Nuori OHL-pelaaja joutui rasismin uhriksi – tarvitsi poliisisaattueen turvakseen

Nuori OHL-pelaaja joutui rasismin uhriksi.
Nuori OHL-pelaaja joutui rasismin uhriksi. Kuva: Getty Images

Kitchener Rangersin nuori OHL-pelaaja joutui rasismin uhriksi ja tarvitsi sen myötä turvakseen sekä poliisisaattueen että oman turvamiehen.

20-vuotias Givani Smith on todella räiskyvä pelaaja. Kun hänen edustamansa Kitchener Rangers taisteli Sault Ste. Marie Greyhoundsia vastaan OHL:n voitosta, ja paikasta Memorial Cup -turnauksessa, näytti hän sarjan kuudennen ottelun tiimellyksessä keskisormea vastustajan penkin suuntaan.

Smith sai kansainvälisen sormimerkin näyttämisen myötä pelikieltoa. Hän joutui jättäytymään sivuun ratkaisevasta viimeisestä pelistä, jonka Greyhounds voitti toisessa jatkoerässä ja marssi Memorial Cup -turnaukseen.

Taustalla velloi kuitenkin paljon muuta – siis jo aiemmin tapahtunutta.

Tummaihoinen Smith oli nimittäin joutunut rasististen solvausten kohteeksi, kun joukkueiden välillä aiemmin pelatussa runkosarjaottelussa yksi Greyhoundsin faneista oli päässyt livahtamaan Rangersin pukukoppikäytävälle ja alkanut solvata Smithiä rasistisin ilmauksin.

– Aiemmin kauden aikana oli tapaus, jossa vastustajan fani pääsi jollain keinolla meidän pelaajatunneliin. Se oli peli, jonka Smith joutui jättää kesken suihkukomennuksen vuoksi. Fani tökkäisi häntä päähän ja huusi hänelle rasistisia solvauksia. En aio toistaa, mitä hän sanoi, mutta ei todellakaan mitään hyvää, seuran GM Mike McKenzie kommentoi The Recordille.

Ongelmat lähtivät kuitenkin täysin uusille ”leveleille” kuudennen ottelun jälkeen, jossa siis Smith näytti keskisormeaan Greyhoundsin vaihtopenkin suuntaan. Hän alkoi nimittäin saada viestejä somessa, mitkä uhkasivat jopa hänen fyysistä terveyttään.

– Hän sai kuudennen ottelun jälkeen uhkauksia – fyysisiä sellaisia. Hänen viestiboksinsa sosiaalisessa mediassa täyttyivät rasistisista viesteistä ja oli suoraan sanottuna oksettavaa nähdä kaikki se, minkä kanssa hän joutui kamppailemaan henkisesti, McKenzie paljastaa.

Rangersin valmentajana toimiva Jay McKee myöntää Smithin tehneen virheen näyttäessään kansainvälistä käsimerkkiä Greyhoundsin vaihtopenkin suuntaan, mutta kertoo samalla kaiken taustalla olleen johtaneen osaltaan nähtyyn tunteenpurkaukseen.

– Hän teki tunnekuohussa virheen ja se on seikka, josta hän tulee eittämättä oppimaan. Mutta tiedän, mikä kaikki johti siihen. Se ei tietenkään tee liigan sääntöjen rikkomisesta hyväksyttävää, mutta tunnen osittain myös myötätuntoa häntä kohtaan ja siten ymmärrän, miksi tunteet ottivat hänestä vallan.

”Kaikkein pahinta on, että hän todennäköisesti jo tottunut tähän”

Lopulta tilanne ajautui siihen pisteeseen, että saapuessaan katsomaan pelikieltonsa vuoksi ratkaisevaa seitsemättä ottelua yleisöstä, Smith joutui matkata ensiksi lentokentältä hotellille poliisisaattueessa ja sama tapahtui, kun hän siirtyi hotellilta hallille. OHL:n komissaari David Branch kertookin, ettei ole koskaan törmännyt mihinkään vastaavaan.

Puheiden mukaan myös osa Greyhoundsin pelaajista olisi niin ikään ylittänyt rajan Smithin kohdalla.

– Se on sydäntäsärkevää. Hänen ei olisi kuulunut joutua sietämään sellaista. Hän kuitenkin jätti ne asiat taakseen ja kaikkein pahinta tässä on se, että hän on todennäköisesti jo tottunut tähän (rasismiin), McKenzie jatkaa.

Greyhoundsin GM:nä toimiva Kyle Raftis sanoi, ettei ole ainakaan kuullut tällaista tapahtuneen hänen pelaajiensa toimesta. Hän oli kuitenkin todella pahoillaan tilanteesta ja niin ikään tekemässä erityisjärjestelyjä Smithille seitsemänteen peliin, mitä siis tuli hänen kyytityksiin, poliisisaattueeseen ja pressiboksin takana seisoneeseen vartijaan.

– Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan millään elämän osa-alueella mitään tällaista.

Smithin, joka on Detroit Red Wingsin toisen kierroksen varaus vuodelta 2016, agenttina toimiva G.P. Daniele avasi taustoja Smithin keskisormen näyttämiselle ja kertoi kaiken juontuvan hänen asiakkaansa valtaisasta kilpailuhenkisyydestä.

– Jokaisen tulee ymmärtää se, että hän on äärimmäisen kilpailuhenkinen persoona. Hän on aina voittamassa hinnalla, millä hyvänsä. Ja mitä tulee jään ulkopuolelle, tämän lajin parista on vaikeaa löytää häntä parempaa persoonaa.

– En ole koskaan joutunut painimaan minkään tällaisen asian parissa. Se oli kaikin puolin oksettavaa ja tuollaisia kommentteja ei yksinkertaisesti vain voi sanoa kenellekään.

Givani Smith totesi agenttinsa välityksellä, ettei halua mitään erityishuomiota tapahtuneen johdosta ja tästä syystä hän ei lähtenyt myöskään antamaan aiheesta kommentteja.

Givanin vanhempi veli Gemel Smith pelaa jo NHL:ssä ja edustaa siellä Dallas Starsia, jonka riveissä hän pelasi päättyneellä kaudella 46 runkosarjaottelua tehoin 6+5=11.

Kitcherer Rangersia edustavan Smithin uratilastot löydät TÄÄLTÄ.

Suosittelemme myös:
VIDEO: Yannick Weber esti upealla tavalla maalin – iski sen jälkeen toisessa päässä!