Tappara tarjoaa ensimmäisenä maailmassa reaaliaikaista pelaaja- ja kiekkodataa

Tapparan taival CHL:ssä ei ole alkanut halutulla tavalla.

Tappara ja Bitwise Oy lanseerasivat tiistaina Tampereella Tappara-applikaation. Kyseessä on maailman ensimmäinen mobiilisovellus, joka tarjoaa Liiga-ottelusta älykiekkojärjestelmän avulla reaaliaikaista pelaaja- ja kiekkodataa.

Tappara-applikaatio tarjoaa käyttäjälle muun muassa älykiekkojärjestelmän jalostamaa tietoa. Nyt julkaistavassa versiossa näytetään ottelu- ja eräkohtaisesti pelaajien luistelema matka, jäälläoloaika ja maksiminopeus sekä kiekon maksinopeus ja sen kulkema matka. Järjestelmä paikantaa jokaisen pelaajan sijainnin 50 millisekunnin välein – 10 cm tarkkuudella. Tästä datasta pystytään louhimaan pelaaja- tai joukkuekohtaista tietoa erittäin tarkasti. Tulevaisuudessa älykiekkojärjestelmä tulee tarjoamaan myös valmennuksellista tietoa, jota ei tähän asti ole ollut mahdollista mistään saada.

– Olen erittäin innoissani tästä upeasta mahdollisuudesta päästä tekemään jotain sellaista, mitä kukaan ei ollut vielä ennemmin tehnyt. Alusta alkaen on ollut selvää, että tässä valmistuu jotain suurta, josta koko suomalainen jääkiekkoperhe pääsee nauttimaan. Toivottavasti järjestelmä lyö läpi ja näemme sen kohta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa aktiivisessa käytössä, Tapparan myyntipäällikkö Aki Hautamäki hehkuttaa.

Älykiekkojärjestelmä pohjautuu paikkatietoon ja se käyttää suomalaisen Quuppa Oy:n kehittämää paikannusteknologiaa. Sekä kiekossa että pelaajien varusteissa on pienet radiolähettimet, joiden signaalia hallin kattoon asennetut antennit vastaanottavat. Paikannus perustuu radiosignaalin saapumiskulman mittaamiseen, josta paikannusjärjestelmä laskee monimutkaisien algoritmien avulla lähettimen sijainnin.

Reaaliaikainen paikkatieto siirtyy älykiekkojärjestelmään, jossa se jalostuu nopeudeksi, matkaksi, jäälläoloajaksi, laukauksiksi, tilastoiksi, valmennuskuvioiksi, vedonlyöntikohteiksi tai grafiikaksi televisiolähetykseen. Käyttömuotojen rajana on vain mielikuvitus. Yhden pelin aikana tietoa kertyy yhden gigatavun verran.

– Olemme luoneet maailman ensimmäisen, toimivan älykiekkojärjestelmän, joka tarjoaa loppukäyttäjälle mobiilisovellukseen reaaliaikaista pelaajatietoa. Sen lisäksi tämä tekniikka tarjoaa urheiluvalmennukselle tietoa, jota sillä ei aikaisemmin ole ollut saatavilla, kuten yksittäisen pelaajan luisteleman matkan, Bitwise Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mikkonen kertoo.

Kiekon muuttaminen radiosignaalia lähettäväksi esineeksi ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertaista. Yksi lähetinkiekko kestää käytössä yhtä kauan kuin tavallinen kiekkokin. Komponentit ovat mitoitettu niin, että ne kestävät useiden satojen g-voimien hidastuvuuden.

– Jotta kiekon liukukitka ei muutu, oli lähettimen tarvitsema tila jyrsittävä sivusta. Sitten oli löydettävä oikean kovuinen valettava materiaali, joko läpäisee radiosignaalin, Bitwise Oy:n tuotepäällikkö Mika Hulkki kertoo.

Bitwise Oy:n tavoitteena on tuoda älykiekkojärjestelmä jokaiseen Liiga-areenaan – ja siitä eteenpäin maailmalle.

Tappara-applikaatio esittää älykiekkojärjestelmän datan

Google Play -kaupasta ladattavissa oleva Tappara-applikaatio tarjoaa käyttäjälleen uuden jääkiekkokokemuksen. Se koostaa älykiekkojärjestelmän datan lisäksi otteluiden tilastot, tuoreimmat Tappara-uutiset, ottelutapahtumat ja ostopalvelut samaan pakettiin.

Älykiekkojärjestelmä on Tappara-applikaation kautta kaikkien käytettävissä tiistaina 24.10. pelattavassa Tappara–SaiPa-ottelussa sekä sen jälkeen kaikissa Tapparan kotiotteluissa Liigassa. Reaaliaikainen seuranta toimii ainoastaan Hakametsän jäähallissa, kotisohvalla tiedot näkyvät heti ottelun päätyttyä.

Tappara-applikaatio on tulossa myöhemmin ladattavaksi myös App Storeen.

Tappara-applikaatoin voit ladata Androidille TÄSTÄ LINKISTÄ.