Liigan kurinpitoon muutoksia – päähän kohdistuneet taklaukset syynissä

Lätkä-kisa Liigan avauskierrokselle.
Lätkä-kisa Liigan avauskierrokselle.

Perjantaina käynnistyvän Liiga-kauden uudistuksiin kuuluvat muutokset kurinpitojärjestelmässä. Liiga on luopunut kaksiportaisesta järjestelmästä, ja kurinpidosta huolehtii jatkossa viisihenkinen kurinpitodelegaatio. Samalla ryhmä on linjannut kauden 2017–18 painotusalueitaan.

Pelaajaturvallisuudesta huolehtii Liigan nimittämä kurinpitodelegaatio. Ryhmän puheenjohtajana toimii Sampo Liusjärvi. Ryhmän jäsenistössä on huipputason pelaaja- ja erotuomarikokemusta, sekä urheilulääketieteen ja oikeustieteen osaamista. Jäseniksi on nimitetty Pekka Saarenheimo, Tuomas Pöyhönen, Markku Tuominen ja Robert Bützow. Päävideotuomareina jatkavat Kari Jalonen ja Kai Tervonen.

Jäällä tapahtuneet rikkeet tulevat edelleen pääsääntöisesti kurinpitokäsittelyyn päävideotuomarin päätöksellä. Kurinpitokäsittelyyn asetetut tilanteet käsittelee itsenäinen kurinpitodelegaatio. Sen tekemiin päätöksiin voi hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle.

Kurinpitopäätökset julkaistaan edelleen sekä tekstimuodossa että videopäätöksinä, jotka ovat nähtävissä Liigan verkkosivuilla.

Päävideotuomarit ja kurinpitodelegaatio ovat yhdessä Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen, kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelän ja erotuomarijohtaja Jyri Rönnin kanssa käyneet läpi tulevan kauden kurinpitomenettelyä, edellisten kausien tilanteita ja sääntötulkintoja. Lisäksi pelaajayhdistyksen edustaja on ollut mukana kurinpitoasioiden valmistelussa.

– Kurinpitojärjestelmämme on tärkeässä osassa pelin kehittyessä. Yhteinen tahtotila oli koventaa etenkin päähän kohdistuneiden taklausten rangaistusasteikkoa. Tavoitteena on parantaa pelaajien turvallisuutta. Toki samalla on huomattava, että sanktiointi on tässä yksi tekijä. Pelinopeus kasvaa jatkuvasti ja myös pelaajien vastuu omasta ja toistensa turvallisuudesta korostuu, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo Liigan tiedotteessa.

Alkavalle kaudelle on tehty seuraavat linjaukset:

  1. Päähän kohdistuneet taklaukset on asetettu korostuneen huomion kohteeksi. Päähän kohdistuneena taklauksena pidetään kaikkia taklauksia, joissa ensimmäinen kontakti tapahtuu taklatun pelaajan päähän. Lisäksi päähän kohdistuneena taklauksena pidetään taklauksia, joissa ensimmäisenä ja pääosin vartaloon kohdistuvan taklauksen jälkeen isku kohdistuu taklatun pelaajan päähän.
  2. Erityisesti tahalliseksi tulkittavien sekä merkittävää huolimattomuutta osoittavien päähän kohdistuneiden taklauksien rangaistusasteikkoa korotetaan aikaisemmasta rangaistustasosta. Asian harkinnassa kiinnitetään huomiota pelitilanteeseen kokonaisuutena ja erityisesti siihen, korostaako pelaaja taklausta ylöspäin voimakkaasti suuntautuvalla liikkeellä.
  3. Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Kun kurinpitokäsittelyssä olevan sääntörikkomuksen katsotaan olevan yli yhden ottelun pelikiellon arvoinen, otetaan rangaistusharkinnassa tarkasteluun pelaajan kurinpitohistoria Liigassa kuluvalta ja kolmelta edelliseltä kaudelta. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste.