Niklas Bäckströmiltä raju avautuminen HIFK:sta – ”Ihan s**tanan huonoa urheilujohtamista”

Helsingin IFK:ssa pelaava Niklas Bäckström on myös seuran osaomistaja, eikä hän pidä lainkaan siitä, missä seura tällä hetkellä on.

Pelaajan ja osaomistajan rooleissa yhtäaikainen toimiminen saman seuran riveissä ei välttämättä ole se kaikista tavanomaisin ja helpoin skenaario. Maalivahti Niklas Bäckström on kuitenkin ajautunut tähän tilanteeseen, eikä ongelmilta ole vältytty. Ongelmat eivät tosin ole omistajana ja pelaajana yhtäaikaisesti toimimisessa, vaan siinä, miten sekaisin HIFK:n asiat urheilupuolella ovat.

Bäckström saapui takaisin HIFK-nuttuun viime kaudella, mutta hän ei pelannut seuran riveissä kuin 17 ottelua tilastoin 92,3/1.87. Näiden valossa paluu Suomeen oli siis onnistunut.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen, sillä Bäckström on vajonnut nokkimisjärjestyksessä Atte Engrenin ja Kevin Lankisen taakse. Engren saapui petopaitaan siitä syystä, että Lankinen loukkasi itsensä pahasti jo elokuussa. Alkuperäinen suunnitelma Bäckströmin mukaan oli, että Engren tuuraa Lankista syksyn ajan, minkä jälkeen palataan takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan.

Bäckström avautui HIFK:n hankalasta tilanteesta Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa tilanteesta oli keskusteltu silloisen urheilutoimenjohtaja Tom Nybondaksen kanssa.

Kokeneelle suomalaisvahdille selvisi kuitenkin nopeasti, että Engren oli tehnyt HIFK:n kanssa hetimiten koko kauden kattavan sopimuksen. Tämä nostatti höyryä 39-vuotiaan suomalaisvahdin korvista, sillä hänelle oltiin alunperin kerrottu muuta.

– Minulle kolmosvahdin roolikin on ihan fine, jos se rehellisesti ilmoitetaan. Tai kymmenen pelin jälkeen todetaan, ettei nyt vaan riitä, Bäckström kertoi Ilta-Sanomien mukaan.

Nybondas kertoi kuitenkin itse IS:lle, että mistään tällaisesta ei oltu sovittu.

”He**etin huonoa urheilujohtamista”

Engren päätyikin tekemään lopulta jo joulukuussa sopimuksen myös ensi kaudesta, mikä tarkoittaa kahtakin asiaa: Bäckström joutuu jatkamaan kolmosvahdin roolissa (jos ura jatkuu) ja huippulupaava Lankinen ei saa vyölleen riittävän paljon otteluita, sillä Engren on eliittitason maalivahti.

HIFK:n päävalmentajana toimiva Ari-Pekka Selin on tehnyt koko vyyhdin keskellä kovan ratkaisunsa Bäckströmin suhteen, sillä mies ei harjoittele lainkaan joukkueen kanssa. Sen sijaan veteraanivahti pitää pelikuntoa yllä yhdessä maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa.

Se tarkoittaa myös sitä, että HIFK maksaa palkkaa kolmelle kovatasoiselle maalivahdille. Tilanteeseen ilmiselvästi kyllästyneelle Bäckströmille seurajohdon toimet ovat alkaneet riittämään.

– He**etin huonoa urheilujohtamista. Ihan s**tanan huonoa urheilujohtamista, Bäckström täräytti Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kaiken tämän lisäksi HIFK maksaa tällä hetkellä palkkaa kahdelle päävalmentajalle; potkut saaneelle Antti Törmäselle sekä nykyisin roolissa toimivalle Ari-Pekka Selinille. Tilanne on sama myös urheilujohtajien osalta. Palkkaa nimittäin maksetaan sekä syrjään siirtyneelle Tom Nybondakselle että Tobias Salmelaiselle.

– Omistajana harmittaa, kun on puolentoista vuoden aikana nähnyt, miten paljon urheilupuolella tuhlataan rahaa. Onneksi varainhankinta on ammattilaisissa käsissä, toimiston puolella tehdään todella hyvää työtä. Kunpa saman voisi sanoa urheilupuolesta.

Oma osuus seurasta myyntiin?

Tilanne on eskaloitunut niin pahaksi, että Bäckström ei ole enää varma, haluaako hän jatkaa HIFK:n omistajaportaassa. Urheilupuolella on menty viime aikoina niin pahasti päin mäntyä, että uudella urheilujohtajalla, Tobias Salmelaisella, on edessään suuri savotta siivota sotkuja. Bäckström kertoo, että hän harkitsee osakkuutensa myymisellä.

– Olen nyt puolitoista vuotta läheltä seurannut, miten paljon vääriä asioita tehdään urheilupuolella ja sen on muututtava. Jos urheilupuoli toimisi resurssiensa mukaan, HIFK olisi Suomen suurin koko ajan niin kuin sen pitäisi olla.

Mutta kuten kaikissa organisaatioissa, ei syy ole koskaan yhden, kahden tai kolmenkaan henkilön. Bäckström ottaakin osan loasta omaan niskaan.

– Seuran slogan on En gång IFK alltid IFK, mutta en löydä HIFK:n toiminnasta niitä arvoja viime vuosien ajalta. Mutta voin syyttää myös itseäni siitä, että en ole tämän puolentoista vuoden aikana onnistunut pelaajana enkä omistajana edistämään niitä arvoja.

Voit lukea Bäckströmin avautumisen kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.

Lisää Liiga-uutisia löydät sen sijaan TÄÄLTÄ.

Voit lukea Laitataklaus.com:n kommentin aiheesta TÄSTÄ.