Kommentti: Mikko Koskinen tekemässä kovaa temppua – valtaako ykkösvahdin roolin?

Mikko Koskinen kompuroi rankkarikisassa Arizona Coyotesia vastaan.
Mikko Koskinen kompuroi rankkarikisassa Arizona Coyotesia vastaan.

Mikko Koskinen on tekemässä NHL:ssä todella kovaa temppua, sillä mies on marssimassa kovaa vauhtia kohti Edmontonin ykkösvahdin tonttia.

Kolmen metrin Koskinen, eli Mikko Koskinen, siirtyi täksi kaudeksi NHL:ään. Mielipiteet miehen siirrosta olivat vaihtelevat, sillä vaikka menneet kaudet SKA:n riveissä olivat kulkeneet erinomaisesti, oli fakta samalla se, että hän sai pelata KHL:n parhaassa joukkueessa.

Tilanne Edmonton Oilersissa oli (ja on) täysin toinen. Puolustus on NHL-tasolle vähintäänkin tyydyttävä eikä joukkue ole muutoinkaan kokonaisuudessaan sitä NHL:n kirkkainta kärkeä. Ei itse asiassa edes lähelle sitä.

Kaiken lisäksi Koskiselle oli tiedossa, erityisesti alkukaudesta, vain harvoja startteja, mikä ei tietenkään ole maalivahdille hyväksi. Vire on löydettävä välittömästi ja jos näin ei käy, harvenevat vähäiset startit yhä entisestään.

Oilers pelasi lokakuussa 11 ottelua, joissa Koskinen nähtiinkin maalinsuulla ainoastaan kerran. Toisaalta Oilersin ykkösvahti Cam Talbot ei esiintynyt näissä millään tavalla edukseen, mikä avasi lopulta enemmän ja enemmän mahdollisuuksia Koskiselle. Marraskuussa ja erityisesti viime aikoina tilanne onkin kääntynyt Koskisen eduksi, ja mies on hyödyntänyt näytönpaikkansa loistavasti.

Kelkka kääntymässä rajusti Koskisen eduksi

Viime vuosien menestyjiä katsoessa on käynyt selväksi, että maalivahtipeli on yksi tärkeimpiä faktoreita tärkeiden otteluiden voittamisessa. Jo vuosia tämä kyseinen ongelma on kalvanut Edmontonin Öljymiehiä, mutta kaudella 2016-17 nähtiin yksi harvoista poikkeuksista. Tuolloin Talbot pelasi 73 ottelua tilastoin 91,9/2.39.

Oilers sijoittui kyseisellä kaudella Tyynenmeren divisioonan kakkoseksi ja eteni ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin sitten kevään 2006. Viime kaudella Talbot ei kuitenkaan kyennyt samaan ja Oilers jäi ulos pudotuspeleistä. Tällä kaudella Oilers aloitti surkeasti, kuten myös Talbot. Kyseinen yhtälö on helppo siis ratkaista: Oilersin suurin heikkous viime vuosina on ollut maalivahtipelaaminen, mihin Oilers myös paljon nojaa.

LUE MYÖS: Liigaa ilmaiseksi? Telian Liiga-kanavat vapaaseen katseluun!

Nyt, kun Koskinen on päästetty toden teolla irti, on suomalainen ollut kerrassaan loistava. Otteluita on nyt alla 11 kappaletta, joista Oilers on voittanut seitsemän. Koskisen tilastot ovat tällä hetkellä 92,4/2.26.

Koskinen onkin tällä hetkellä marssimassa kovaa vauhtia kohti Oilersin ykkösvahdin tonttia. Tästä kovaa kieltä kertoo hyvän vireen lisäksi se, että Ken Hitchcockin aikakaudella Koskinen on startannut viidestä ottelusta neljä kappaletta. Luonnollisesti ykkösvahdin tontin valtaaminen vaatii jatkossakin hyviä otteita, mutta ainakin nyt Koskisella on kaikki narut itsellään.

Koskisen tilastoihin voit tutustua täältä.