeksi 2016-17. Edellisen kolmen Liiga-sesongin aikana joukkueen sijoitukset ovat olleet 11., 13. ja 14. Kiltisti sanoen sijat 12. ja 15. ovat vielä ”saavuttamatta”, ja ainakin tällä hetkellä puntari on kallistuneena jälkimmäiseen vaihtoehtoon.