NHL muuttamassa vihdoin maalivahtien estämistä – tilannehuoneeseen oma tuomari?

Maalivahtien estämistä koskevat tuomiot ovat olleet etenkin kuluvan kauden osalta NHL:ssä kuuma peruna.
Maalivahtien estämistä koskevat tuomiot ovat olleet etenkin kuluvan kauden osalta NHL:ssä kuuma peruna. Kuva: Getty Images

NHL:n GM:t kokoontuvat kuluvalla viikolla Bocassa, Floridassa, ja pinnalla on kaikkein voimakkaimmin maalivahtien estämistä koskevat tilanteet.

Paikan päällä Floridassa on runsaasti toimittajia; itse asiassa lähes poikkeuksetta kaikki arvostetuimmat NHL-toimittajat ovat jättäneet niin sanotusti pelit sikseen ja suunnanneet tähän joka vuosi samassa paikassa toistuvaan tapaamiseen.

Kun kaikkien 31:en NHL-seuran GM:t istuvat samassa huoneessa, keskusteltavaa on paljon. Tänä vuonna yksi aihe vaikuttaisi kuitenkin olevan ylitse muiden: maalivahtien estäminen.

Useat NHL:ssä pelaavat kenttäpelaajat ja maalivahdit ovat kritisoineet nykyistä tilannetta, jossa kukaan ei tiedä, mikä kulloinkin nähdään maalivahdin estämisenä ja mikä ei. Toisessa ottelussa identtinen tilanne saatetaan hyväksyä maalina – toisessa taas ei.

Tampa Bay Lightningin GM:nä toimiva Steve Yzerman totesikin NHL.com:n toimittaja Dan Rosenille, että ”100-prosenttisesti jokaista tyydyttävää ratkaisua ei löydetä koskaan”.

Samalla sääntöjä ollaan kuitenkin muuttamassa, vihdoin ja viimein.

Mikäli yllä oleva twiitti ei näy, voit katsoa sen myös TÄÄLTÄ.

– Tällä hetkellä kuulostaa siltä, että päätökset keskitetään ”sotahuoneeseen” (tilannehuone), mitä tulee maalivahtien estämiseen perustuviin tarkastuksiin. Sitä kautta päätöksiin haetaan enemmän johdonmukaisuutta, Sportsnetin toimittaja Chris Johnston kirjoittaa Twitter-tilillään.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että päätökset tehtäisiin jatkossa pelkästään Torontossa sijaitsevassa huoneessa, jossa esimerkiksi epäselvät maalitilanteet tarkistetaan monesta eri kuvakulmasta.

Rosen puolestaan antoi vielä hieman tarkempaa informaatiota.

– GM:t ja NHL ovat keskustelleet useista vaihtoehdoista parantaakseen tilannetta. Yhtenä vaihtoehtona on ollut, että tilannehuoneeseen vietäisiin tuomari, joka tekee lopulliset päätökset.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Tällä hetkellä vallitseva konsensus GM:ien keskuudessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että samassa sopassa on liian monta lusikkaa. Toisin sanoen päätökset vaihtelevat voimakkaasti, kun jokainen tuomari ja videotarkastaja tulkitsee tilanteita – enemmän tai vähemmän – omalla tavallaan.

Johnston kertoo puolestaan varsin hälyttävän näkemyksen, joka tuli jääkiekkovaikuttajana tunnetulta Colin Campbellilta: hänen mukaansa maalivahti valmennetaan nykyisin synnyttämään kontaktitilanne pelaajien kanssa ja siten aiheuttamaan tuomio maalivahdin estämisestä.

Yhdeksi vaihtoehdoksi on noussut niin ikään kaksiminuuttisen antaminen väärästä maalivahdin estämiseen liittyvästä haastosta, aivan kuten nykyisin paitsiotilanteiden kanssa tehdään.

Suosittelemme myös:
Liity Telegram-ryhmäämme ja voita 50€ pelirahaa!