Reijo Ruotsalainen täyttää pyöreitä – legenda aiheutti aikoinaan NHL:ssä sääntömuutoksen

Legendaarinen Reijo Ruotsalainen viettää tänään keskiviikkoisena aprillipäivänä 60-vuotissyntymäpäiviään. Onnea kuusikymppiselle oululaiselle!

Edmonton Oilersin riveissä kaksi Stanley Cupia voittanut puolustaja Reijo Ruotsalainen täyttää tänään 60 vuotta.

Uskomattoman taitavana luistelijana muistettava ”Rexi” on ollut myös omalla tavallaan mukana muokkaamassa NHL:n siirtosääntöjä uuteen uskoon. NHL:ssä puhutaan niin sanotusta Reijo Ruotsalainen -säännöstä.

Oulun Kärppien kasvatti oli jo tehnyt vakuuttavaa uraa NHL:ssä, mutta hän aloitti silti kauden 1986–87 Sveitsin jääkiekkoliigassa.

Ruotsalainen oli kuin luotu Sveitsin isoihin kaukaloihin, ja hänen voi hyvällä syyllä sanoa dominoineen sarjaa. Ruotsalaisen edustama SC Bern ei kuitenkaan päässyt pudotuspeleihin. Näin ollen kauden päättyä hän siirtyi Edmontoniin, jossa oli vielä runkosarja käynnissä.

Ruotsalaisen suhteellisen pikainen visiitti oli menestys. Hän pelasi Oilersissa 16 runkosarjapeliä ja 21 pudotuspeliä päätyen juhlimaan Stanley Cupin voittoa kauden lopulla tulleena merkittävänä vahvistuksena.

Ruotsalaisen ramppailu Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä sai NHL:n reagoimaan sääntömuutoksella, joka on edelleen voimassa. Pelaajan aloittaessa kauden Pohjois-Amerikan ulkopuolella ja siirtyessä saman kauden aikana uuteen seuraan NHL:ssä, on hänen aina liityttävä seuraan waivers-listan kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että muut seurat voivat halutessaan varastaa pelaajan listalta ensin apajilla olleen seuran nenän edestä. Tämä sääntö kantaa nimeä Lex-Ruotsalainen.

Pakkilegenda on pelaajauransa jälkeen kokeillut siipiään myös valmennuspuolella. Viimeksi hän toimi Kiekko-Vantaan päävalmentajana kaudella 2018-2019.

Ruotsalaisen uran pelaajatilastoja voit katsoa esimerkiksi TÄÄLTÄ!

Reijo Ruotsalainen vuoden takaisessa haastattelussa

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen TÄSTÄ!


KATSO MYÖS: NHL-pelaajat äänestivät parhaista – Barkoville pala kunniaa