Patrik Laineen siirtohuhut ennenaikaisia – Jets pitää suomalaisesta kiinni

Patrik Laine kiisti Winnipegistä kantautuneet ikävät huhut.
Patrik Laine kiisti Winnipegistä kantautuneet ikävät huhut. Kuva: Getty Images

Patrik Laineen siirtohuhut ovat täydellisen ennenaikaisia, jos Winnipeg Sunin NHL-sisäpiiriin kuuluvaa kiekkotoimittaja Ken Wiebeä on uskominen.

Suomalaishyökkääjä Patrik Laine ei pelannut viime kaudella täysin odotusten mukaisesti, sillä siinä missä moni povasi hänelle 50 maalin kautta, iski nuori laituri ”vain” 30 kaappia, jota pidetään NHL:ssä kovana temppuna.

Laine teki kuitenkin toissa kaudella 44 maalia, joten hän lähti sesonkiin kovin odotuksin. Kyseessä oli samalla hänen tulokassopimuksensa viimeinen vuosi, joten sikäli kausi oli äärimmäisen tärkeä. Heikompi kausi ei ole kuitenkaan tiputtanut Laineen oletettua pyyntihintaa, jonka arvellaan olevan 10 miljoonan dollarin paremmalla puolella.

Esimerkiksi Laineen varaus- ja tulokasvuoden pahin kilpakumppani Auston Matthews päätyi tekemään Toronto Maple Leafsin kanssa viiden vuoden jatkopahvin, jossa vuosipalkka nousee jopa 11,6 miljoonaan dollariin.

Muutoinkin nuorten pelaajien tekemät bridge-sopimukset ovat tätä nykyä enemmän poikkeus kuin sääntö, siinä missä ne ennen olivat käytännössä ainoa vaihtoehto. Bridge-sopimuksella tarkoitetaan lyhyttä jatkopahvia, ja jos pelaaja onnistuu tässä ajassa vakuuttamaan seurajohdon, oli palkintona massiivinen ja pitkä jatkokontrahti.

Nuoret pelaajat haluavat tätä nykyä kuitenkin sopimuksia, joissa palkka määrittyy heidän lopullisen potentiaalinsa mukaan, eikä siihen saakka tehtyjen asioiden perusteella. Siksi myös Laineen hintapyyntö on joidenkin mielestä tähtitieteellisen kova – ainakin viime kauden perusteella.

Patrik Laineen siirtohuhut ennenaikaisia?

Winnipeg Sunin toimittaja Ken Wiebe puuttui artikkelissaan The Fourth Periodin David Pagnottan väitteeseen, jonka perusteella Laine saattaisi vaihtaa seuraa jo tulevaksi kaudeksi niin sanotun offer sheetin myötä. Voit lukea aiheesta tarkemmin täältä.

Wiebe ei lähtenyt kiistämään sitä, etteikö Laineen agentti Mike Liut kääntäisi jokaista mahdollista kiveä jatkoneuvottelujen suhteen. Tämä saattaa sisältää myös keskusteluita muiden seurojen kanssa, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita tarjoamaan rajoitetulle vapaalle agentille sopimusta.

Myös Wiebe arvioi, että Laineen pyynti tulisi olemaan noin 10 miljoonan dollarin nurkilla. Toimittajan mukaan Jets olisi vastaavasti valmis maksamaan suomalaishyökkääjälle 8-9 miljoonan dollarin palkkaa. Samalla Wiebe kuitenkin pähkäilee, että Jetsillä ei ole varaa menettää Lainetta toisaalle, hinnalla minä hyvänsä.

Laine on NHL:n historian vasta neljäs pelaaja, joka on tehnyt kolmella perättäisellä kaudella 30 maalia tai yli ennen 21 ikävuoteen pääsemistä. Vastaavaan ovat päässeet ainoastaan Jimmy CarsonDale Hawerchuk sekä Wayne Gretzky, joten Laine on pelannut itsensä todelliseen huippuseuraan.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Wiebe myös kertoi, että Laineen saapumisen jälkeen seuran kurssi on muuttunut täysin päinvastaiseen. Ennen Lainetta Jets oli selvinnyt pudotuspeleihin vain kertaalleen, häviten siellä Anaheim Ducksille puhtaasti otteluvoitoin 4-0. Laineen jälkeen Jets on ollut pudotuspeleissä kahdesti, voittaen 11 kevään peliä ja edeten muun muassa Läntisen konferenssin finaaleihin.

Tämän perusteella Wiebe uskoo, että Jets aikoo pitää Laineesta kiinni kynsin ja hampain, sillä vaikka suomalainen ei pysty – eikä tuskin koskaan tule pystymään – ratkomaan pelejä täysin yksin, on hänen laukauksensa ja maalintekotaitonsa yksinkertaisesti liian arvokkaita tekijöitä Jetsille menetettäväksi.

Lyhyt vai pitkä jatkosopimus?

Laineen jatkopahvin suhteen yksi tärkeä kysymys on myös sen pituus. Yksi vaihtoehto on juurikin tehdä Auston Matthewsin kaltainen lyhyempi, esimerkiksi viiden vuoden jatkosopimus. Riskinä tässä on kuitenkin se, että esimerkiksi juuri Matthews on vapaa siirtymään toisaalle rajoittamattomana vapaana agenttina ainoastaan 26 vuoden iässä.

Toinen vaihtoehto pitäisi esimerkiksi juuri Laineen Winnipegissä vajaa 30-vuotiaaksi saakka, mutta tässä skenaariossa taustalla kummittelee juuri osittain pieleen mennyt viime kausi. Voit lukea Winnipeg Sunin artikkelin kokonaisuudessaan täältä.