Kommentti: Rohkea rokan syö – Niklas Bäckströmiltä loistava ulostulo loistavaan paikkaan

HIFK sai kylmää kyytiä illan CHL-ottelussaan.
HIFK sai kylmää kyytiä illan CHL-ottelussaan.

Helsingin IFK:ssa kiekkoileva Niklas Bäckström arvosteli rajuin sanakääntein HIFK:n urheilujohtoa. Ulostulo oli loistava, sillä asioiden on muututtava.

Helsingin IFK:ssa toista kautta pelaava Niklas Bäckström on tippunut seuran nokkimisjärjestyksessä kolmosvahdiksi, vaikka hänen piti aloittaa kausi seuran kakkosena.

Kevin Lankinen kuitenkin loukkaantui jo elokuussa, joten seurajohto katsoi parhaaksi hankkia hänelle tuuraajan Atte Engrenin muodossa. Bäckström on tiputettu nyt ulos seuran harjoituksista, ja hän pitää pelikuntoaan yllä maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa.

Bäckström on pelaajan lisäksi myös HIFK:n osaomistaja. Tässä roolissa hän onkin nyt arvostellut seuran tekemisiä rajuin sanakääntein, ja vielä julkisesti. Hän muun muassa kertoi, että ”urheilujohdon tekeminen on aivan s**tanan huonoa”.

Voit tutustua aiheeseen tarkemmin tämän linkin kautta.

Moni saattaa pitää ulostuloa turhana itkuvirtenä. Tilanne on kuitenkin se, että Bäckström (haluan korostaa; joka on siis mukana seuran omistajaportaassa) on tippunut kolmosvahdiksi ja ulos joukkueen harjoitusringistä. Avautuminen oli kuitenkin todellisuudessa loistava, sillä seurassa on vedetty jo vuosien ajan täysin vihkoon.

HIFK on kiistatta yksi Liigan rikkaimmista seuroista, ellei sitten se kaikista rikkain. Pelaajabudjetti on vuosi toisensa jälkeen yksi sarjan kalleimmista, mutta tästä kaikesta huolimatta tulosta ei ole tullut. Esimerkiksi tällä hetkellä HIFK majailee sarjataulukossa sijalla 8. Menneiden kausien sijoitukset ovat vastaavasti 8., 2., 7., 10., 8. ja 6. Kaudella 2010-11 HIFK voitti sen sijaan mestaruuden.

Pojan nostamisesta on kuitenkin kulunut jo usea vuosi, eikä tämä(kään) kausi ole tuonut ilmoille merkkejä paremmasta. Kokoonpano on paperilla kova, mutta tulosta ei yksinkertaisesti tule.

Ja se ei sovi HIFK:n kaltaiselle perinteikkäälle menestyjälle.

Edessä parempi tulevaisuus?

Kuten Bäckström sen sanoo, on ongelmien suurin syy seuran urheilujohdossa. Korkeimmalla jakkaralla, eli urheilujohtajan paikalla, vuodesta 2007 tähän syksyyn saakka istunut Tom Nybondas on nimittäin tehnyt järjestäen heikkoja ja kyseenalaisia ratkaisuja, jotka eivät ole tuottaneet käytännössä mitään.

Se on kuitenkin varmaa, että rahaa on palanut ja paljon.

HIFK:n tavaramerkki on tuoda seuraan nimekkäitä ja hintavia pelaajia, mutta kun kokoonpano on tällaisia täynnä, joutuvat myös pelaajien kemiat törmäyskurssille. Kärjen osalta tasaisessa liigassa tämä ei ole vaihtoehto, sillä se näkyy valitettavasti välittömästi tulostaululla.

Bäckströmin avautuminen tulikin siis loistavaan paikkaan, sillä nyt faktat ovat pöydällä myös seuran osalta. Fanit ovat kritisoineet seuran toimintaa jo vuosien ajan, mutta nyt asialle on saatu kasvot myös joukkueen toimintaa läheltä seuraavalta omistajalta. Hyssyttely ja asioiden peittely on siis tullut päätökseensä.

Toisin sanoen seuran vanhat ja nykyiset haavat ovat revitty auki ja joukkueen ongelmat ovat saaneet kasvot. Piiloutuminen norsunluutorniin ei ole enää vaihtoehto, vaan asioihin on reagoitava.

Bäckström kertoikin Ruutu Urheilun haastattelussa, että hänellä on täysi luotto uuteen urheilujohtajaan, Tobias Salmelaiseen. 32-vuotias ex-hyökkääjä on itsekin seuran kasvatti, kun taasen Nybondaksella ei ollut varsinaista kosketuspintaa lajiin pelaajan roolissa, saatika sitten HIFK:n riveissä.

Bäckströmiä lainatakseni seuraan on palautettava sen vanhat arvot. Viime aikoina HIFK:n meno on ollut muovista, mikä sekin on näkynyt tulostaululla.

Nyt yksi ensimmäisiä tehtäviä olisi vapauttaa Nybondas täysin seuran palveluksista, sillä hän toimii HIFK:n toimistolla vielä jossakin määrittämättömässä roolissa. Ilmapiirissä on siis aistittavissa jotakin myrkkyä ja joitakin ongelmia. Nybondaksen täydellinen irtisanominen taasen antaisi seuralle mahdollisuuden siihen, että se voisi aloittaa menestyksen tavoittelun täysin puhtaalta pöydältä.