Näkökulma: Tom Wilson ja sikailun ABC – loppukauden pelikiellon pitäisi olla selviö

Tom Wilson
Kuva: Getty Images

Tom Wilson on kiekkokaukaloiden uusi Raffi Torres. Kunniaton agitaattori, joka vähät välittää muiden pelaajien turvallisuudesta.

Washington Capitalsin Tom Wilson on pelaaja, joka herättää osassa kiekkofaneista kihelmöintiä. Agitaattori, joka taklaa ja pelaa kovaa. Moni joukkue haluaisi tällaisen kiekkoilijan riveihinsä, sillä parhaimmillaan Wilsonin kaltaiset pelaajat ovat joukkueille kultaakin kalliimpia. Pelaajia, jotka pääsevät muiden pään sisään ja sekoittavat pakkaa loistavalla tavalla.

Wilsonin kaltaisilla pelaajilla on myös kääntöpuolensa; rapatessa nimittäin roiskuu ja joskus pahasti yli. Wilsonin kohdalla tämäkin raja on jo ylitetty.

Tällainen tilanne nähtiin myös viime yönä, kun Wilson taklasi Stanley Cupin ensimmäisessä finaaliottelussa Jonathan Marchessaultin jään pintaan. Jos et ole nähnyt tilannetta, voit katsoa sen alta. Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

https://twitter.com/JeffVeillette/status/1001292515302105088?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Flaitataklaus.com%2Fvideo-tom-wilson-sikaili-jalleen-1%2F&tfw_creator=Laitataklaus&tfw_site=Laitataklaus

Moni perusteli Wilsonin taklausta seuraavasti: ”pieni estäminen ja kahden minuutin arvoinen, mutta ei siinä sen enempää”. Perustelu on sinänsä käypä, sillä jos sääntökirjaa noudatetaan pilkuntarkasti, ei tilanteessa ole muuta väärää kuin estäminen. Se ei osu päähän, luistimet eivät nouse jään pinnasta, se ei ole ryntääminen eikä esimerkiksi kyynärpäätaklaus. Se on monilta osin ”puhdas” taklaus, siinä osa on oikeassa. Annettakoot se heille.

”Puhdas” taklaus ei ole aina yhtä kuin puhdas taklaus

Todellisuudessa kyseinen pommi on kuitenkin paljon muuta kuin pelkkä estäminen. Se on nimittäin loistava osoitus siitä, kuinka Tom Wilsonin kaltaiset kaverit voitaisiin heittää kiekkokaukaloista kauas pois ja mahdollisimman nopeasti. Wilson on toki parhaimmillaan viihdyttävä pelaaja, mutta pudotuspeleissä nähdyt temput ovat todistaneet sen, että hän on nykyiseen jääkiekkoon ja erityisesti NHL:ään täysin turha kaveri.

Taklaus on paras mahdollinen esimerkki muiden pelaajien kunnioittamatta jättämisestä. Taklaus on paras mahdollinen esimerkki välinpitämättömyydestä ja siitä, kuinka joidenkin pelaajien ainoa tarkoitus kentällä on satuttaa ja vahingoittaa vastustjia. Ja niille, jotka puolustelevat Wilsonia sanon vain, että jatkossa suosittelen seuraamaan esimerkiksi vapaapainia. Jääkiekko on nimittäin kasvanut ulos alkuperäisistä juuristaan, piditte siitä tai ette.

[box type=’info’]

Älä missaa näitä!

[/box]

Saanen siis perustella väliotsikon ””Puhdas” taklaus ei ole aina yhtä kuin puhdas taklaus” hiukan paremmin: jääkiekko on kasvanut nykyisellään niin vauhdikkaaksi, että pelaajilta on välttämätöntä löytyä kunnioitusta toisiaan kohtaan. Eikä kunnioitus ole sitä, että taklaat puun takaa ”puhtaasti” puolustuskyvytöntä pelaajaa aivan liian myöhään. Jos vakavilta vammoilta halutaan välttyä, nämä taklaukset on kitkettävä välittömästi lajista pois. Jos (ja kun) Wilsonin kaltaiset kaverit eivät ymmärrä kunnioittaa vastustajia, heidän paikkansa ei ole nykyajan kiekkokaukaloissa.

Joten ei, taklaus ei missään nimessä ole puhdas. Se on tämän vuoden pudotuspelien kenties rumin temppu, vaikka kevään aikana on nähty monia kyseenalaisia törkyyksiä. Tätä vastaan voidaan perustella muun muassa ”hamekankaalla” ja ”kukkahatuilla”, mutta karu fakta on se, että jääkiekko on muuttunut laji, eikä kyseisille taklauksille ole enää mitään jalansijaa.

NHL:n tulevaisuus kyseisten taklausten suhteen riippuu nyt pitkälti liigan kurinpidosta. Onko toimistolla pokkaa antaa aidosti tuntuva rangaistus ja heittää Wilsonin ykköskierroksen statukset ja muut millään tavalla kyseiseen asiaan liittymättömät tekijät roskakoriin? Onko liigan kurinpidolla pokkaa asettaa pelaaja todella pitkään pelikieltoon? Epäilen, mutta itse en näe enää muuta vaihtoehtoa niin pitkään, kun kyse on Wilsonista.

Tom Wilson ja sikailun ABC

Nokkelimmat ovat varmasti jo ymmärtäneet, että kyse ei ole pelkästään viime yön taklauksesta. Jos kyseessä olisi ensikertalainen, voitaisiin tämä varmasti painaa ainakin joiltakin osin villaisella ja elämä jatkuisi normaalina. Wilson on kuitenkin sikaillut jo pelkästään pudotuspeleissä huolella, eikä hänelle saisi antaa enää mitään siimaa.

Wilson on taklannut kevään tosipeleissä jo Brian Dumoulinia sekä Zach Aston-Reeseä päähän. Ensimmäisestä hän ei saanut pelikieltoa, mutta toisella kertaa Aston-Reese sai aivotärähdyksen ja mursi leukansa. Tämän vuoksi Wilson sai pannan, mutta pudotuspelien vuoksi vain kolme ottelua. Kyseessä ei siis ole ajojahti Wilsonia kohtaan vain yhden taklauksen vuoksi, vaan muitakin esimerkkejä löytyy suhteellisen läheltä.

Aston-Reesen taklauksen jälkeen nähtiin myös loistava esimerkki sen suhteen, miksi väitän, että Wilson ei välitä eikä kunnioita. Capitals-peluri nimittäin vain naureskeli taklauksen jälkeen, mikä oli monen kiekkofanin mielestä oksettava ja anteeksiantamaton teko.

Samalla asiassa päästään aasinsillalla jääkiekossa tunnettuun naurettavaan kurinpidolliseen ongelmaan: jos pelaaja ei loukkaannu, ei tilanteesta yleensä anneta sen kummallisempia pelikieltoa – ei ainakaan suurta sellaista. Esimerkiksi Vegasin David Perron poistui heti taklauksen jälkeen vaihtoaitiosta kentälle, mikä on säännöissä ankarasti kielletty. Tämä tulee suurella todennäköisyydellä tuomaan Perronille mittavan pelikiellon.

Marchessault ei sen sijaan loukkaantunut, joten tämä tulee pienentämään Wilsonin mahdollista pelikieltoa. Tässä vaiheessa jokaisen on syytä miettiä aidosti ja rehellisesti omassa päässään, että kumpi tilanteista oli vakavampi pelaajien turvallisuuden kannalta?

Suosittelemme myös:
VIDEO: Ryan Reavesin tasoitusmaali puhuttaa – rikottiinko sääntöjä
VIDEO: Tekopyhyyden huippu? Tom Wilson saarnasi pelaajien turvallisuudesta
VIDEO: Tom Wilson taklasi Aston-Reeseä päähän – leuka murtui
VIDEO: Tom Wilson selvisi kuin koira veräjästä – ei saanut pelikieltoa