Kausiennakko: Sport tulee kiemurtelemaan häntäpäässä

Kausiennakko 2018-19: Sport
Kausiennakko 2018-19: Sport

Laitataklauksen kausiennakko 2018-19 on täällä. Toisena käsittelyvuorossa on Vaasan Sport, jonka kausi tulee olemaan selviytymistä illasta toiseen.

Liiga-ennakko: Sport

Kausiennakko – viime kauden pikakelaus

Sport pelasi viime kaudella neljännen kautensa Liiga-kentillä Mestiksestä nostamisen jälkeen. Kausi oli toistaiseksi Sportin huonoin, sillä Tomek Valtosen luotsaama joukkue sijoittui sarjan hännille, ja vaasalaiset keräsivät vain 58 sarjapistettä. Sijalle 14. sijouttunut KooKookin oli runkosarjan päätyttyä neljän pisteen karkumatkalla.

Kuparisaaren Vaasa Areenalla ei nähty paljoakaan ilon hetkiä, ja joukkuekin alkoi tyhjentyä kesken viime kauden, kun aidot pudotuspelisaumat hupenivat. Sport on totuttu näkemään sähäkkänä äijäjoukkueena, joka taistelee valtavan innokkaan kotiyleisönsä edessä viimeiseen asti. Tämä Sport oli kuitenkin kadoksissa, kun kausi läheni loppuaan.

Kausiennakko – top- vai flop-hankintoja?

Sportin oli rakennettava joukkueensa uudelleen viime kauden päätteeksi, ja työt toimistolla alkoivat nopeasti. Ari-Pekka Pajuluoman päävalmentajasopimus julkistettiin, jo silloin kun hänen Hermeksen pelastamisprojekti oli vielä kesken.

Kiekkoa hengittävän päävalmentajan lisäksi tarvitaan myös pelaajia. Sport haki veskarin tontille Sami Aittokallion HC Sparta Prahasta, joka voi onnistuessaan olla yksi Liigan kuumimpia veskareita. Puolustajien johtohahmoksi saapui Jyri Niemi (KooKoo), jolta odotetaan mainetekoja. 28-vuotias Niemi omaa paljon potentiaalia, mutta hän ei ole vielä onnistunut lunastamaan sitä täysimittaisesti.

Sport hankki hyökkäykseensä kolme Pohjois-Amerikkalaista pelimiestä (William Rapuzzi, T.J. Foster ja Brody Sutter), joiden aiemmat meriitit eivät huimaa päätä. Foster ja Rapuzzi nakuttelivat Norjassa hyviä tehoja ja Sutter pystyi 28 pisteeseen AHLssä, mutta hankitojen taso nähdään lopullisesti, kun Liiga on kunnolla käynnissä. Roope Talaja oli vaasalaisilta hyvä hankinta, sillä Talaja pystyy tarvittaessa sytyttämään koko Vaasan sitkeällä taistelullaan.

Kausiennakko – pystyykö Sport olemaan yhtenäinen?

Sportin tavaramerkkejä ovat olleet aikojen saatossa asenne, yhtenäisyys, sitkeys ja äijämäisyys. Ilman niitä Sport ei ole se Sport, mitä vaasalaisyleisö janoaa.

Aktiivisuus siirtomarkkinoilla on hyvä asia, mutta Sportissa on aiemminkin tehty hutihankintoja. Ulkomaalaispelaajia seurataan paljon tarkemmalla luupilla, kuin muita hankintoja. Vaasalaisyleisöä on ärsytetty tarpeeksi, ja jos Pohjois-Amerikan avut eivät ole oikeita vahvistuksia, niin heidän aikansa Vaasassa on lyhyt. Sport-leirissä toivotaan kädet täristen, että uudet hankinnat ylittävät tai ainakin täyttävät odotukset.

Mutta pelaa siellä muitakin, ja paperilla Sportilla on mahdollisuus onnistua. Joukkueen pelaajamateriaali kestää vertailua. Esimerkiksi Joel Kiviranta, Joonas Komulainen, Olavi VauhkonenMikko Vainonen, Oskari Manninen ja Toni Kallela ovat sellaisia nimiä, jotka mahtuisivat, myös muihin Liiga-porukoihin.

Kokoonpano on hyvin tasainen, mutta kenen pää pilkistää massasta esiin kun pitää ratkoa pelejä? Yhtenäisyys on Sportin valttikortteja, ja jokaisessa joukkueessa ei tarvitse olla maailman valovoimaisinta tähteä. Fakta on se, että muutaman Sport-pelaajan pitää ottaa vielä yksi askel ylöspäin ja astua esiin pelien ratkaisuhetkillä. Esimerkiksi Vauhkonen, Kiviranta ja Antti Kalapudas pystyvät siihen, mutta heidän tehojen pitäisi nousta vielä useammalla pinnalla.

Sportin vahvin osa-alue on maalivahdit. Aittokallion ja Mika Järvisen muodostama tandemi on Liiga-tasolle erinomainen. Vaikka Järvinen on hyvä Liiga-vahti, niin kakkospaikan hoitaminen voinee sopia hänelle paremmin kuin ykkösveskarin rooli. Aittokallio sekä Järvinen tulevat olemaan kovassa kiekkosateessa kauden mittaan, ja silloin maalivahdista otetaan todella mittaa. Sportin menestys ei tule kaatumaan maalivahteihin.

Laitataklaus.com:n veikkaus: Sport sijoittuu tulevalla Liiga-kaudella sijalle 14. 

Seuraa häntä: Antti Kalapudas

Antti Kalapudas on jo pitkään ollut lupaava Liiga-pelaaja, mutta hänellä on ainesta kasvattaa statuksensa tähtiluokkaan. Kalapudas siirtyi viime kaudeksi Kärpistä Sportiin, ja nuorukainen iski 31 tehopistettä viime kauden Liiga-karkeloissa.

Kalapudaksen lopullisen läpimurron odotetaan tapahtuvan tällä kaudella. Nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2016 voittanut Kalapudas on pelintekijänä A-luokkainen, ja myös maalinteko luonnistuu. Nyt pitäisi löytää tasaisen tuhoisa tahti, ja ratkaista Sportille pisteitä. Helppoa se ei ole, mutta Kalapudaksen taitokapasiteetti riittää siihen.

Tiesitkö tätä?

Kun SM-sarjasta tuli vuonna 1975 Jääkiekon SM-liiga, niin ensimmäisen Liiga-maalin kihautti Vaasan Sportin Raimo Brax. Maali syntyi Sportin kotiottelussa HIFK:ta vastaan, kun Brax karkasi läpiajoon, ja iski kiekon HIFK-veskarin selän taakse. Ottelun alusta oli kulunut vain 38 sekuntia.

Sportin Valitse mut!

Jos et saa twiittiä näkyviin, niin näet sen myös täältä.

Suosittelemme myös:
Liiga-ennakko: Porissa muutoksia – kuka nousee Ässistä ratkaisijaksi?