NHL:n harvinaisinta herkkua: mikä ihme on offer sheet?

Mikä ihme on NHL:n offer sheet? Entä mitkä ovat offer sheetin korvaukset?
Mikä ihme on NHL:n offer sheet? Entä mitkä ovat offer sheetin korvaukset? Kuva: Getty Images

Mediassa on pyörinyt paljon huhuja erilaisista offer sheeteistä. Monelle termi saattaa olla tuttu, mutta käytännössä kyse on monimutkaisesta prosessista.

Muun muassa Patrik Laineen ja Sebastian Ahon kohdalla on puhuttu tänä kesänä erilaisista offer sheeteista. Todellisuudessa nämä ovat äärimmäisen epätodennäköisiä tapahtumia, minkä kertoo jo historiakin.

Vuodesta 1986 lähtien NHL:ssä on tehty 35 erilaista offer sheetiä. Näistä seurat ovat hyväksyneet vastaavasti 13, joista viimeisin on vuodelta 2007. Tuolloin Edmonton Oilers tarjosi Dustin Pennerille viiden vuoden ja yhteensä 21,5 miljoonan dollarin arvoista sopimusta. Alkuperäinen joukkue, Anaheim Ducks, hyväksyi tarjouksen ja sai tästä vastineeksi ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen varausvuorot.

2000-luvulla offer sheetejä on tehty yhteensä kahdeksan kappaletta, joista vain Pennerin on hyväksytty. Edellinen offer sheet on nähty vuonna 2013, kun Calgary Flames yritti saada Ryan O’Reillyn riveihinsä.

Calgary Flames teki tällaisen myös vuonna 1992 Teemu Selänteelle, kun se tarjosi hänelle 2,7 miljoonan dollarin palkkaa. Selänne ei tässä tapauksessa kuitenkaan koskaan siirtynyt Calgaryyn, sillä Winnipeg Jets ”matchasi”, eli vastasi tarjoukseen.

Tässä offer sheetin perusidea onkin. Jos pelaaja on RFA (rajoitettu vapaa agentti), tarkoittaa se sitä, että pelaajan neuvotteluoikeudet ovat hänen nykyisellä joukkueellaan. Pelaaja ei siis ole vapaa siirtymään mihin tahansa seuraan, vaan etu on pelaajan nykyisellä seuralla.

RFA-statuksen pelaajalle saa kuitenkin tehdä tarjouksia muidenkin joukkueiden toimesta. Nykyisen seuran etuna on kuitenkin juuri se, että se saa vastata tähän kyseiseen tarjoukseen, samoilla vuosilla ja samalla dollarimäärällä. Jos vastaus tulee, pysyy pelaaja automaattisesti kyseisessä joukkueessa. Jos nykyinen seura taasen hyväksyy tarjouksen, siirtyy pelaaja muualle ja tarjouksen hyväksynyt joukkue saa tästä korvaukseksi varausvuoroja.

UFA-statuksen (rajoittamaton vapaa agentti) pelaajilla tilanne on täysin eri, sillä kyseiset pelaajat saavat tehdä sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa, eikä pelaajan silloisella joukkueella ole tähän minkäänlaista sanansijaa. Tämä seikka erottaakin rajoittamatot ja rajoitetut vapaat agentit toisistaan.

Sebastian Ahon offer sheet kävisi kalliiksi

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Varausvuorot määrittäytyvät sen sijaan tarjouksen keskiarvollisen vuosipalkan mukaan. Ajatusleikki: Jos jokin seura tarjoaisi Sebastian Aholle offer sheetin, jossa keskiarvollinen vuosipalkka olisi 9,5 miljoonaa dollaria, joutuisi tarjouksen tehnyt joukkue antamaan Carolina Hurricanesille kaksi ykköskierroksen, yhden kakkoskierroksen sekä yhden kolmoskierroksen varausvuoron.

Tämäkin ainoastaan silloin, jos Hurricanes ei olisi halukas vastaamaan tarjoukseen, vaan se hyväksyisi sen. Alta voit lukea offer sheetin säännöt ja näiden alta taasen kaikki eri seitsemän korvausluokkaa sekä ne seurat, jotka eivät pystyisi tekemään kyseisen luokan tarjouksia.

Mikä on NHL:n offer sheet?

  • Offer sheeteissä on seitsemän eri luokkaa.
  • Korvaus toiselle joukkueelle tapahtuu ainoastaan varausvuorojen kautta.
  • Varausvuorot tulevat seuraavasta mahdollisesta varaustilaisuudesta, ellei tarjoukseen kuulu kaksi tai useampia varausvuoroja samalta kierrokselta. Tässä tapauksessa, jos tarjoukseen kuuluu esimerkiksi kaksi ykköskierroksen varausvuoroa, tulee seuralla olla nämä vapaana seuraavan kolmen varaustilaisuuden aikana.
  • Korvaus määräytyy offer sheetin keskiarvollisen vuosipalkan mukaan, joka määräytyy vuosittain NHL:n eri laskelmien mukaan.
  • Offer sheet ei saa olla seitsemää vuotta pidempi.

Mitkä ovat NHL:n offer sheetin korvaukset?

(Suluissa ne joukkueet, joilla ei ole tällä hetkellä tarvittavia varausvuoroja tehdä kyseisen luokan tarjousta)

$0 – $1,395,053: Ei korvausta.

$1,395,054 – $2,113,716: 1 kolmoskierroksen varausvuoro (Arizona Coyotes, Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Minnesota Wild, New York Rangers, Philadelphia Flyers, San Jose Sharks).

$2,113,717 – $4,227,437: 1 kakkoskierroksen varausvuoro (Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, New Jersey Devils, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals).

$4,227,438 – $6,341,152: 1 ykkös- ja 1 kolmoskierroksen varausvuoroa (Arizona Coyotes, Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Minnesota Wild, New York Rangers, Philadelphia Flyers, San Jose Sharks, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks).

$6,341,153 – $8,454,871: 1 ykkös-, 1 kakkos- & 1 kolmoskierroksen varausvuoroa (Arizona Coyotes, Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Minnesota Wild, New Jersey Devils, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, San Jose Sharks, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks, Washington Capitals).

$8,454,872 – $10,568,589: 2 ykkös-, 1 kakkos- & 1 kolmoskierroksen varausvuoroa (Arizona Coyotes, Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Minnesota Wild, New Jersey Devils, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, San Jose Sharks, Washington Capitals).

$10,568,590 ->: 4 ykköskierroksen varausvuoroa (-)

Lähde: CapFriendly