Patrik Laine tekee historiaa – yksi kaikkien aikojen teini-ikäisistä maalitykeistä

Patrik Laine on jo nyt yksi NHL:n kaikkien aikojen nuorista maalitykeistä.
Patrik Laine on jo nyt yksi NHL:n kaikkien aikojen nuorista maalitykeistä. Kuva: Getty Images

Winnipeg Jetsin suomalaislaituri Patrik Laine on ollut etenkin aivan viime aikoina ilmiliekeissä ja hänellä on meneillään peräti seitsemän ottelun pisteputki.

Patrik Laine on nyt pelannut maailman kovimmassa kiekkoliigassa 136 runkosarjaottelua. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan hän heilutti vastustajien maaliverkkoja 36 kertaa ja kuluvan kauden osalta vastaava lukema tässä vaiheessa on 33.

Tampereella kiekko-oppinsa saaneella Laineella on vielä tässä kohtaa ikää 19 vuotta ja siten hänet lasketaan NHL:n mittapuulla teini-ikäiseksi pelaajaksi. Tämä muuttuu 19. huhtikuuta, kun suomalaisnuorukainen astuu elämässään uudelle vuosikymmenelle, mitä tulee numeroihin ikä-sanan perässä.

Winnipeg Jetsillä on tässä vaiheessa runkosarjaa jäljellä 18 ottelun verran ja se tulee pelaamaan kaikki nämä ottelut ennen Laineen syntymäpäivää. Sen myötä Laineella onkin mahdollisuus kivuta NHL:n kaikkien aikojen U20-maalipörssissä aivan sinne kirkkaimpaan kärkeen.

Tällä hetkellä on nimittäin niin, että NHL:n yli 100 vuoden mittainen historia tuntee ainoastaan viisi pelaajaa, jotka ovat kyenneet tekemään alle kaksikymppisenä enemmän runkosarjamaaleja maailman kovimmassa kiekkoliigassa kuin Laine.

Se on siis melkoinen sulka suomalaislaiturin hattuun.

Ja itse asiassa näiden seuraavien 18 ottelun aikana Laineella on mahdollisuus kivuta parhaassa tapauksessa jopa sellaisten pelaajien kuin Wayne Gretzkyn ja Sidney Crosbyn edelle – mahdollisesti kaikkien aikojen kolmoseksi:

Mikäli yllä oleva twiitti ei näy, voit katsoa sen myös TÄÄLTÄ.

Kaiken järjen mukaan, ilman totaalista pelillistä romahtamista tai loukkaantumisia, Laine tulee nousemaan vähintäänkin kuudennelle sijalle – siis pitämään kyseistä tonttia yksin hallussaan – sillä Steve Yzermanilla osumia on saman verran.

Sen sijaan matka seuraaviin kavereihin on pitkä, mutta heidän ohittaminen on täysin realistista.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Kun katsotaan Laineen ottelukohtaista maalikeskiarvoa, on se kuluvalta kaudelta 0.52:en luokkaa; jos Laine kykenee pitämään tuosta tahdista kiinni, tulee hän tekemään meneillään olevan runkosarjan aikana vielä 9-10 maalia ja nousee sitten kolmen maalin erolla kolmannelle sijalle.

Vaan voisiko jopa kakkossija olla haarukassa?

Se tulee olemaan pitkä ja karikkoinen tie, mutta ei mahdoton. Kun nimittäin katsotaan Laineen kymmentä viimeistä pelattua ottelua, on hänen maalikeskiarvonsa niissä 0.9. 18 ottelussa se tarkoittaisi 16 maalia ja nousua jaetulle kakkossijalle, legendaarisen Dale Hawerchukin rinnalle.

Joka tapauksessa Laine on jo nyt tehnyt todella upeaa historiaa ja todistanut olevansa maalintekijänä kaiken sen hypetyksen arvoinen.

Täältä kaikki NHL Trade Deadlinen siirrot joukkueittain:
NHL Trade Deadline 2018