NHL:n pörssikuninkaat – paljon tietoa erilaisista tilastoista

Sidney Crosby on joutunut operaatioon ja hänellä on edessä pitkä sairasloma.
Sidney Crosby on joutunut operaatioon ja hänellä on edessä pitkä sairasloma.

Kaikkihan tietävät että Edmontonin Connor McDavid johtaa tällä hetkellä NHL:n pistepörssiä ennen Pittsburghin kaksikkoa, Evgeni Malkinia ja Sidney Crosbyä. Moni varmaan tietää että Los Angeles Kingsin Jeff Carter on maalipörssin kakkosena Sidney Crosbyn jälkeen ja taatusti myös sen että jyrän alle jäänyt Patrik Laine on tehnyt hieman ennen tammikuun lopun NHL:n All Stars –viikonloppua 21 maalia. Patrick on myös syöttöpörssin kakkosena, tosin kyseessä on Chicagon Patrick Kane. Tuota pörssiä johtaa ylivoimaisesti Connor McDavid.

Nämä tilastot ovat melkein kaikilla NHL:ää vähänkin seuraavilla hallussa, mutta muitakin tärkeitä tilastoja on olemassa. Taklaukset, blokkaukset ja kiekonriistot ovat tärkeitä asioita joukkueen pelin kannalta, mutta näitä tilastoja ei pahemmin jokapäiväisessä uutisoinnissa näy. Monesta ottelusta on tarjolla ilmainen live stream, joten kannattaa pistenikkareiden lisäksi kiinnittää huomiota myös taklauksiin, blokkauksiin ja kiekonriistoihin.

Taklauksia taklauksia

NHL:ssä on melkoisia taklauskoneita jotka jokainen manageri varmasti haluaisi omaan joukkueeseensa. Ottawan Mark Borowiecki on 40:ssä pelissä taklannut peräti 197 kertaa, eli pommeja on viljelty pelissä melkein viiden taklauksen keskiarvolla. Toronton Matt Martin, joka on tässä tilastossa kakkosena, mutta 44:ssä pelissä pelaaja on taklannut 166 kertaa, joka puolestaan tekee noin neljä taklausta per peli.

Tilastoista löytyy varsin korkealta myös suomalaispelaajia, Leo Komarov on tämän tilaston 7. ja taklauksia on 44 pelissä kertynyt 147 kappaletta. Toinen 20 parhaan joukkoon on Buffalo-pakki Rasmus Ristolainen jolla on 46 pelissä 121 taklausta.

Blokkauksia arvostetaan

Usein laukausten eteen heittäytyvät ja muutenkin uhrautuvasti pelaavat pelurit palkitaan katsomossa hurraahuutoja, mutta harva tietää kuka johtaa blokkaustilastoa. Edmontonin Kris Russell blokkaa kiekon n. kolme kertaa pelissä ja 42 peliä on tuonut tilastoihin 123 blokkia. Monet pitävät Erik Karlssonia puhtaasti hyökkäävänä pakkina, mutta mitä vielä. Ottawan paras puolustaja on tämän tilaston kakkosena 118 blokillaan.

Kymmenen parhaan joukossa on myös Rasmus Ristolainen joka kellottaa hurjia lukemia jääaikaa Buffalossa. Blokkitilastossa sija on 9. ja blokkauksia tulee pari per ottelu. 46 pelissä yli 100 blokkausta on merkki uhrautuvasta pelitavasta. Myös Anaheimin pakki Sami Vatanen pääsee kahdenkymmenen parhaan joukkoon 46 peliä ja 92 blokkausta, se tekee pari per peli keskiarvon. Suomalaishyökkääjistä parhaalla sijalla on Minnesotan Mikko Koivu, 43:lla blokkauksella.

Kiekkoa omille

Connor McDavidin arvoa omalle joukkueelle korostaa se, että pelaaja on kiekonriistotilastoissa kakkosena 43:lla kiekonriistolla. Tätä tilastoa kuitenkin johtaa Ottawan Mark Stone, tilillä on peräti 60 kiekonriistoa. Paras suomalainen löytyy sijalta 30., Coloradon Mikko Rantanen on 39 ottelussa napannut kiekon 33 kertaa vastustajalta. Pitkään loukkaantuneena ollut ja pahimmassa koko loppukauden telakalla oleva Floridan Aleksander Barkov on tämän listan seuraava suomalainen 27:llä kiekonriistolla.

Näitä tilastoja ei löydy edes vedonlyöntisivujen kohdevalikoimissa, mutta onhan siellä valtavasti muuta mielenkiintosita pelattavaa johon voi laittaa poikimaan lisärahaa pelitilille. Yhdestä matsista voi betsata kymmenillä tai jopa sadoilla eri tavoilla. Näihin kaiken tyyppiset rahansiirot, mukaan lukien mobiilitalletukset.