Kausiennakko: HIFK kasannut paperille väkivahvan ryhmän

Kausiennakko: HIFK.
Kausiennakko: HIFK.

Laitataklauksen kausiennakko 2018-19 on täällä. Tällä kertaa analyysin alla on HIFK, joka on kasannut Helsinkiin paperilla todella kovan ryhmän.

Liiga-ennakko: HIFK

Kausiennakko – katsaus viime kauteen

HIFK:n viime kausi oli monilta osin erinomainen. Se jäi lopulta vain yhden voiton päähän Liigan finaalipaikasta, sillä se hävisi ratkaisevan kamppailun välierissä Oulun Kärppiä vastaan. Pronssiottelussa se sai vastaansa TPS:n, jonka se kaatoi lukemin 3-2.

Runkosarjassa HIFK sijoittui sijalle 5., jääden Kärppien, TPS:n, Tapparan ja JYP:n taakse. Helsinkiläisseura keräsi 60 ottelusta 103 pistettä, mikä oli hurjat 20 pistettä vähemmän kuin runkosarjan voittajalla, Kärpillä. Pudotuspelit ovat kuitenkin aikaa, missä tärkeät asiat ratkaistaan ja viime kaudella HIFK oli hyvin lähellä jättipottia.

Kausiennakko – HIFK suoritti kesän kovimman siirtopommin

HIFK on vahvistanut rivejään useammallakin pelaajalla. HIFK-paitaan ovat nimittäin siirtyneet muun muassa Johan Motin (Lukko), Aleksi Laakso (Rungsted Seier Capital), Iikka Kangasniemi (Pelicans), Juho Keränen (HPK), Tommi Santala (Kloten), Markus Ruusu (Ilves), Lucas Lessio (Kunlun Red Star), Henrik Koivisto (KooKoo) sekä Ilmari Pitkänen (Jukurit).

HIFK:n ja koko kesän suurin hankinta oli kuitenkin puolustaja Kyle Quincey, joka liittyy helsinkiläisryhmään Minnesota Wildista. Quincey on pelannut NHL:ssä 586 runkosarjaottelua Minnesotan lisäksi Detroit Red Wingsin, Colorado Avalanchen, Los Angeles Kingsin, New Jersey Devilsin sekä Columbus Blue Jacketsin riveissä.

Sen sijaan HIFK:n superhankinta Antti Suomela suuntaa tulevaksi kaudeksi San Jose Sharksin riveihin, joten häntä ei tulla näkemään HIFK-nutussa.

HIFK:sta muille maille suuntaavat sen sijaan esimerkiksi Jerry AhtolaPatrik Carlsson, Miihkali TeppoOliwer KaskiJuha-Pekka HaatajaHenri TamminenSaku Salmela, Jarkko MalinenKevin LankinenNiklas BäckströmVili Sopanen sekä Juuso Salmi. Vaikka kaikki lähtijät eivät olekaan nimimiehiä, on se kuitenkin todettava, että vaihtuvuus Helsingissä on ollut suurta.

Kausiennakko – miten paperilla vahva kokoonpano suoriutuu kaukalossa?

Tuleva kausi ei ole HIFK:n ensimmäinen, kun se on kasannut riveihinsä paperilla vahvan ryhmän. Kyseessä ei olisi myöskään ensimmäinen kerta, kun tämä vahva kokoonpano alisuorittaisi ja tuottaisi seuran faneille pettymyksen.

Tällä kertaa mukaan on rahdattu myös muutama roolipelaaja, joten HIFK:n kokoonpano ei ole täynnä pelkkää tähtiloistoa. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on Juho Keränen.

Kevin Lankisen lähtö NHL:ään on tehnyt hallaa HIFK:n maalivahtiosastolle, sillä Atte Engrenin taustalla majailee kaksi arvoitusta; Niilo Halonen ja Markus Ruusu. Kumpikin heistä ovat nuoria (Halonen 20, Ruusu 21) eikä kummaltakaan löydy Liiga-tasolta juuri lainkaan kokemusta. Kilpailutilanne tulee kuitenkin parhaassa tapauksessa ajamaan nuorukaisia eteenpäin.

Puolustus on – jälleen kerran – paperilla vahva, sillä Quinceyn lisäksi HIFK:n alakerrassa operoivat muun muassa Joe FinleyMarkus KankaanperäTeemu Eronen, Ryan O’Connor sekä Ville Varakas.  Lisäksi pakistosta löytyy hyvä määrä syvyyttä.

Hyökkäyksessä – etenkin alkukaudesta – huomion tulevat varastamaan tuoreet hankinnat, Tommi Santala sekä Iikka Kangasniemi. Santala on ennättänyt jo 39 vuoden ikään, eikä hänen putkensa kulje enää vanhojen aikojen tyyliin. Miten tällainen pelaaja, vaikka hän olisi kuinka kokenut, auttaa HIFK:tä yhä vain vauhdikkaammassa Liigassa.

Kangasniemi on sen sijaan nuori ja moderni pelaaja, jolla on allaan erinomainen kausi Pelicansin riveissä. Tällä hetkellä ei ole käytännössä olemassa syytä, miksi Kangasniemi ei tulisi jatkamaan siitä, mihin hän jäikin. Ellei sitten Helsingin kirkkaita valoja voi laskea tällaiseksi.

Seuraa häntä: Tommi Santala

Veteraanihyökkääjä Tommi Santala on pelannut edellisen kerran Liiga-kaukaloissa kaudella 2007-08, kun hän edusti Helsingin Jokereita. Tämän jälkeen mies suuntasi Sveitsiin Klotenin riveihin, missä hän viihtyi yhtä nopeaa KHL-keikkaa lukuunottamatta aina tähän kesään saakka.

Nyt 39-vuotias Santala tekee paluun Liigaan. Mielenkiintoa riittää, sillä Santala ei ole enää moderni pelaaja sanan varsinaisessa merkityksessä. Miehen luistin ei kulje enää samalla tavalla kuin ennen, minkä lisäksi jääkiekko kehittyy yhä vain vauhdikkaampaan suuntaan. Parhaimmillaan Santala tuleekin olemaan ylivoimalla ja pelin rakentelussa, mutta miten peli kulkee tasakentällisin?

Tiesitkö tätä?

HIFK:n maalivahtivalmentajan, Jan Lundellin, poika Anton Lundell on vasta 16-vuotias, mutta hän löytyy tästäkin huolimatta HIFK:n kokoonpanosta. Tuleva kausi tulee mitä luultavimmin vierähtämään vielä juniorien puolella, mutta Anton on ottanut ensiaskeleensa jo kohti miesten pelejä.

Nuoresta iästään huolimatta Anton toimii HIFK:n A-juniorien varakapteenina. Hän on pelannut tällä kaudella viisi ottelua, joissa nuorukainen on tehnyt neljä maalia ja yhteensä kuusi tehopistettä.

HIFK:n Valitse mut!

Kova pelaamaan Liigapörssiä? Tsekkaa ”Liigapörssi pilalle” -työkalu TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:

Liiga-ennakko: Jukureilla edessä tuskaisen pitkä kausi

Liiga-ennakko: Sport tulee kiemurtelemaan häntäpäässä

Liiga-ennakko: Osaamista ja taitoa on – osaako KooKoo hyödyntää materiaaliaan?

Liiga-ennakko: Porissa muutoksia – kuka nousee Ässistä ratkaisijaksi?

Liiga-ennakko: HPK halajaa takaisin pudotuspeleihin nuorella joukkueella

Liiga-ennakko: SaiPalla kaikki rahkeet Liigan mustaksi hevoseksi

Liiga-ennakko: Nälkäinen Ilves voi yllättää monet

Liiga-ennakko: Pelicans kokee luomisen tuskaa – Niemisen urakka vasta alussa

Liiga-ennakko: Lukko tekee tulosta kiekkokontrollilla

Liiga-ennakko: KalPa janoaa menestystä – Kapasen suunta on oikea