Kommentti: Rakas NHL, ottakaahan se pää pois takapuolesta – sääntöihin saatava iso muutos

NHL:n paitsiohaastot ovat jälleen tulikuuma puheenaihe. Pitäisikö säännöstä luopua?
Minnesota Wildin Zach Parise ennättää paitsioon.

NHL:ssä kahtena viime yönä nähdyt paitsiohaastot kielivät jälleen siitä, että sääntökirjoja on rukattava paremmalle mallille.

Kun NHL esitteli maailmalle NFL:stä tutun valmentajan haaston, pidettiin tätä yleisellä tasolla hyvänä muutoksena. Ei tarvittu kuitenkaan pitkää aikaa, kun kiekkokansa sai huomata, että sääntömuutos ei toimi moitteetta. Tarkastuksiin saattaa vierähtää useita minuutteja, eikä tuomarien päätökset ole aina menneet täysin nappiin.

Tässä vaiheessa haluankin vielä tarkentaa, että ongelmatilanteet syntyvät lähes yksinomaan paitsiohaastoista. Jos valmentajat haastavat tuomarit maalivahdin estämisestä, ollaan näissä tapauksissa toimittu yleensä kivuttomasti. Toki virheiltä ei ole täysin vältytty.

Joka tapauksessa NHL:ssä on nähty kahtena edellisenä yönä kaksi paitsiohaastoa, jotka eivät ole olleet täysin linjassa. Voit lukea asiasta lisää ja katsoa tilanteista videot täältä.

Edmonton Oilersin Connor McDavid antoikin lopulta palaa, ja hän on sitä mieltä, että ”koko sääntö pitäisi poistaa”.

Ideana paitsiohaasto on hyvä, sillä kuka haluaisi nähdä vastustajan tekevän omalle joukkueellesi maalin laittomin keinoin. Ongelma syntyykin siitä, että nykyisellä teknologialla ja nykyisillä säännöillä tarkastuksiin palaa valtava määrä ylimääräistä aikaa. Lisäksi paitsiot, joita tarkastellaan, ovat hyvin pienestä kiinni, eivätkä ne yleensä vaikuta peliin millään tavalla.

Sääntö luotiinkin enemmän tai vähemmän juuri räikeiden virheiden vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2013 Colorado Avalanchea edustanut Matt Duchene teki maalin usean metrin paitsion seuraksena.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Mutta mitä tulee nykyisiin paitsiohaastoihin, eivät ne ole koskaan olleet luokkaa ”Duchene”. Paitsiot ovat millimetreistä kiinni, ja useimmiten tapahtuneet kauan ennen maalin syntyä, joten todellisuudessa nämä millien paitsiot eivät ole vaikuttaneet peliin lainkaan. Ei sitten millään tavalla.

TSN:n mukaan NHL:ssä on haastettu tällä kaudella 33 paitsiota, joista 20 osumaa on käännetty haastajajoukkueen hyväksi. Maaleista siis 13 on jäänyt voimaan. Nykyisten sääntöjen mukaan haastossa epäonnistunut joukkue on saanut tästä kahden minuutin rangaistuksen, joten haastojen määrä on – luojan kiitos – laskussa.

Yleisesti ottaen haastoissa syyttävä sormi ei saa kuitenkaan osoittaa NHL-seurojen valmentajia, sillä he toimivat sääntöjen sallimissa puitteissa. Syy onkin yksinomaan NHL:n, joka ei millään halua luopua tästä farssimaisesta säännöstä, joka omalla tavallaan tappaa NHL:n hyökkäyspelaamista, ja pahimmillaan hidastaa ottelutapahtumia merkittävällä tavalla.

Muutoksia tultava

Jos NHL haluaa itsepäisesti pitää säännöstä kiinni, olisi siihen tehtävä suuria muutoksia. Teknologian on parannuttava, ja sääntöihin saatava selkeys.

Pahimmat ongelmat tarkastustilanteissa nimittäin synnyttävät ne hetket, kun tuomarit joutuvat arpomaan, onko jonkun pelaajan luistin ollut ilmassa vai ei. Sääntöä olisi nyt muovattava siihen suuntaan, että pelaaja ei ole siinä vaiheessa paitsiossa, jos hänen luistimensa on selvästi keskialueella, vaikkakin ilmassa. Se nopeuttaa tarkastusprosessia merkittävällä tavalla.

Seurojen GM:t äänestivät aiheesta jo viime kesänä, mutta tuolloin esitys hylättiin syystä tai toisesta.

Toinen rukattava sääntöpykälä olisi se, että maalin voi hylätä ainoastaan siinä tapauksessa, jos paitsiomaali syntyy suorasta hyökkäyksestä. Toisin sanoen, jos joukkue tuo kiekon hyökkäysalueelle, pitää sitä siellä jonkin aikaa (esimerkiksi 20 sekuntia), ja tekee sen jälkeen maalin, ei paitsiolla ole ollut peliin mitään merkitystä.

Jos joukkue kuitenkin tuo kiekon paitsion avulla hyökkäyspäähän ja tekee välittömästi maalin, voidaan asiaa tarkastella uudestaan.

Nykyisillään paitsiohaastot eivät aiheuta kuin harmaita hiuksia ja valtavaa negatiivista keskustelua median ja fanien toimesta. Pää pois takapuolesta, NHL.