Analyysi: Steven Stamkosilla karmaiseva Game 7 -tilasto – ei pisteen pistettä!

Steven Stamkosilla ei ole ainoatakaan tehopistettä NHL-uraltaan Game 7 -otteluista.
Steven Stamkosilla ei ole ainoatakaan tehopistettä NHL-uraltaan Game 7 -otteluista. Kuva: Getty Images

Steven Stamkosilla riittää parannettavaa tulevina vuosina, mikäli hän mielii auttaa Tampa Bay Lightningia voittamaan Stanley Cupin.

Tampa Bay Lightning lähti NHL-kauteen 2017-18 yhtenä suurimmista mestarisuosikeista ja se pitikin ennakkoasetelmista kiinni runkosarjan ensimmäisen puoliskon ajan. Sen jälkeen kone alkoi kuitenkin yskähdellä ja pudotuspelien alla ilmassa oli enemmän kysymysmerkkejä kuin vastauksia.

Juna näytti palaavan kuitenkin takaisin raiteilleen, kun Lightning hoiti pudotuspelien 1. kierroksella New Jersey Devilsin ja 2. kierroksella melkoiseen näytöstyyliin Boston Bruinsin.

Tie vei siis 2010-luvulla jo neljättä kertaa konferenssifinaalivaiheeseen, mutta aivan kuten kahtena muuna kertana näistä neljästä, tälläkin kertaa tie katkesi tähän vaiheeseen.

Kun kausi päättyy pettymykseen, ilmoille nousee enemmän kuin usein kysymys ”miksi”. Siihen ei koskaan saada mitään absoluuttista totuutta, mutta esimerkiksi joukkueen tähtikolmikko Victor Hedman, Nikita Kucherov ja Steven Stamkos jäivät kaikki pudotuspeleissä enemmän tai vähemmän pakkaselle, vaikka kyseiset nimet tehtailivat myös mukavasti tehopisteitä.

Lisäksi he jäätyivät pahimpaan mahdolliseen aikaan: Stamkosin pistesaldo Capitals-sarjan viimeisestä kolmesta ottelusta oli 0+0 (-2). Kucherov puolestaan teki viimeiseen neljään otteluun tehot 0+1 (-3) ja Hedman jäi tylysti nollille (-5). Ylipäätään heidän yhteenlaskettu tehotilasto Idän finaalisarjassa oli -17.

Ei siis ole ihme, että Capitals vastasi ottelusarjassa viimeisestä yhdeksästä maalista ja piti kahdessa viimeisessä ottelussa – pelatessaan vieläpä molemmissa selkä seinää vasten – maalinsa puhtaana.

[dropcap]E[/dropcap]rityisen huolissaan jääkiekkomaailma onkin tällä hetkellä Stamkosista, jonka pelaajauraa ovat varjostaneet myös lukuisat loukkaantumiset.

Kyseessä oli nimittäin hänen NHL-uransa kuudes Game Seven -ottelu ja hän ei ole edelleenkään tehnyt näissä ainoatakaan tehopistettä. Kaiken kukkuraksi hänellä on näistä peleistä vain yhdeksän laukausta kohti maalia, mikä on käsittämättömän vähän pelaajalle, joka tunnetaan erityisesti maalintekotaidostaan.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Steven Stamkosilla on toki NHL-urallaan pelaamistaan 66 pudotuspeliottelusta kasassa maukkaat tehot 22+29=51, mutta ratkaisevissa paikoissa hän on enemmän tai vähemmän kadonnut kuvasta. Näin kävi myös keväällä 2015, kun Lightning eteni Stanley Cup -finaaleihin, joissa se hävisi kuudessa ottelussa Chicago Blackhawksille – Stamkos merkkautti koko sarjassa tililleen ainoastaan tehot 0+1.

Kun edellä mainittuihin tilastoihin ja loukkaantumishistoriaan lisätään hänen toissa kesänä allekirjoittamansa kahdeksan vuoden, ja yhteisarvoltaan 68 miljoonan dollarin arvoinen sopimus, tilanne ei näytä kovinkaan hyvältä.

Toki täytyy muistaa, että ”Stammerilla” on ikää vasta 28 vuotta, joten aikaa on vielä enemmän kuin hyvin, mutta samaan aikaan Lightningin olisi kyettävä nykyrosterillaan voittamaan Stanley Cup välittömässä lähitulevaisuudessa, mikäli se mielii päästä nostelemaan kannua nykymuodossaan.

Sen tehdäkseen Stamkosin on jatkossa ilmoittauduttava läsnäolijaksi myös niillä kaikkein kriittisimmillä hetkillä, koska niissä pelaaja toden teolla punnitaan; hänen on kyettävä Lightning-kapteenina johtamaan joukkojaan etulinjasta käsin.

Stamkosin ottelukohtaiset tilastot löydät täältä.

Suosittelemme myös:
Vain kaksi finalistia voittanut Stanley Cupin – saadaan liuta uusia mestareita!