Muistatko vuoden 1998? Nuoret Leijonat juhli MM-kultaa, Kanada koki täydellisen pohjakosketuksen

Roberto Luongosta tuli vuoden 1998 farssista huolimata todellinen supertähti.
Roberto Luongosta tuli vuoden 1998 farssista huolimata todellinen supertähti.

Kanada koki yhden jääkiekkohistoriansa synkimmistä hetkistä vuonna 1998, kun alle 20-vuotiaiden MM-kisat pelattiin Suomessa.

Vaahteranlehtipaitojen osalta jo alkulohko meni suoraan sanottuna päin sitä itseään. Joukkue nimittäin koki tappiot sekä Suomelle että Ruotsille ja jäi lopulta lohkossaan vasta neljännelle sijalle.

Neljäs sija tarkoitti toki pääsyä MM-puolivälieriin, mutta vastaan asettui toisen lohkon ykkönen, Venäjä.

Lopulta heikosti sujunut alkulohko koitui Kanadan turmaksi, sillä se joutui jatkoajan jälkeen toteamaan Venäjän paremmakseen numeroin 1-2.

Kanada oli lähtenyt kisoihin taistelemaan maailmanmestaruudesta, kuten aina, mutta sen sijaan, että joukkue oltaisiin nähty muiden huippumaiden joukossa mitalipeleissä, joutui se pelaamaan sijoista 7-8 Kazakhstanin kaltaista lilliputtimaata vastaan.

Jääkiekon mahtimaa nimittäin hävisi aiemman sijoitusottelunsa Yhdysvalloille tylysti numeroin 0-3 ja joutui siten taistelemaan niistä kaikkein huonoimmista sijoituksista, mitä tuli puolivälierävaiheeseen selvinneisiin joukkueisiin.

Kanada koki totaalisen nöyryytyksen – osa kazakeista pelasi eri parin luistimilla

Kanadan ja Kazakhstanin välisen ottelun koittaessa vuosi oli ehtinyt jo vaihtua.

Elettiin siis uutta vuotta 1998, ja ottelu miteltiin 3. tammikuuta, Hämeenlinnassa. Eliteprospects.com:n julkaiseman artikkelin mukaan paikalle oli saapunut yleisöä vain 169 katsojan verran ja se kertoi kaiken oleellisen ottelun merkityksestä.

Jälkikäteen ajateltuna olikin varsin hyvä, ainakin Kanadan näkökulmasta katsottuna, ettei paikalle ollut saapunut tuon enempää yleisöä. Kun nimittäin kiekko putosi jäähän, nähtiin kaukalossa sitä seuranneiden 60 minuutin aikana yksi Kanadan jääkiekkohistorian pahimmista pyllähdyksistä: turnauksessa kuuteen aiempaan otteluunsa kymmenen maalia tehnyt, ja 48 päästänyt, Kazakhstan nöyryytti kautta aikain perinteisintä kiekkomaata tylyin 6-3-lukemin.

Ehkä kaikkein tragikoomisinta oli se, ettämediajätti Sportsnetin mukaan osa Kazakhstanin pelaajista oli pelannut turnauksessa eri parin luistimilla, pelaajilla ei ollut varamailoja ja koko joukkueelle oli tarjolla vain yksi yhteinen juomapullo.

Kanadalla taasen oli edellä mainittuja tarvikkeita vaikka millä mitoin ja lisäksi sillä oli joukkueessaan Roberto Luongon, Vincent Lecavalierin ja Alex Tanguayn kaltaisia tulevia NHL-tähtiä. Kazakhstanin puolelta esiin nousi vain yksi tulevaisuuden NHL-nimi: kyseisessä ottelussa tehot 0+3 nakuttanut Nikolai Antropov.

Turnaus, joka jäi kanadalaisten mielissä elämään täydellisenä pohjakosketuksena, oli suomalaisittain ikimuistoinen – Nuoret Leijonat juhli kotikisoissa maamme historian toista alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.

Mikäli kaipaat lisää mielenkiintoista luettavaa, suuntaa seuraavaksi esimerkiksi NHL-osiomme pariin tämän linkin kautta.

Kanadan pelaajarosterin vuoden 1998 nuorten MM-kisoissa löydät täältä.