Kausiennakko: SaiPalla kaikki rahkeet Liigan mustaksi hevoseksi

Kausiennakko: SaiPa
Kausiennakko: SaiPa

Laitataklauksen kausiennakko 2018-19 on täällä. Tällä kertaa pihteihin otetaan SaiPa, joka on ollut kesän yllätti viime kaudella monet.

Liiga-ennakko: SaiPa

Kausiennakko – viime kauden pikakelaus

SaiPa siirtyi viime kaudella uuden valmennuksen alaisuuteen, kun Tero Lehterä hyppäsi SaiPan penkin taakse. Tulokset olivat heti kovia ja SaiPasta muodostui viime kauden runkosarjan yksi isoista yllätyksistä. Lappeenrantalaisryhmä sijoittui menneellä sesongilla runkosarjan 7., eikä sillä ollut matkaa varsinaisiin pudotuspeleihin kuin kuusi pistettä.

Kevään tosikarkeloissa SaiPa onnistui kaatamaan ensimmäisellä kierroksella Pelicansin otteluvoitoin 2-1, mutta puolivälierävaiheessa matka tyssäsi TPS:ää vastaan (4-2). Kaikin puolin SaiPan kausi oli kuitenkin erinomainen ja se pyrkii saamaan tälle nyt myös jatkumoa.

Kausiennakko – muutoksia tullut, mutta runko säilynyt suhteellisen samana

Kuten minkä tahansa muun Liiga-joukkueen, on SaiPan kokoonpano kokenut kesän aikana joitakin muutoksia. Positiivista Lappeenrannassa on kuitenkin se, että joukkueen runko ei ole kokenut valtavaa mullistusta.

Loppukaudesta ja pudotuspeleissä SaiPan riveissä pelannut Curtis Hamilton suuntasi EBEL:n Graz 99ers:iin, Urho Vaakanainen Boston Bruinsin organisaatioon, varakapteeni Lauri Taipalus KalPaan, kuten myös 25 tehopistettä puolustajan tontilta iskenyt Lasse Lappalainen.

Jussi Markkasen lopettaminen ei ollut pelillisesti merkittävä uutinen, mutta muutoin kyllä. 43-vuotiaan SaiPa-legendan vaikutusta nuoren joukkueen henkiseen kanttiin ja muihin kaukalon ulkopuolisiin asioihin ei voida missään nimessä väheksyä.

Lähtijöiden tilalle on hankittu tukku mielenkiintoisia nimiä, joista esimerkiksi Veeti VainioSeveri AuvinenErik Autio sekä Emil Oksanen omaavat vahvat juuret espoolaiseen jääkiekkoon. Päävalmentaja Lehterä on valmentanut Espoon Bluesin organisaatiossa vuodet 2011-16, joten tätä yhteyttä ei voi missään nimessä ohittaa. Lehterä on takuuvarmasti halunnut joukkueeseen tuttuja ja lupaavia pelaajia Espoon vuosiltaan.

Seuran mielenkiintoisimmat hankinnat ovat eittämättä Emil Oksanen (saapui Lappeenrantaan Regina Patsistä), Erik Autio (Penn Staten yliopisto), Tyler Morley, joka teki viime kaudella EBEL:ssä 54 runkosarjaotteluun 25 maalia ja yhteensä 63 tehopistettä sekä KHL:stä seuran riveihin kesken viime kauden saapunut valkovenäläispuolustaja Vladimir Denisov.

Kausiennakko – kestääkö SaiPa paineet kunnialla?

SaiPan viime kausi oli moniltakin osin erinomainen, sillä monikaan ei uskonut SaiPan venyvän noinkin selkeästi pudotuspeleihin. Kaiken lisäksi joukkueen runko on säilynyt pitkälti samana, joten tällä kertaa joukkue ei pääse iskemään puskista, vaan siltä odotetaan tekoja.

Maalinsuulla torjuntavastuun tulee kantamaan kokenut Frans Tuohimaa, joka pelasi viime kaudella 51 runkosarjaottelua tilastoin 92,2/2.26. Kakkosvahdin roolista tulevat kamppailemaan nuoret ja lupaavat Niclas Westerholm sekä Karolus Kaarlehto, joiden yhteenlasketun Liiga-kokemuksen voi laskea yhdellä kädellä. SaiPa toivookin varmasti, että Tuohimaa pysyisi ehjänä koko kauden, sillä potentiaalistaan huolimatta Westerholm ja Kaarlehto ovat Liiga-tasolla vielä arvoitus.

Puolustuksesta löytyy sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Ikänestorina toimii Vladimir Denisov, 34, mutta hänen jälkeensä pakistosta ei löydy yhtä ainutta yli 30-vuotiasta pelaajaa. Kalle Maalahti pelasi erinomaisen viime kauden ja häneltä odotetaan samaa myös tulevalla sesongilla.

Robin Salo pelasi ensimmäisellä täydellä Liiga-kaudellaan (2016-17) 54 runkosarjaottelua, joissa hän iski kelvolliset tehot, 1+15. Menneellä sesongilla Salo keräsi kuitenkin vain viisi syöttöpistettä 43 kamppailuun. Nyt vasta 19-vuotias puolustajalupaus toivoo ottavansa jälleen uuden harppauksen urallaan.

Hyökkäyksestä löytyy osaamista ja erityisesti Tyler Morleyn hankintaa voidaan pitää parhaassa tapauksessa jättimäisenä onnistumisena. Topi Nättinen pelasi viime kaudella täydet 60 runkosarjaottelua ja mies iski näissä 14 maalia ja yhteensä 42 tehopistettä, joten Lappeenrannassa tämän tahdin toivotaan jatkuvan.

Myös Jonatan TanukseltaElmeri KaksoseltaCody Kunykilta ja esimeriksi David Goodwinilta odotetaan isoja asioita, kovia tehoja ja tärkeitä maaleja.

Laitataklaus.com:n veikkaus: Ässät sijoittuu tulevalla Liiga-kaudella sijalle 10.

Seuraa häntä: Jonatan Tanus

23-vuotias Jonatan Tanus lähti hakemaan kaudella 2016-17 vauhtia uralleen Mestiksen SaPKosta ja tässä mies onnistui erinomaisesti. Mestiksessä nuorukainen tahkosi 49 runkosarjaottelua, joissa hän iski uskomattomat 40 maalia ja yhteensä 68 tehopistettä. Seuraava luonnollinen askel tässä vaiheessa oli Liiga-kaukalot ja uudeksi osoitteeksi valikoitui SaiPa.

Tanus onnistui hyvin jo ensimmäisellä Liiga-kaudellaan, sillä mies iski 57 runkosarjakamppailuun tehot 12+21. Kuitenkin isossa osassa tapauksista nuorukaisten ensimmäiset kaudet pääsarjatasolla menevät enemmän tai vähemmän totutteluun, joten jos Tanus seuraa tätä kaavaa, voidaan häneltä odottaa tulevalla kaudella isoja asioita.

Tiesitkö tätä?

SaiPan kautta 1965-66 voidaan pitää omalla tavallaan seuran historian parhaana. Kauden aikana se saavutti tähän mennessä ainoan mitalinsa, pronssin, minkä lisäksi se teki sesongin avauskamppailussa Porin Karhuja vastaan seuran kaikkien aikojen yleisöennätyksen; 7 244.

SaiPan Valitse mut!

Jos et saa twiittiä näkyviin, löydät sen myös tästä.

Kova pelaamaan Liigapörssiä? Tsekkaa ”Liigapörssi pilalle” -työkalu TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:

Liiga-ennakko: Jukureilla edessä tuskaisen pitkä kausi

Liiga-ennakko: Sport tulee kiemurtelemaan häntäpäässä

Liiga-ennakko: Osaamista ja taitoa on – osaako KooKoo hyödyntää materiaaliaan?

Liiga-ennakko: Porissa muutoksia – kuka nousee Ässistä ratkaisijaksi?

Liiga-ennakko: HPK halajaa takaisin pudotuspeleihin nuorella joukkueella

Liiga-ennakko: Nälkäinen Ilves voi yllättää monet

Liiga-ennakko: Pelicans kokee luomisen tuskaa – Niemisen urakka vasta alussa

Liiga-ennakko: Lukko tekee tulosta kiekkokontrollilla

Liiga-ennakko: KalPa janoaa menestystä – Kapasen suunta on oikea